Γράφει ο Δημήτρης Πανταζής, εκδότης της εφημερίδας και τ. Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης (2014 - 2019)

Έχω σχολιάσει και σε προηγούμενα άρθρα μου σε αυτή την εφημερίδα πως οι δυνατότητες που έδωσε ο Νόμος “Κλεισθένης” της απλής αναλογικής στους Δήμους και τις Περιφέρειες της προηγούμενης κυβέρνησης, θα οδηγούσε σε πολλές περιπτώσεις ακυβερνησίας ή συνεργασιών μέσω διοικητικών ανταλλαγμάτων ανάμεσα σε συμπολίτευση και μέρος της αντιπολίτευσης. Στον Δήμο Νέας Σμύρνης υπάρχει νικητής των δημοτικών εκλογών που με τον νόμο αυτό, παρότι στον πρώτο γύρο είχε 36%, οι έδρες που έβγαλε από τις συνολικά 41 στο δημοτικό συμβούλιο ήταν μόλις 15, την στιγμή που με τον προγενέστερο αυτοδιοικητικό Νόμο “Καλλικράτης” είχε 25! Έτσι λοιπόν η ορκωμοσία της νέας διοίκησης του Δήμου μας την 1η Σεπτεμβρίου 2019 αποτελούσε πλέον όχι αποκλειστικά και μόνο η δημοτική αρχή της δημαρχιακής θητείας 2014 - 2019 αλλά και οι 6 σε αριθμό νεοεκλεγήσαντες δημοτικοί σύμβουλοι της 3ης δημοτικής παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο.

Έτσι η ζυγαριά έκλεινε προς οριακή πλειοψηφία δημοτικής αρχής και υπόλοιπης αντιπολίτευσης σε αριθμό εδρών 21, έναντι 20! Όμως λόγω μιας ανεξαρτητοποίησης, οι 6 συνεργαζόμενοι εκλεγμένοι για πρώτη φορά δημοτικοί σύμβουλοι έγιναν μόλις 5, δίνοντας πλέον για πρώτη φορά στα χρονικά του δήμου μας την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου ΟΧΙ στον δήμαρχο ΑΛΛΑ στην αντιπολίτευση... Βέβαια η αντιπολίτευση δεν είναι 1 αλλά 5 συνολικά δημοτικές παρατάξεις και ένας ανεξάρτητος πλέον. Στο διάστημα 15 με 23 Νοεμβρίου το δημοτικό συμβούλιο Νέας Σμύρνης ΑΠΕΤΥΧΕ να συνεδριάσει δύο συνεχόμενες φορές, συγκεκριμένα στις 15 και 19, λόγω μη έλευσης απαρτίας! Δηλαδή, ΟΛΟΚΛΗΡΗ η αντιπολίτευση αποφάσισε να απουσιάσει με αποτέλεσμα λίγο αργότερα από την ώρα έναρξης της συνεδρίασης να επέλθει η υποχρεωτική αναβολή της... Αφού λοιπόν έγινε δύο φορές το σύστημα αυτό, την τρίτη προσήλθαν όλοι, ειδάλλως με την νομοθετική πρόβλεψη όλα τα θέματα μπορούσαν να συζητηθούν και ψηφιστούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ από την συμπολίτευση!

Έτσι λοιπόν, συζητήθηκαν τα απολογιστικά στοιχεία του οικονομικού έτους 2020 μέσα από τον ετήσιο έλεγχο των ορκωτών λογιστών που κάθε χρόνο τέτοια εποχή φέρνουν στο δημοτικό συμβούλιο το πόρισμα τους για το προηγούμενο έτος. Αφού λοιπόν πέρασε αυτό ως θέμα, μπήκαμε στην επόμενη ημερήσια διάταξη με λοιπά θέματα προς ψήφιση, όπως Τεχνικό Πρόγραμμα Δήμου 2022, όπου για πρώτη φορά έγινε δεκτό σε αυτό να ενταχθούν και προτάσεις της αντιπολίτευσης, ενώ παρότι είχε ξεκινήσει η συνεδρίαση στις 2 το μεσημέρι και είχε φτάσει 9 το βράδυ, καθώς συνέπεσαν και οι μηνιαίες ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων προς τον δήμαρχο, όταν έφτασε η ώρα για την εκλογή διοικητικών συμβουλίων σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου (όργανα αρμόδια για την συντήρηση σχολικών κτηρίων και τον εξοπλισμό τους αναγκαία είδη για την λειτουργία τους) τέθηκε θέμα από την αντιπολίτευση να αποσυρθεί για την επόμενη συνεδρίαση, ενώ συγκεκριμένη δημοτική παράταξη μάλιστα ζήτησε να έρθει προς συζήτηση όχι τώρα, αλλά τον Ιανουάριο όπου είναι και η εκλογή Δ.Σ. σε Πολιτιστικό Οργανισμό, Εθνική Στέγη και Καπή - Παιδικοί Σταθμοί...

ΚΑΙ ΕΝΩ ΛΟΙΠΟΝ καθώς απουσίαζε 1 δημοτικός σύμβουλος στην αντιπολίτευση, άρα η ζυγαριά ήταν 20 - 20, που σημαίνει πως ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου θα μετρούσε διπλά η ψήφος του και το θέμα τελικά θα συζητιόταν και θα ψηφιζόταν, ΕΛΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ξαφνικά εντελώς αδικαιολόγητα και ανεξήγητα ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ νεοεκλεγείσας δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής αρχής, που παρότι είναι μόνο 2 έτη αιρετός, έχει ήδη διοικήσει αντιπρόεδρος σε Νομικό Πρόσωπο και έμμισθος αντιδήμαρχος, τώρα χωρίς αντικείμενο βέβαια... Έτσι δεν έφτασε 20 - 20 για να περάσει με την διπλή προεδρική ψήφο, αλλά έφτασε 19 - 20, άρα νίκησε η αντιπολίτευση και το θέμα εκλογής διοίκησης των σχολικών επιτροπών αποσύρθηκε... Η συνεδρίαση έληξε στις 12 τα μεσάνυχτα και το θέμα του προϋπολογισμού για το έτος 2022 μεταφέρθηκε στην επόμενη συνεδρίαση 29 Νοεμβρίου.

Στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του Δήμου για το έτος 2022, καθώς και ο ορισμός εκπροσώπων του Δήμου στα σχολικά συμβούλια. Το δεύτερο κύλησε αναίμακτα, (εν αντιθέσει με το πρώτο) καθώς είχε προηγηθεί η απόσυρση του θέματος από την προηγούμενη συνεδρίαση που παραπάνω αναλύσαμε και είχαν ωριμάσει οι συνθήκες μοιράσματος θέσεων ανάμεσα σε Δημοτικούς Συμβούλους της Συμπολίτευσης και της Αντιπολίτευσης. Στην συνέχεια ακολούθησε η εκλογή μελών Διοικητικών Συμβουλίων σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή, μια διαδικασία που κύλισε και αυτή σχετικά ομαλά, κρίνοντας από την προηγουμένη συνεδρίαση και τις εντάσεις των αιτημάτων απόσυρσης του θέματος με τα νέα μέλη είναι τα κάτωθι:

Πρωτοβάθμια: Πρόεδρος: Καραγιάννη, Αντιπρόεδρος: Βολίκας. Τακτικά Μέλη: Δημάκης, Κουκάς, Γιατζίδης, Γουρναρόπουλος, Κωνσταντινίδης, Ματζαβράκου, Σιούτας, Αθανασίου, Καρδαράς, Μαστρογεωργοπούλου με αναπληρωματικούς τους Κλειδόπουλος, Συρίγος, Χατζατουριάν, Φερεντίνος, Οικονόμου Δ, Βαφέα, Περαθωράκης, Ευθυμιόπουλος, Ρίσβας Γ, Περαθωράκης Κυπραίου.

Δευτεροβάθμια: Πρόεδρος: Απέργη, Αντιπρόεδρος: Νασιμπιάν, Τακτικά Μέλη: Οικονόμου Δ, Κωνσταντινίδης, Τσιάπης, Δεκούλου, Οικονόμου Γ, Ρίσβας Χ, Μιχαλακόπουλος, Μπούρα, Ανδρέου, Δρόλια με αναπληρωματικούς τους Κρικρής, Ζαβός, Γουρναρόπουλος, Κωνσταντινίδου, Φωτιάδης, Χατζηδημητρίου, Πλατανιώτης, Βιτωράτος, Πατάκα.