Saturday, 15 April 2017 00:00

Άγγελος Σιώτος - Ο Πρωτοψάλτης Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής μιλάει στην ΦΩΝΗ

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Συνέντευξη Άγγελου Σιώτου, Πρωτοψάλτη Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Νέας Σμύρνης, καθηγητή Βυζαντινής μουσικής Εθνικού Ωδείου Αθηνών και Νέας Σμύρνης

Γράφει ο εκδότης Δημήτρης Πανταζής

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πότε, πως και γιατί ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Από μικρό παιδί με εντυπωσίαζε οτιδήποτε είχε να κάνει με τη μουσική. Καθόμουν και παρακολουθούσα στην τηλεόραση όταν έπαιζαν κλασικές ορχήστρες και μου άρεσε να ξεχωρίζω πότε θα παίξει κάθε όργανο και πότε όλα μαζί, ακόμα με εντυπωσίαζε η παρουσία του μαέστρου. Το 1990 μετακομίσαμε από τα Πετράλωνα που κατοικούσαμε με την οικογένεια μου στη Ν. Σμύρνη, τότε θα πήγαινα στην πρώτη γυμνασίου. Τον Σεπτέμβρη ανακοινώθηκε στον Δήμο πως ιδρύεται φιλαρμονική και όποιο παιδί ήθελε μπορούσε να μελετήσει κάποιο μουσικό όργανο.


Αυτό υπήρξε η αρχή, τότε γνώρισα τον πρώτο μου δάσκαλό στην μουσική τον κ. Παναγιώτη Ψαριανό έναν άνθρωπο με ευγένεια, μεγάλη υπομονή και αγάπη για τα παιδιά. Μπορώ να πω, πώς σε αυτόν οφείλω το ότι αγάπησα τη μουσική! Εκεί ξεκίνησα να παίζω ευφώνιο και αργότερα ζήτησα να μελετήσω φλάουτο που πάντα μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Στη συνέχεια παρακολούθησα μαθήματα με δασκάλα την κ. Μελίνα Μακρή πρώτο φλάουτο της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ε.Ρ.Τ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως προέκυψε η επιλογή των μουσικών σπουδών πάνω στη Βυζαντινή μουσική;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Την Βυζαντινή μουσική τη γνώρισα κάπως απροσδόκητα. Θυμάμαι έντονα τη μητέρα μου να ακούει στο ραδιόφωνο όταν μετέδιδαν ακολουθίες από την μητρόπολη Αθηνών τη χορωδία και τον μεγάλο δάσκαλο Σπ. Περιστέρη. Ώσπου έφτασε με τη χορωδία του στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, όπου και εκκλησιαζόμουν, ο δάσκαλός μου στη Βυζαντινή Μουσική Πρωτοψάλτης και Καθηγητής κος Σπ. Παυλάκης. Με την αγάπη, το ήθος και την καλλιτεχνία που τον χαρακτηρίζουν στάθηκε αφορμή να σπουδάσω και να αγαπήσω ακόμα περισσότερο αυτήν τη Θεόπνευστη μουσική. Η παρουσία του υπήρξε καταλυτική στην πορεία μου μέχρι σήμερα. Ξεκίνησα τα μαθήματα με τον αδελφό μου Παναγιώτη στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και το 2003 ολοκλήρωσα τις σπουδές μου λαμβάνοντας το Δίπλωμα Μουσικοδιδασκαλίας με γενικό βαθμό άριστα παμψηφεί, και σήμερα διδάσκω σαν καθηγητής Βυζ. Μουσικής και σαν χοράρχης.


Το πρώτο αναλόγιο που έψαλα ήταν στη χορωδία του δασκάλου μου στην Αγία Παρασκευή Ν. Σμύρνης. Στη συνέχεια μαζί με τον αδερφό μου στελεχώσαμε το αναλόγιο του Ι. Ν. Εισοδίων Θεοτόκου στο Γουδί όπου με τη βοήθεια του π. Διόδωρου Δεγαϊτη μάθαμε "τυπικό" και πρακτικά ψαλσίματα, για εμένα ήταν πολύ σημαντική η περίοδος εκείνη. Στη συνέχεια στον Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ταύρου σαν Λαμπαδάριος καθώς και στον Ι. Ναό Αγ. Δημητρίου του ομωνύμου Δήμου όπου δημιούργησα την πρώτη μου χορωδία με νέους, την Παραδοσιακή χορωδία του Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου. Και σήμερα στο Αναλόγιο της Αγ. Παρασκευής. Πραγματικά είναι χαρούμενα χρόνια με ανθρώπους που κρατώ στην καρδιά μου!!


ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες ήταν οι πιο ενδιαφέρουσες συναυλίες που έκανες στα χρόνια που είσαι στο χώρο της μουσικής;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα μπορούσα να αναφέρω συναυλίες με διάφορες χορωδίες όπως του κ. Σπ. Παυλάκη, του κ. Χρ. Χατζηνικολάου, του κ. Κ. Παπαχριστοδουλλου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όπως και Θεσσαλονίκης, καθώς και αρκετά ταξίδια στο εξωτερικό που υπήρξαν για μένα σημαντικές εμπειρίες. Ακόμη διετέλεσα μέλος του Διοικ. Συμβουλίου του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιεροψαλτών Ρωμανός ο Μελωδός και Ι. Δαμασκηνός καθώς και διατελώ Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Βυζαντινοί Υμνωδοί.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Στη χορωδία του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Νέας Σμύρνης πότε ξεκίνησες, σε τι σημείο την γνώρισες και πως την συγκρίνεις με το σημερινό της επίπεδο;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το 2008 ανέλαβα το δεξί αναλόγιο της Αγ. Παρασκευής όπου φρόντισα να στελεχωθεί ο Βυζαντινός χορός πλαισιωμένος από τους μαθητές μου και απευθύνοντας πρόσκληση στους νέους της ενορίας με την αμέριστη συμπαράσταση και αρωγή του π. Δήμου Δημητρόπουλου.
Στην πάροδο των χρόνων προσήλθαν στη χορωδία νέα μέλη και μαθητές και μέχρι σήμερα μελετούμε σε εβδομαδιαία βάση μαθήματα παλαιών και νεοτέρων μελωδών της εκκλησιαστικής μουσικής τα οποία αποδίδουμε στις ιερές ακολουθίες και σε συναυλίες με ιδιαίτερο ζήλο και αγάπη.


Ακόμα μελετούμε την παραδοσιακή μας μουσική κυρίως μουσικά κομμάτια από την Κων/πολη τη Μ. Ασία και τα νησιά μας πραγματοποιώντας συναυλίες, μουσικές παραστάσεις όπως αυτή που παρακολουθήσατε. Η διακονία της μουσικής κυρίως η μεταλαμπάδευση της στους νέους ανθρώπους, η κοινωνία των μελών της χορωδίας, και το βίωμα που ζούμε στις Ιερές Ακολουθίες στο αναλόγιο, στα μαθήματα και στις πρόβες είναι κάτι το μοναδικό που πραγματικά μόνο όσοι έχουν ζήσει ανάλογες εμπειρίες είναι σε θέση να καταλάβουν.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Ακούγοντας τη μουσική σου καταλαβαίνει κανείς ότι έχεις έντονες επιρροές από την ελληνική παράδοση. Ποια είναι η σχέση σου με την παραδοσιακή μουσική;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ακούγοντας τη μουσική σου καταλαβαίνει κανείς ότι έχεις έντονες επιρροές από την ελληνική παράδοση. Ποια είναι η σχέση σου με την παραδοσιακή μουσική; Η παραδοσιακή μουσική μας αποτελεί ένα πανέμορφο ψηφιδωτό που εσωκλείει την ιστορία και τα βιώματα της χώρας μας. Ο παππούς μου ήταν από την Προύσα της Μ. Ασίας και ο πατέρας μου από την Τήνο, έτσι έχω ιδιαίτερα αγαπήσει την μουσική αυτή!


ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι θα έλεγες στους νέους που θα θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μουσική στην χώρα μας, κρίνοντας με την προσωπική σου εμπειρία; Στην σημερινή Ελλάδα πως επιβιώνει ένας δημιουργός; Υπάρχουν οι δυνατότητες να εκφράσει την τέχνη του;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η τέχνη είναι τρόπος έκφρασης, βίωμα, είναι κοινωνία με τους συνανθρώπους μας! Η μουσική μπορεί να αγγίζει τις καρδιές των ανθρώπων και να παίρνει χρώμα από αυτές, έτσι εξηγείται γιατί μπορεί να ακούμε την ίδια μουσική μα τον καθένα από εμάς να τον αγγίζει διαφορετικά. Νομίζω πώς η ουσία βρίσκεται στο να ανακαλύψεις την θέση σου και αυτό που σε γεμίζει, ότι κάνουμε θα πρέπει να γίνεται με κατάθεση της ψυχής μας.


Είναι μεγάλη ευτυχία για κάποιον να ζήσει από την τέχνη του, όποια κι αν είναι αυτή, μα ειλικρινά δεν πρέπει ποτέ η τέχνη να γίνει κάτι που δεν εξυπηρετεί σκοπούς πέρα από αυτούς που αναφέραμε, τότε δεν είναι τέχνη παρά ανούσιο, άψυχο παρασκεύασμα. Πολλές φορές ο επαγγελματισμός κρύβει κινδύνους... Εγώ θα συνιστούσα επαγγελματισμό στην τεχνική, μα ψυχή στην Τέχνη!!!


ΕΡΩΤΗΣΗ: Παλαιότερα η εφημερίδα μας κάλυψε συναυλία με τίτλο "Aπό την Κωνσταντινούπολη στη Σμύρνη"που έδωσες στην Εστία Νέας Σμύρνης. Μίλησε μας για αυτό.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η συναυλία ήταν κάτι που έγινε με πολύ μεράκι και ενθουσιασμό από όλους μας. Σημαντικοί αρωγοί στην προσπάθεια η κα Βιργινία Χαμουδοπούλου από την Εστία Ν. Σμύρνης και ο π. Αριστόβουλος Πολίτης. Οι Μουσικοί, οι Ερμηνευτές, η Χορωδία, η Χορευτική ομάδα, όλοι συνέβαλαν τα μέγιστα και πραγματικά με ενθουσιασμό αγκάλιασαν την προσπάθεια.

Διαβάστηκε 4730 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Friday, 20 April 2018 20:27
 Δημήτρης Πανταζής

 

Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης

 

Εκδότης εφημερίδας "Η Φωνή της Νέας Σμύρνης"

Ο Δημήτριος Αντ. Πανταζής γεννήθηκε στην Νέα Σμύρνη το 1981 και κατάγεται από την Μικρά Ασία μέσω των παππούδων του Δημήτριο Ιωαν. Πανταζή που γεννήθηκε στην Σμύρνη, Ευγενία Πανταζή το γένος Νικολαίδη που γεννήθηκε στο Οδεμήσιο και Δημήτριο Καχριμάνη που γεννήθηκε στο Αιδίνιο. Γονείς του είναι ο Αντώνιος Πανταζής που γεννήθηκε στην Νέα Σμύρνη και η Ασπασία Καχριμάνη που γεννήθηκε στην Στυλίδα.

Έχει σπουδάσει Ειδικός Ναυτιλιακής Κατεύθυνσης και Ειδικός Φοροτεχνικού Γραφείου σε δύο Ι.Ε.Κ. του Δημοσίου. Στο διάστημα 2003 έως 2010 εργάστηκε σε φορείς του Ιδιωτικόυ και του Δημοσίου τομέα.

Αρθρογραφεί στον τοπικό τύπο της Νέας Σμύρνης από το 2006, το 2011 αναλαμβάνει εκδότης στην "Φωνή της Νέας Σμύρνης", την εφημερίδα που ίδρυσε ο πατέρας του Αντώνης Πανταζής το 1964. Παράλληλα με την έκδοση της εφημερίδας ασκεί το επάγγελμα του διαφημιστή.

Εκδίδει και διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα στα εννέα βιβλία που έγραψε ο πατέρας του Αντώνης Πανταζής για την ιστορία της Νέας Σμύρνης με τίτλο "Νέα Σμύρνη - Το Χρονικό μιας Πόλης".

Εκλέγεται πρώτος σε σταυρούς Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης το 2014 με την Δημοτική Παράταξη "Συμμαχία Πολιτών για την Νέα Σμύρνη".

Ως Δημοτικός Σύμβουλος ορίζεται από το Δημοτικό Σύμβουλιο Νέας Σμύρνης από τον Σεπτέμβριο 2014 έως και τον Φεβρουάριο 2017 μέλος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής όπου ομόφωνα από την ίδια την Επιτροπή εκλέχθήκε Αντιπροεδρός της, καθώς και μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Νέας Σμύρνης «Κέντρο Δραστηριότητας και Κοινωνικής Προστασίας παιδιών και νέων Νέας Σμύρνης (Εθνική Στέγη) εκπροσωπώντας την Δημοτική Παράταξη της Αντιπολίτευσης "Συμμαχία Πολιτών για την Νέα Σμύρνη".

Από Μάρτιο 2017 έως και Αύγουστο 2019 που λήγει η τωρινή Δημαρχιακή θητεία είναι μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στις Ενιαίας Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νέας Σμύρνης, καθώς και μέλος στην Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Συμμετέχει ως μέλος στους τοπικούς Συλλόγους και Σωματεία της Νέας Σμύρνης "Εστία" (Σωματείο Μικρασιατικής Μνήμης) και στον "Φοίνικα" (Εξωραϊστικός Ψυχαγωγικός και Πνευματικός Σύλλογος) στο όποιο έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος.

Έχει ιδρύσει το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Όλοι μαζί για την Νέα Σμύρνη» στο οποίο από το 2015 διατελεί Πρόεδρος.