Tuesday, 11 November 2014 00:00

Σταύρος Τζουλάκης - Ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης μιλάει στην ΦΩΝΗ

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Συνέντευξη με τον Δήμαρχο Νέας Σμύρνης Σταύρο Τζουλάκη

Στις εκλογές που πέρασαν άν ήσουν ανάμεσα στους 32.074 δημότες που ψήφισαν είτε τον στήριξες είτε όχι, όσον αφορά εμένα τον ίδιο άλλωστε είναι γνωστό το τι έπραξα... Όπως και να έχει όμως αυτό που μετράει ως αποτέλεσμα είναι πως για τα επόμενα 5 έτη θα είναι ο Δήμαρχος της πόλης που ζείς, συνεπώς το να έχεις μια ιδέα τι πολιτική σκοπεύει να κάνει ακολουθήσει κάποιος επίσημα έπρεπε να το ρωτήσει!


Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν θεώρησα λογικό το να θέσω στον Σταύρο Τζουλάκη με βάση την δημοσιογραφική μου ιδιότητα τις ερωτήσεις που ακολουθούν για τους εξής λόγους 1) ως ενδιαφέρον ρεπορτάζ για τον αναγνώστη της "Φωνής" και 2) επειδή έξι μήνες μετά την επανεκλογή του κανείς δεν έσπευσε ήδη να το κάνει...


Ερώτηση 1η: Ασχοληθήκατε για πρώτη φορά στην τοπική αυτοδιοίκηση με την εκλογή σας το 1998 ως δημοτικός σύμβουλος σε μια παράταξη της οποίας το 2010 βρεθήκατε στο τιμόνι. Ακολούθησε η διάσπασή της και η δημιουργία μιας νέας δημοτικής παράταξης, απαρτιζόμενης από συνεργάτες της πρώτης μέρας, μέχρι πρόσφατα πολιτικούς αντιπάλους επι σειρά ετών και φυσικά νέους δημοτικούς συμβούλους στα κοινά.
Αυτό το πολιτικό σχήμα λοιπόν κέρδισε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος της πόλης μας και ξεκάθαρα σας δίνει τη δυνατότητα να αφήσετε το προσωπικό σας στίγμα. Η ερώτηση είναι τι ακριβώς να περιμένουμε τα επόμενα πέντε χρόνια από το Σταύρο Τζουλάκη;


Απάντηση: Θα ξεκινήσω από την προτελευταία παράγραφο της ερώτησής σας, ότι αυτό το αυτοδιοικητικό σχήμα κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών της Νέας Σμύρνης. Ο κόσμος ζήτησε με την ψήφο του να αλλάξει σελίδα ο δήμος, να αλλάξει ο τρόπος διοίκησής του, να αλλάξουν οι νοοτροπίες, να γίνει πιο παραγωγικός και διαφανής.
Η νέα διοίκηση του δήμου έχει μπροστά της ένα μεγάλο στοίχημα, να κάνει τη Νέα Σμύρνη Πόλη Πρότυπο. Εδώ δεν πάμε να «ανακαλύψουμε την πυρίτιδα», η δημόσια διοίκηση έχει συνέχεια. Αυτό που θέλουμε σε επίπεδο δήμου είναι οι υπηρεσίες του να στελεχώνονται με κριτήρια αξιολογικά και όχι με κριτήρια «κολλητών» και «αυλών».
Οποιαδήποτε επιχειρούμενη αλλαγή χρειάζεται μια εύλογη περίοδο ωρίμανσης, γιατί σπάει κατεστημένες νοοτροπίες ετών. Άρα το τελικό στοίχημα είναι να γίνει ο δήμος μας παραγωγικότερος, πράγμα που θα σημαίνει καλύτερη εξυπηρέτηση για τον πολίτη.
Σε επίπεδο έργων έχουμε μπροστά μας την ολοκλήρωση της ανάπλασης της πλατείας Χρυσοστόμου Σμύρνης, η οποία μαζί με τις παρεμβάσεις που θα ξεκινήσουν στον άξονα Ομήρου – Παλαιολόγου θα ολοκληρώσουν την αναμόρφωση του κέντρου της πόλης που ξεκίνησε πρίν από χρόνια με την πεζοδρόμηση της κεντρικής πλατείας, την ανάπλαση του άλσους και την πλατεία Καρύλλου.
Νομίζω ότι με το κέντρο της Νέας Σμύρνης τελειώσαμε και είναι καιρός να ασχοληθούμε με τις γειτονιές της. Η ανάπλαση της περιοχής των Λουτρών θα ξεκινήσει το 2015, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 2.950.000 € όπως επίσης η κατασκευή του 7ου βρεφονηπιακού σταθμού στην οδό Σινώπης, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, προϋπολογισμού 2.300.000 €.
Η ορθολογική διαχείριση στα οικονομικά του δήμου είναι μια σταθερή πολιτική ετών, που θα συνεχιστεί και στη νέα δημοτική περίοδο. Έχουμε ένα δήμο πλεονασματικό και θα συνεχίσουμε να τον έχουμε, κάτι που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε κοινωνικές και προνοιακές δράσεις του δήμου, όπως το κοινωνικό παντοπωλείο και το κοινωνικό φαρμακείο, προς όφελος συμπολιτών μας, που πλήττονται από την οικονομική κρίση.
Εδώ θα πρέπει να σας αναφέρω ότι εντάχθηκε οριστικά στο ΕΣΠΑ το έργο «Διαχείριση Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων Δήμου Νέας Σμύρνης».
Το έργο αυτό θα διαχειρίζεται ηλεκτρονικά την ένταξη ανέργων και γενικά ευπαθών ομάδων πολιτών της Νέας Σμύρνης, στις προνοιακές δομές του δήμου, όπως το «Βοήθεια στο σπίτι», την ένταξη σε δομές εκπαίδευσης, το κοινωνικό παντοπωλείο κ.α.

Ερώτηση 2η: Τα προηγούμενα έτη βιώσαμε τη δημιουργία έργων υποδομής, τα οποία άλλαξαν τη ροή του κέντρου της πόλης.
   Συγκεκριμένα θα αναφερθώ στην πεζοδρόμηση της κεντρικής πλατείας, τη δημιουργία ιδιωτικού χώρου στάθμευσης στην πλατεία Καρύλλου, την κατασκευή πεζογέφυρας, που ενώνει την κεντρική πλατεία με το άλσος, την ανάπλαση της πλατείας Χρυσοστόμου Σμύρνης, η οποία βέβαια δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί αλλά και τη διέλευση του τράμ από την Ελ. Βενιζέλου.
   Όλα αυτά ως παρέμβαση στην πόλη όπως την είχαμε μέχρι τότε ζήσει προκάλεσαν ορισμένες αντιδράσεις τόσο τον καιρό της δημιουργίας τους όσο και σήμερα ακόμη. Όλα αυτά δεν ήταν έργα της δικής σας δημαρχίας, συμπεριλαμβανομένης και της πλατείας Χρυσοστόμου Σμύρνης, που η σύλληψη της ιδέας ανάπλασης ξεκινά από τον κ. Κουτελάκη.
   Αν είχατε τη δυνατότητα εκείνες τις εποχές να είχατε παρέμβει στις αποφάσεις του ως δήμαρχος έτσι ώστε να γίνει κάτι από όλα αυτά διαφορετικό, τι θα ήταν αυτό;


   Απάντηση: Όλα τα έργα που αναφέρετε (Πλατεία Καρύλλου, Υπόγειο γκαράζ, πεζοδρομήσεις) αναβάθμισαν το κέντρο της πόλης, την έκαναν υπερτοπικό πόλο έλξης, ενίσχυσαν την τοπική αγορά και δημιούργησαν ζώνες ήπιας κυκλοφορίας πεζών, αναψυχής και περιπάτου. Πάντα υπάρχει μια μερίδα πολιτών που αντιστέκεται στις αλλαγές, αναπτύσσοντας φοβικά σύνδρομα απέναντι στο καινούργιο.
   Θα θυμάστε ότι με τη χάραξη του τράμ από την Ελ. Βενιζέλου είχαμε ανθρώπους με μαύρες σημαίες μπροστά στο Δημαρχείο. Η πλειοψηφία των νεοσμυρνιών έχει θετική στάση σε όλες τις παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης καθώς και στη χρησιμότητα του τράμ.
   Η πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης, που σηματοδοτεί την είσοδο στην πόλη μας,  θα γίνει ένα σύγχρονο αστικό πάρκο, που θα ενωθεί με την κεντρική πλατεία. Στη χάραξη όλων των παραπάνω έργων συμμετείχα από το 1998, άλλωστε υπήρξα & Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, συνεπώς ήμουν απόλυτα ενήμερος, ψηφίζοντας θετικά.


   Ερώτηση 3η: Ένα μείζον πρόβλημα στη Νέα Σμύρνη είναι το κυκλοφοριακό και η στάθμευση, ιδίως στο κέντρο της πόλης. Ποια είναι η άποψή σας επί του θέματος;
   Υπάρχει στο μυαλό σας το ενδεχόμενο για τροποποίηση του τρόπου κυκλοφορίας των οχημάτων στην πόλη μας, με απώτερο στόχο την αποσυμφόρηση από το κυκλοφοριακό; Προσωπικά εγώ αυτό το θεωρώ ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.


   Απάντηση: Πράγματι το κυκλοφοριακό και η στάθμευση παραμένουν δύο από τα κύρια προβλήματα της πόλης. Τα προβλήματα αυτά δεν αντιμετωπίζονται ευκαιριακά αλλά χρειάζονται σχεδιασμό και μελέτη. Η ανάπλαση της Ομήρου – Παλαιολόγου για παράδειγμα, θα επανασχεδιάσει την κυκλοφορία οχημάτων από την είσοδο της πόλης (πλατεία Χρυσοστόμου) μέχρι την έξοδο (Ομήρου - Βενιζέλου). Έχει ήδη ανατεθεί κυκλοφοριακή μελέτη.
   Σχετικά με τη στάθμευση υπάρχει το υπόγειο γκαράζ της πλατείας Καρύλλου, 700 θέσεων, όπου σταθμεύει κάποιος με 1 € την ώρα, προσκομίζοντας οποιαδήποτε απόδειξη από μαγαζί της πόλης, ακόμη και από περίπτερο.
   Ένα δεύτερος χώρος υπόγειας στάθμευσης θα δημιουργηθεί με την ολοκλήρωση του νέου Κλειστού Βιοκλιματικού Γυμναστηρίου της Αρτάκης 230 θέσεων.


   Ερώτηση 4η: Πέρα από τις υπάρχουσες κοινωνικές δομές ποιες άλλες σχεδιάζετε για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενών συμπολιτών μας;


   Απάντηση: Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης και επανασχεδιασμού της Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου μας, με σκοπό οι υφιστάμενες κοινωνικές δομές (κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο και δημοτικά ιατρεία) να λειτουργήσουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο για να ανακουφίσουν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της πόλης μας.
   Παράλληλα προσπαθούμε να αναζωογονήσουμε τις ομάδες εθελοντών του δήμου μας, για να δραστηριοποιηθούν σε όλες τις κοινωνικές δομές. Σχεδιάζουμε από το 2015 τη δημιουργία Δημοτικής Ιματιοθήκης, ανταλλακτικού παζαριού παιχνιδιών & βιβλίων καθώς και κοινωνική δομή ημερήσιας φροντίδας αστέγων.

Ερώτηση 5η: Είναι πλέον γενική πεποίθηση πως η χώρα μας τα επόμενα χρόνια θα πάει για συμμαχικές κυβερνήσεις, όπως ούτως ή άλλως βρίσκεται τώρα, αλλά σε ένα ευρύτερο φάσμα πολιτικών δυνάμεων.
   Σε τοπικό επίπεδο τώρα, το καθήκον διαχείρισης ενός δήμου είναι υποχρέωση όλων των αιρετών του είτε συμπολίτευσης είτε αντιπολίτευσης.
   Θεωρείτε πως είμαστε σε θέση να κάτσουμε όλοι σε ένα τραπέζι, να παραμερίσουμε οποιεσδήποτε ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές για να βρούμε όσο το δυνατόν άμεσες δραστικές λύσεις για την καθημερινότητα των κατοίκων;


   Απάντηση: Αυτό που αναφέρετε γίνεται πολλά χρόνια στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο οποίος είναι κατεξοχήν χώρος συγκλίσεων και συνεργασιών. Στο ψηφοδέλτιο το δικό μας, για παράδειγμα, συναντήθηκαν άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, συνδιαμόρφωσαν ένα κοινό πρόγραμμα, κατέβηκαν στις εκλογές και τις κέρδισαν.
   Οι τοπικές κοινωνίες λειτουργούν διαφορετικά στις δημοτικές εκλογές απ’ ότι στις βουλευτικές. Οι πολίτες  έχουν περισσότερη αυτονομία σκέψης και βασικός τους γνώμονας είναι το καλό της πόλης τους και όχι η ενίσχυση του κόμματός τους. Άλλωστε τα προβλήματα της καθημερινότητας των δημοτών δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο χρώμα.
   Εμείς από την πλευρά μας, από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε, ζητήσαμε από τις δημοτικές παρατάξεις μια γόνιμη συνεργασία, μακριά από στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις, για το καλό της Νέας Σμύρνης.


   Ερώτηση 6η: Κλείνοντας, με όλο το σεβασμό, θα θέλαμε να κάνουμε την εξής ερώτηση, που αφορά στην προσωπική σας ζωή. Διανύσατε ήδη μια θητεία ως δήμαρχος και σαφώς οι ευθύνες είναι τεράστιες και ο χρόνος περιορισμένος. Πείτε μας με λίγα λόγια πως αλλάζει η προσωπική ζωή ενός δημάρχου;


   Απάντηση: Στο χώρο της αυτοδιοίκησης υπηρετώ αδιαλείπτως από το 1998. Βέβαια ο θεσμικός ρόλος του δημάρχου ξεπερνά κατά πολύ τον εργασιακό φόρτο ενός δημοτικού συμβούλου ή και ενός αντιδημάρχου ακόμη. Οι ευθύνες είναι αναλογικά μεγαλύτερες.
   Προσπαθώ μέσα στο 24ωρο να έχω χώρο ελεύθερο για την οικογένειά μου και τους φίλους μου, με όλους τους συνήθεις χρονικούς περιορισμούς.
   Μου αρέσει ο κινηματογράφος και το θέατρο, απλά τώρα πηγαίνω λιγότερες φορές από πριν. Από τα πολιτικά δρώμενα όλοι είμαστε περαστικοί, όπως κι από την ίδια τη ζωή.  
   Η πολιτική, απ’ όποια θέση και να την υπηρετείς δεν είναι αυτοσκοπός Αν αφήσουμε ένα μικρό λιθαράκι σ’ αυτό που οικειοθελώς αναλάβαμε, έχει καλώς. Θα κριθούμε όλοι γι’ αυτό.
   Αυτό που θα μείνει είναι η οικογένειά μας και οι φίλοι μας και μια ζεστή καλημέρα από τους νεοσμυρνιώτες όταν θα έχουμε αποχωρήσει από το προσκήνιο.

Διαβάστηκε 5305 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Friday, 20 April 2018 20:22
 Δημήτρης Πανταζής

 

Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης

 

Εκδότης εφημερίδας "Η Φωνή της Νέας Σμύρνης"

Ο Δημήτριος Πανταζής γεννήθηκε στην Νέα Σμύρνη το 1981 και κατάγεται από την Σμύρνη.

Αρθρογραφεί στον έντυπο τοπικό τύπο από το 2006 έως και το 2010 στην εφημερίδα "Τα Επίκαιρα Νέας Σμύρνης". Τον Ιανουάριο του 2011 αναλαμβάνει την επανέκδοση στην εφημερίδα "Φωνή της Νέας Σμύρνης" που ίδρυσε ο πατέρας του Αντώνης Πανταζής το 1964 και διατήρησε έως το 1998. Έκτοτε ως εκδότης διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα στα εννέα βιβλία που έγραψε ο πατέρας του Αντώνης Πανταζής για την ιστορία της Νέας Σμύρνης με τίτλο "Νέα Σμύρνη - Το Χρονικό μιας Πόλης".

Εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης το 2014. Διετέλεσε μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Νέας Σμύρνης «Κέντρο Δραστηριότητας και Κοινωνικής Προστασίας παιδιών και νέων Νέας Σμύρνης (Εθνική Στέγη) και στην Επιτροπή Δημοπράτησης ακινήτων.

Διατελεί μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στις Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας (ως Γραμματέας) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νέας Σμύρνης, καθώς και μέλος στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Το 2015 ίδρυσε μαζί με ακόμα 24 Νεοσμυρνιούς το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Όλοι μαζί για την Νέα Σμύρνη» στο οποίο έως σήμερα διατελεί Πρόεδρος.