Tuesday, 04 November 2014 00:00

Πάτερ Κύριλλος - Ο ιερέας Ι.Ν. Αγίας Φωτεινής Σμύρνης μιλάει στην ΦΩΝΗ

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Συνέντευξη πατέρα Κύριλλου, ιερέα στον Ορθόδοξο Ναο Αγίας Φωτεινής Σμύρνης

Στο διάστημα 31 Οκτωβρίου με 2 Νοεμβρίου 2014 ως εκδότης της εφημερίδας μας (πολυ πριν βουήξουν τα ΜΜΕ για τον χθεσινό αγιασμό) βρέθηκα στην Σμύρνη, την πόλη από την οποία ήρθαν το 1922 οι Έλληνες πρόσφυγες στην Ελλάδα και μετείπειτα δημιούργησαν την νέα τους πατρίδα εδώ στην σημερινή μας Νέα Σμύρνη.

Σε εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στην Εστία Νέας Σμύρνης γνώρισα τον πατέρα Κύριλλο, τον μοναδικό ιερέα στην Σμύρνη ο οποίος ύστερα από 91 έτη από την Μικρασιατική Καταστροφή λειτούργει ξανά στην νέα της μορφή της ιστορική εκκλησία της Αγίας Φωτεινής. Ο πατέρας Κύριλλος είχε την ευγενή καλοσύνη να δεχθεί να μας τιμήσει ως εφημερίδα δίνοντας συνέντευξη στην Φωνή της Νέας Σμύρνης.

Ερώτηση: Πόσο καιρό λειτουργείτε ως ιερέας στην Σμύρνη;

Απάντηση: Στην Σμύρνη έρχομαι από το 90 όταν έγινα κληρικός και από τότε εξυπηρετούσα τις ανάγκες του Νατοϊκό και του Γενικού Προξενείου μας σε μεγάλες εορτές όπως Χριστούγεννα, Πάσχα, της Παναγίας κτλ. Πάντοτε όμως ο Πατριάρχης μας ήθελε να γίνει κάτι μόνιμο στην Σμύρνη λόγω ότι παρότι στην Σμύρνη δεν αναγνωρίζεται Ελληνική μειονότητα κατοικοί εκεί ένας αριθμός Ελλήνων και υπήρχε η ανάγκη μιας σταθερής εκκλησιαστικής κατάστασης. Για αυτό λοιπόν τον λόγο εδώ και περίπου ένα χρόνο είμαι μόνιμος εφημέριος της Σμύρνης και εκτελώ τα καθήκοντα στον Προξενικό Ναό της Αγίας Φωτεινής, καθημερινά πρωί και βράδυ τις ακολουθιές, Κυριακή την Θεία λειτουργία και όλες τις μεγάλες εορτές.

Ερώτηση: Επι των ημερών σας ποιές ενέργεις έγιναν για την διευκόλυνση της δημιουργίας της Ορθόδοξης Ελληνικής κοινότητας στην Σμύρνη;

Απάντηση: Δυστυχώς η συνθήκη της Λωζάνης δεν αναγνωρίζει Ελληνική μειονότητα στην Σμύρνη και όπως καταλαβαίνετε δεν είναι εύκολο να δημιουργηθεί Ορθόδοξή Ελληνική κοινότητα, παραταύτα ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε κάποιες συναντήσεις που είχε με τους υπεύθυνους εδώ πολιτικούς παράγοντες, δέχθηκαν ανεκτικά να πόυμε να γίνει αυτό το ξεκίνημα της Ελληνορθόδοξης κοινότητας, έστω άτυπα.

Εμείς αυτή την στιγμή προσπαθούμε με την καλή σχέση που έχουμε και την τοπική αυτοδιοίκηση, τον Νομάρχη και τους Δημάρχους να μπορέσουμε σιγά σιγά να οργανώσουμε την Ρωμαίκη κοινότητα εδώ πέρα. Ήδη αυτές τις μέρες βρισκόμαστε στο γεγονός ότι δημιουργούμε έναν σύλλογο για να μπορέσουμε να έχουμε νομική υπόσταση. Αυτός ο σύλλογος θα αγκαλιάσει βέβαια όλη την Ελληνορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης. Στην όλη μας δράση μας στηρίζει πολύ το Ελληνικό προξενειο και ο γενικός πρόξενος ο κύριος Τσακίρης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Πατριάρχης μας. Έτσι νομίζω πως έχουμε κάνει ένα καλό ξεκίνημα.

Ερώτηση: Θα ωφελούσε στο έργο σας μια ενδεχόμενη αδελφοποίηση των Δήμων Σμύρνης και Νέας Σμύρνης;

Απάντηση: Ασφαλώς η οποιαδήποτε παρουσία εδώ ενός Ρωμιού από την μητέρα Ελλάδα είναι μια μεγάλη βοήθεια, πολύ δε περισσότερο εαν υπάρξει κάτι επίσημο όπως ακριβως το θίξατε ως θέμα μια αδελφοποίηση της ιστορικής πόλης της Σμύρνης με την πόλη της Νέας Σμύρνης στην Αθήνα. Πέρα από τον οποιόνδηποτε σκοπό υπάρχει και ο συναισθηματικός για τους εδώ Ρωμιούς αλλά και τους απογόνους των εδώ προσφύγων που βρέθηκαν στην Ελλάδα και δημιούργησαν στην Αθήνα την Νέα Σμύρνη.

Πιστεύω ότι κάποια στιγμή οι εκεί τοπικοί παράγοντες και τοπικές αρχές να το δούνε αυτό το θέμα. Από εδώ από ότι γνωρίζω είναι δεκτικοί οι τοπικοί άρχοντες. Επιζητούν μάλιστα να επισυνάψουν σχέσεις με πόλεις στην Ελλάδα, μαλιστά έχουν γίνει διάφορες αδελφοποιήσεις με σχολεία απο την Σμύρνη και την Ελλάδα. υπάρχει δηλαδή μια προϊστορία και ασφαλώς αυτό για μας θα ήταν μια πολύ μεγάλη βοήθεια.

Κλείνοντας θα ήθελα να στείλετε ένα μήνυμα στους Χριστιανούς αδερφούς Έλληνες, απογόνους των προσφύγων της Σμύρνης.

Είπα το πρωί στην Θεία λειτουργία (Κυριακή 2/11/14) καθώς επίσης το είπα και σε κατ'ιδίαν συζητήσεις που ακολούθησαν πως η Σμύρνη δεν είναι απλά μια πόλη, δεν είναι απλά μια περιοχή αλλά όπως και η Ρωμιοσύνη είναι μια ιδέα. Οι ιδέες δεν κατοικούνε μέσα σε τείχη ούτε σε κλειστούς χώρους αλλά κατοικούν και μεγαλουργούν μέσα στις ψυχές των ανθρώπων.

Εμείς εδώ στην Σμύρνη είμαστε λίγοι αλλά θεωρώ πως είμαστε πολλοί σε όλο τον κόσμο γιατί Σμυρνιός δεν είναι μονάχα αυτός που ζεί εδώ αλλά που εχεί και στην καρδιά του την Σμύρνη. Εμείς λοιπόν είμαστε εδώ και αγαπάμε όλους τους Σμυρνιούς σε όλο τον κόσμο. Η καρδία του κάθε ανθρώπου μπορεί να σκέφτεται την Σμύρνη. Εμείς είμαστε εκεί και με τα ίδια συναισθήματα ζούμε και πορευόμαστε περιμένωντας πάντα με πολύ αγάπη όλους τους αδερφούς μας να έρθουν βεβαίως εδώ στον ιστορικό τόπο και να συνυπάρξουν όλοι μάζι σαν μια μεγάλη οικογένεια, όπως είναι η οικογένεια του Χριστού και της Ρωμιοσύνης.

Ξέρουμε πολύ καλά από αγώνες, από δυσκολίες, από θλίψεις αλλά τα ξεπερνάμε αυτά και η επιτυχία βρίσκεται στο να μπορέσουμε τον πόνο όχι να τον μετατρέψουμε σε μίσος αλλά σε αγάπη για να γίνουμε παραγωγικοί και δημιουργικοί. Έτσι πιστευώ πως πρέπει να σκέφτεται κάθε Ρωμιός, κάθε Σμυρνιός και κάθε ένας που θέλει να κοιτάει μπροστά την ζωή.

Διαβάστηκε 5556 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Friday, 20 April 2018 20:22
 Δημήτρης Πανταζής

 

Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης

 

Εκδότης εφημερίδας "Η Φωνή της Νέας Σμύρνης"

Ο Δημήτριος Πανταζής γεννήθηκε στην Νέα Σμύρνη το 1981 και κατάγεται από την Σμύρνη.

Αρθρογραφεί στον έντυπο τοπικό τύπο από το 2006 έως και το 2010 στην εφημερίδα "Τα Επίκαιρα Νέας Σμύρνης". Τον Ιανουάριο του 2011 αναλαμβάνει την επανέκδοση στην εφημερίδα "Φωνή της Νέας Σμύρνης" που ίδρυσε ο πατέρας του Αντώνης Πανταζής το 1964 και διατήρησε έως το 1998. Έκτοτε ως εκδότης διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα στα εννέα βιβλία που έγραψε ο πατέρας του Αντώνης Πανταζής για την ιστορία της Νέας Σμύρνης με τίτλο "Νέα Σμύρνη - Το Χρονικό μιας Πόλης".

Εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης το 2014. Διετέλεσε μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Νέας Σμύρνης «Κέντρο Δραστηριότητας και Κοινωνικής Προστασίας παιδιών και νέων Νέας Σμύρνης (Εθνική Στέγη) και στην Επιτροπή Δημοπράτησης ακινήτων.

Διατελεί μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στις Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας (ως Γραμματέας) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νέας Σμύρνης, καθώς και μέλος στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Το 2015 ίδρυσε μαζί με ακόμα 24 Νεοσμυρνιούς το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Όλοι μαζί για την Νέα Σμύρνη» στο οποίο έως σήμερα διατελεί Πρόεδρος.