Monday, 13 August 2018 00:00

Συνέντευξη Έλλης Μουχτάρη & Γιώργου Ζιάκα:

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Συνέντευξη Έλλη Μουχτάρη & Γιώργου Ζιάκα:

 

Η διευθύντρια της νεανικής χορωδίας Ellie's Voices & o μαέστρος της μεικτής χορωδίας "Μελωδοί" μιλούν στην «ΦΩΝΗ»

 

Ρεπορτάζ: Αλεξάνδρα Δημητριάδου

 

 

Η μουσική είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Από την μουσική εξαρτάται ένα πολύ μεγάλο μέρος της προσωπικότητας μας, της διάθεσης μας, της παιδείας και της μόρφωσης μας. Το κλασσικό τραγούδι αναμφίβολα μας δημιουργεί συναισθήματα, χαράς, λύπης, νοσταλγίας και πολλά άλλα. Εξάλλου μην ξεχνάμε πως το επίθετο "κλασσικός" αποτελεί την λατινική λέξη "classicus" που σημαίνει κάτι το "εξαιρετικό".

Αυτές ήταν μερικές σκέψεις μου καθώς είχαμε την τιμή να μιλήσουν στην εφημερίδα μας, δύο ενδιαφέροντα πρόσωπα της μουσικής από την τοπική μας κοινωνία! Η διευθύντρια της νεανική χορωδίας Ellie's Voices και ο εξαίρετος μαέστρος Γιώργος Ζιάκας, ο οποίος έχει αναλάβει την μικτή χορωδία "Μελωδοί". Η Έλλη Μουχτάρη είναι μόνιμο μέλος της χορωδίας της ΕΡΤ, ενώ παράλληλα διευθύνει την νεανική χορωδία Ellie's Voices.

Η μικτή χορωδία "Μελωδοί" ιδρύθηκε το 2012 και από τότε έως και σήμερα μετράει σειρά καλλιτεχνικών εμφανίσεων όπως στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Μέγαρο Μουσικής και Βεάκιο Θέατρο. Ο κ. Γιώργος Ζιάκας είναι μαέστρος στην μικτή χορωδία "Μελωδοί" και έχει προσφέρει αρκετά σημαντικό έργο στην μουσική.

 

Πόσα χρόνια ασχολείστε με την μουσική και πως αποφασίσατε να δημιουργήσετε την νεανική χορωδία, Ellie's Voices.


Με την μουσική ασχολούμαι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Σε ηλικία δύο χρονών με είχε γράψει ο πατέρας μου σε μια κασέτα να τραγουδάω. Αυτό που θεωρώ συγκλονιστική στιγμή για μένα ήταν όταν μια Μεγάλη Παρασκευή άνοιξα την τηλεόραση (όπου υπήρχαν μόνο δύο κανάλια και την περίοδο του Πάσχα παίζουν μόνο κλασσική μουσική) και είδα πρώτη φορά στην ζωή μου χορωδία. Τότε είπα "αυτό θέλω να κάνω", θυμάμαι αυτή την στιγμή ακόμη και τώρα.

 


Πως σας κέρδισε το κλασσικό τραγούδι;


Ξεκινώντας στο Ωδείο, με έβαλαν οι γονείς μου να μάθω κιθάρα στα 13 μου χρόνια. Έτσι ξεκίνησα μαθήματα κλασσικής κιθάρας με τον Νότη Μαυρουδή. Στα υποχρεωτικά μαθήματα, προκειμένου να πάρεις πτυχίο οργάνου, πρέπει να κάνεις χορωδία. Οπότε βλέποντας την χορωδία, το ερωτεύτηκα. Σταμάτησα την κιθάρα και ξεκίνησα κλασσικό τραγούδι.


Αλλά η κλασσική μουσική ήτανε, πάντα στην ψυχή μου. Το ραδιόφωνο έπαιζε πάντα τρίτο. Στο σπίτι παρ'όλα αυτά δεν ακούγαμε τέτοια μουσική.
Πιστεύω το κάθε παιδί, ότι και να ακούει, όπου και αν βρίσκεται, σε όποιο μέρος του κόσμου (έχουμε κλασσικούς τραγουδιστές από την Αφρική, που εκεί είναι δύσκολο να ακούσεις κάτι, και όμως. Κλασσικοί βιολονίστες από άσχετες χώρες στον κόσμο) αν είναι να το βρουν, θα την βρουν την κλήση τους - και ο οποιοσδήποτε άλλος.

 


Η νεανική χορωδία Ellie's Voices πως δημιουργήθηκε και ποιος ήταν ο στόχος;


Η χορωδία αυτή αποτελούσε μια ανάγκη δική μου. Τα παιδιά μου πηγαίνουν στο τρίτο Δημοτικό Σχολείο της Νέας Σμύρνης και ξέρω πως εκεί υπάρχει χορωδία. Ξέρω πως αυτά τα παιδιά, είναι γύρω στα 30-40 σε αριθμό που μετά θα πάνε στο Γυμνάσιο. Πήγα λοιπόν και ρώτησα και έμαθα πως δεν υπάρχει τίποτα στα συγκεκριμένα Γυμνάσια. Για το Λύκειο δε, ούτε λόγος. Σταματάει η μουσική, λες και δεν είναι κάτι σημαντικό. Δεν υπάρχει ομορφότερο πράγμα από την μουσική.


Έχει αποδειχθεί, ότι όποιοι είναι στα μουσικά Γυμνάσια και τα Λύκεια, το επίπεδο της ψυχολογίας τους είναι τελείως διαφορετικό. Δεν υπάρχει το φαινόμενο του bullying, τα παιδιά είναι ήρεμα, εκτονώνονται μέσω της μουσικής, υπάρχει κλάδος μουσικοθεραπείας και δυστυχώς στην χώρα μας, έχουν βγάλει το πιο σημαντικό κομμάτι, από την πιο σημαντική ηλικία. Την εφηβεία. Οι αρχαίοι λέγανε Μαθηματικά, Μουσική και Φιλοσοφία. Ξεκίνησε πρωταρχικά λοιπόν η χορωδία με αυτό το σκεπτικό, πως αυτά τα παιδιά μετά που θα πάνε;


Πήγα μετά και μίλησα με τους Διευθυντές των Λυκείων και των Γυμνασίων όπου από τους 4 ανθρώπους (2 του Λυκείου και 2 του Γυμνασίου) μόνο μια είχε την διάθεση να με ακούσει και να μου επιτρέψει να μπω μέσα στις τάξεις και να πω στα παιδιά πως θα πραγματοποιήσω μια ακρόαση. Μου επιτράπηκε πολύ λίγο να μιλήσω και δεν είχα αρκετή ώρα να πείσω τα παιδιά που ήταν σε αριθμό γύρω στα 30-40 και εν τέλη έμειναν τα 12. Αυτά τα 12 παιδιά είναι ένας απίστευτος "πυρήνας", ο οποίος δούλεψε ένα χρόνο σαν επαγγελματίας κάθε Κυριακή επί 4 ώρες, χωρίς διαλείμματα και έβγαλε ένα αποτέλεσμα, ανθρώπων που κάνουν χρόνια κλασσικό τραγούδι.


Την συγκεκριμένη ομάδα την άκουσαν μεγάλοι μαέστροι, πήραμε τα εύσημα από καταξιωμένους καλλιτέχνες στον χώρο και μέσα σε ένα χρόνο παρουσιαστήκαμε στην Εστία της Νέας Σμύρνης, στην Αίθουσα "Λίλιαν Βουδούρη" στο Μέγαρο Μουσικής, στο Χίλτον υπό την αιγίδα της UNESCO και στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό που ήταν η τελευταία μας εκδήλωση.


Ο στόχος ήταν να έχω όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά για να μπορέσω να τα γαλουχήσω και να τα εκπαιδεύσω, όχι μόνο στο κομμάτι της μουσικής, αλλά συναισθηματικά και ψυχολογικά. Γιατί μέσα από τα κομμάτια, περνιούνται και μηνύματα. Τα κομμάτια είτε ξένα είτε Ελληνικά, έχουν λόγο, ο λόγος έχει δύναμη και μέσα από τις λέξεις περνάς νοήματα και μηνύματα. Είναι πάρα πολλά τα θέματα που ανοίγονται κατά την διάρκειας της πρόβας και τα παιδιά τα ίδια τα δουλεύουν μαζί μου.

Μου έχουν έρθει παιδιά τα οποία δεν άνηκαν ποτέ σε καμία ομάδα και υφίσταντο bullying. Παιδιά με δύσκολα προβλήματα οικογενειακά πάνω στην πιο κρίσιμη ηλικία της ζωής τους. Η ίδια η μουσική αλλά και η εκπαίδευση είναι και η θεραπεία. Αυτό δεν το καταλαβαίνουν πολλοί γονείς αλλά και καθηγητές.

 


Τι εμπόδια αντιμετωπίσατε στην δημιουργία της χορωδίας;


Τα αρχικά εμπόδια ήταν να πείσω τους καθηγητές και μετά τους γονείς. Τα παιδιά ήταν πολύ χαρούμενα. Προβλήματα βρήκα από τους ίδιους τους γονείς. Το ένα εξ αυτών ήταν: "Θα σε κάνω εγώ τραγουδιστή;", το άλλο ήταν "Δίνουμε ήδη πολλά λεφτά δεν θα μπορούσαμε να δώσουμε ΚΑΙ για την μουσική".


Το πρώτο πράγμα που κόβουν πάντα σε περίοδο κρίσης είναι η μουσική, ενώ είναι το πιο σημαντικό ψυχικά, καθώς γεννιόμαστε και ακούμε μουσική, στεναχωριόμαστε ή χαιρόμαστε, είτε κλαίμε ή ερωτευόμαστε ή χωρίζουμε, ακούμε μουσική! Εγώ, γεννούσα και είχα μουσική. Δεν υπάρχει στάδιο στην ζωή μας, ανεξαρτήτως ηλικίας που κάποιος δεν θα ακούσει μουσική. Όμως αυτό το ξεχνάμε και το βγάζουμε από την ζωή μας.

Μεγαλύτερο εμπόδιο λοιπόν ήταν να πείσω τους γονείς, ότι η ώρα που θα μου εμπιστευτούν τα παιδιά τους, δεν θα ήταν χαμένη. Όσοι με εμπιστεύτηκαν, έφτασαν μέχρι τέλος. Έναν ολόκληρο χρόνο 12 θαυμάσια παιδιά δούλευαν καλύτερα από επαγγελματίες.

 

Πραγματοποιήθηκε μια παιδική ακρόαση σε Γυμνάσιο και Λύκειο της Νέας Σμύρνης, μιλήστε μας για αυτό.


Είπα ότι ήθελα να δημιουργήσω ένα τέτοιο σχήμα. Μάλιστα τα παιδιά δεν γνώριζαν τι ήταν. Τα παιδιά δεν γνωρίζουν τι είναι χορωδία. Η χορωδία είναι κάτι βιωματικό, πρέπει να το ζήσεις για να το καταλάβεις και να το αγαπήσεις. Δεν είχα παιδιά τα οποία έκαναν μουσική. Η ακρόαση ήταν απλά να επαναλάβουν κάποιους ήχους. Δεν υπήρξε κάποια δυσκολία σε αυτό.


Η δυσκολία ήταν, το γεγονός πως όλο αυτό το έκανα μόνη μου. Δεν είχα στήριξη γιατί, για να μου ανοίξει το σχολείο τις πόρτες του, θα έπρεπε να έχω πάρει άδεια από την Επιθεώρηση και να έχω την άδεια του Δήμου. Να γίνει κάτι πιο επίσημο. Δηλαδή να γινόταν μια δημοτική παιδική νεανική - χορωδία. Θα μπορούσα τότε και επίσημα να κάνω ακροάσεις σε όλη την Νέα Σμύρνη. Όλο αυτό το έκανα μόνη μου. Οπότε ήταν δύσκολο εγχείρημα. Ο μόνος αρωγός σε αυτό ήταν ο κ. Βαγγέλης Χατζατουριάν και ότι έγιναν στο Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης οι ακροάσεις.

 


Έχετε σπουδάσει Νηπιαγωγός και παρ'όλα αυτά καταφέρατε να το συνδυάσετε με την μουσική.

Πόσο δύσκολο ήταν να το καταφέρετε αυτό;


Ένα στάδιο της Νηπιαγωγικής είναι η μουσική. Όταν σπουδάζεις νηπιαγωγός, περνάς και από το στάδιο του να μάθεις κάποιο όργανο (εμείς κάναμε φλογέρα) και να μπορείς να μάθεις πολλά τραγούδια τα οποία θα τα διδάξεις στα μικρά παιδιά. Για αυτό και είναι σημαντικός κλάδος η μουσική.

Από το νηπιαγωγείο υποχρεούσαι να διδάξεις τα παιδιά μουσική και ρυθμό. Ο ρυθμός, πειθαρχεί, οργανώνει. Το τραγούδι, επίσης. Μέσω του τραγουδιού εκφράζεσαι. Τα συναισθήματα μας βγαίνουν μέσα από το τραγούδι. Έτσι λοιπόν, είχα τα πιτσιρίκια διδάσκοντας τους φλογέρα και ρυθμικές ασκήσεις.

Το συγκεκριμένο, νηπιαγωγείο γνώριζε πως ασχολούμαι με την μουσική, μου έδωσε την δυνατότητα να κάνω στα παιδιά φλογέρα ως ανεξάρτητο μάθημα. Αφού τελείωναν τα παιδιά, μερικά παρέμεναν μία ώρα για να κάνουν φλογέρα. Το εγχείρημα αυτό, πέτυχε. Κάναμε και μια μικρή χορωδία με αυτά τα παιδάκια και μου ήρθε η ιδέα να συνδυάσω την διδασκαλία του νηπιαγωγείου και να κάνω τραγούδια που θα τα δραματοποιούσα και θα είχαν θεατρική υπόσταση. Έτσι ξεκίνησα να τα συνδυάζω όλα μαζί.

 

Πότε θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες εμφανίσεις σας;


Η χορωδία θα ήθελα από Σεπτέμβρη να ξεκινήσει πάλι ακροάσεις διότι 12 παιδιά είναι λίγα, είναι απλά φωνητικό σύνολο και θα ήθελα να τα φτάσω τουλάχιστον 30 για να κάνω όσο καλύτερη την δουλειά. Στοχεύω του χρόνου να ξεκινήσουμε εμφανίσεις σε μουσεία.


Επίσης είναι στα σχέδια να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη συναυλία στο "Γαλαξία", κάτι που μου ζητήθηκε και από τον Πολιτιστικό Οργανισμό. Στην συναυλία θα πρωταγωνιστεί η χορωδία Ellie' Voices, ή με έντεχνο ή με κλασσικό.Το θέμα είναι να μπορέσουν τα παιδιά και οι γονείς να μου αφιερώσουν κάποιες ώρες, γιατί οι πρόβες γίνονται Κυριακές και αυτό είναι μια θυσία! Αλλά έχουμε θέσει υψηλούς στόχους.


Ο κ. Γιώργος Ζιάκας, μαέστρος της Μικτής Χορωδίας "Μελωδοί" είχε την διάθεση να μας πει επίσης λίγα λόγια για την χορωδία αλλά και για τον ίδιο.


Η Μικτή Χορωδία "Μελωδοί", είναι αρκετά επιτυχημένη, καθώς έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε μεγάλους καλλιτεχνικούς χώρους σε όλη την Αθήνα, αλλά έχει επίσης συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του μουσικού στερεώματος και μεγάλες ορχήστρες.


Το 2012, μια ομάδα χορωδών που ήταν ήδη και παρέα αποφάσισε να φτιάξει κάτι καινούργιο. Φτιάχτηκε λοιπόν αυτή η χορωδία με το εξής πνεύμα. Με πολύ δουλειά και υπομονή να γίνει ένα σύνολο που θα διαδίδει πολιτιστικά, έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών. Βοηθός και αρωγός σε αυτό το εγχείρημα ήταν ο κ. Χατζατουριάν ο οποίος πίστεψε σε εμάς καθώς επίσης και όλος ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Σμύρνης, όπου μας παραχώρησε τον χώρο πάνω από το Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης για τις πρόβες μας.


Συνεργαστήκαμε με τον Στέφανο Κορκολή, Μίμη Πλέσσα, έχουμε εμφανιστεί στο Ηρώδειο, κάνοντας το Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη με 120 άτομα χορωδία, της ΕΡΤ, του Δήμου Αθηναίων, με την Κρατική Ορχήστρα, με τον Γιώργο Νταλάρα ως τραγουδιστή, και με την ορχήστρα Καμεράτα με τον Γιάννη Κότσιρα ως τραγουδιστή. Έχουμε επίσης συνεργαστεί με αρκετές κλασσικές ορχήστρες της Αθήνας, διάφορους μαέστρους και κλασσικά προγράμματα. Ευελπιστούμε να συνεχίσουμε έτσι δυναμικά.


Θα πραγματοποιηθούν και άλλες εμφανίσεις, μπορείτε να μας δώσετε μερικά στοιχεία;


Είμαστε σε συζητήσεις. Έχουμε διάφορα προγράμματα στο μυαλό μας και κλασσικό και έντεχνο και παραδοσιακό, μέσα στην χρονιά θα σας ανακοινώσουμε τις ημέρες των συναυλιών, η αμέσως επόμενη σημαντική μας συναυλία θα είναι στο Ηρώδειο στις 9 Οκτωβρίου, ως μόνιμοι συνεργάτες πλέον του κύριου Σπανουδάκη. Τα εισιτήρια εξαφανίζονται, σπεύσατε. Τρόπος επικοινωνίας μαζί μας είναι μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Διαβάστηκε 2961 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Sunday, 14 April 2019 21:42
 Δημήτρης Πανταζής

 

Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης

 

Εκδότης εφημερίδας "Η Φωνή της Νέας Σμύρνης"

Ο Δημήτριος Πανταζής γεννήθηκε στην Νέα Σμύρνη το 1981 και κατάγεται από την Σμύρνη.

Αρθρογραφεί στον έντυπο τοπικό τύπο από το 2006 έως και το 2010 στην εφημερίδα "Τα Επίκαιρα Νέας Σμύρνης". Τον Ιανουάριο του 2011 αναλαμβάνει την επανέκδοση στην εφημερίδα "Φωνή της Νέας Σμύρνης" που ίδρυσε ο πατέρας του Αντώνης Πανταζής το 1964 και διατήρησε έως το 1998. Έκτοτε ως εκδότης διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα στα εννέα βιβλία που έγραψε ο πατέρας του Αντώνης Πανταζής για την ιστορία της Νέας Σμύρνης με τίτλο "Νέα Σμύρνη - Το Χρονικό μιας Πόλης".

Εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης το 2014. Διετέλεσε μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Νέας Σμύρνης «Κέντρο Δραστηριότητας και Κοινωνικής Προστασίας παιδιών και νέων Νέας Σμύρνης (Εθνική Στέγη) και στην Επιτροπή Δημοπράτησης ακινήτων.

Διατελεί μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στις Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας (ως Γραμματέας) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νέας Σμύρνης, καθώς και μέλος στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Το 2015 ίδρυσε μαζί με ακόμα 24 Νεοσμυρνιούς το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Όλοι μαζί για την Νέα Σμύρνη» στο οποίο έως σήμερα διατελεί Πρόεδρος.