Thursday, 25 January 2018 00:00

Η Φιλάνθρωπος Θεοτόκη Ντολαπτσή μιλάει στην «ΦΩΝΗ»

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Φιλάνθρωπος Θεοτόκη Ντολαπτσή μιλάει στην «ΦΩΝΗ»

Γράφει ο Δημήτρης Πανταζής - Εκδότης της Εφημερίδας

& Δημοτικός Σύμβουλος στην Δημοτική Παράταξη "Συμμαχία Πολιτών για την Νέα Σμύρνη"

 

Στη σύγχρονη εποχή της φτώχειας καθημερινά διαπιστώνουμε ότι στην δύσκολη αυτή για τον τόπο μας συγκυρία έχουν ξυπνήσει έννοιες και αρετές. Μια από αυτές είναι και η έννοια της φιλανθρωπίας.

Το φαινόμενο της φτώχειας το οποίο ολοένα και αυξάνεται έχει ξυπνήσει στη συνείδηση των ανθρώπων την ανάγκη ηθικής αλλά και υλικής συμπαραστάσεως προς εκείνους οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρακτικές δυσκολίες στην καθημερινότητα τους, στερούμενοι ακόμα και τα προς το ζην αγαθά.


Σωματεία, φορείς Σύλλογοι αλλά και απλοί ιδιώτες δραστηριοποιούνται σε αυτό το επίπεδο, κυρίως συλλέγοντας και διανέμοντας σε όσους το χρειάζονται είδη πρώτης ανάγκης, σε πολλές περιπώσεις και χρήματα, προσφέροντας έτσι μια ανάσα σε όσους ασφυκτιούν από το γεγονός της φτώχειας.

Μια από τις περιπτώσεις απλών πολιτών με ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση στα προβλήματα της εποχής είναι και η κα Θεοτόκη (Τιτή) Ντολαπτσή, η οποία έχει αναπτύξει φιλανθρωπική δραστηριότητα επιτελώντας σημαντικό ρόλο στη στήριξη των συνανθρώπων μας.


Στο τεύχος αυτό την φιλοξενούμε, όχι μόνο για την συχνότητα που έχει δείξει στην πραγματοποίηση φιλανθρωπικών δράσεων στην Νέα Σμύρνη, αλλά και για να μάθουμε το εύρος της κοινωνικής της προσφοράς και σε άλλες περιοχές!

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι σημαίνει φιλανθρωπία για εσάς; Πως βλέπετε την φιλανθρωπία στην Ελλάδα; Είναι τελικά η φιλανθρωπία θέμα παιδείας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η φιλανθρωπία είναι στο DNA του Έλληνα. Είμαστε γενικότερα ένας λαός φιλόξενος και δοτικός, μία ράτσα ανθρώπων με έντονα συναισθήματα. Βέβαια, για μένα, μεγάλη σημασία σε αυτό παίζει και η θρησκεία μας. Το φιλανθρωπικό έργο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι τεράστιο. Δεν ξέρω τι θα γινόταν στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία εάν δεν υπήρχε η εκκλησία μας. Όσον αφορά εμένα, κάνω ότι μπορώ, αυτό!

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί πολλοί εύποροι Έλληνες, που θα μπορούσαν να συμβάλουν φιλανθρωπικά, κοιτούν το «Εγώ» και όχι το «Εμείς»;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ξέρετε, η αφθονία των προηγούμενων ετών οδήγησε σε αυτό: Χάσαμε τις αξίες μας και τον δρόμο μας παρασυρόμενοι από την ύλη. Μέσα σε όλα τα κακά της οικονομικής κρίσης νομίζω ότι αναγκαστήκαμε να κάνουμε στροφή στις αξίες, στην οικογένεια και αυτό είναι καλό! Δεν μπορώ να μιλήσω για τους άλλους παρά μόνο για τον εαυτό μου. Υπάρχουν όμως και πολλοί εύποροι που βοηθούν και στηρίζουν τον συνάνθρωπο αθόρυβα.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς συλλάβατε την ιδέα δημιουργίας της δράσης «Πρόκληση στην Πρόληψη»;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ιδέα γεννήθηκε με σας εδώ κ. Πανταζή. Ρωτώντας με, τι μπορώ να κάνω για τους δημότες της Ν.Σμύρνης, μου γεννήθηκε η ιδέα της δράσης αυτής! Η πρώτη μου δράση πραγματοποιήθηκε σε σχολείο του Δήμου σας και σας ευχαριστώ πολύ γι' αυτό! Ωστόσο μεγάλωσε, εμπλουτίστηκε και αποτέλεσμα της προηγούμενης σεζόν ήταν ο εντοπισμός οκτώ καρκίνων!

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς μπορεί κάποιος να συνεισφέρει στον σκοπό σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μέχρι και τώρα που μιλάμε, η δράση μου στηρίζεται στο φιλότιμο και στον εθελοντισμό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της κλινικής. Σήμερα βέβαια, βρισκόμαστε και σε δημιουργία Συλλόγου ώστε να μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά έναν άνθρωπο που έχει ανάγκη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Βοηθάμε ουσιαστικά έναν άνθρωπο που έχει ανάγκη δίνοντάς του δουλειά και όχι φιλοδωρήματα. Αυτό όμως είναι στο χέρι της εξουσίας και όχι στο δικό μου.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή εκτελώντας το φιλανθρωπικό σας έργο και πώς την αντιμετωπίσατε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το πιο πρόσφατο που αντιμετώπισα ήταν στο Χαϊδάρι και η αλήθεια είναι ότι πιέστηκα πολύ για να κρατηθώ και να μην ξεσπάσω σε λυγμούς. Ξέρετε, η αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι τη φτώχεια και την ανέχεια, με συγκινεί πραγματικά.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε παγκόσμιο επίπεδο πιστεύεται πως μπορεί να σώσει η φιλανθρωπία τον κόσμο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι πολύ καλό να υπάρχει έντονη κοινωνική δράση, αλλά δεν φτάνει δυστυχώς! Χρειάζεται πολιτική βούληση και πιο ανθρωπιστική προσέγγιση στο πρόβλημα της φτώχειας.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πoια, κατά τη γνώμη σας, είναι τα μεγαλύτερα πρoβλήματα της Ελληνικής κoινωνίας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η αλλαγή νοοτροπίας με την οποία γαλουχηθήκαμε! Μάθαμε δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια να ζούμε χωρίς νόημα θα έλεγα. Μάθαμε να βολευόμαστε, ξεχάσαμε τις αξίες μας και χάσαμε το πραγματικό νόημα της ζωής και της ύπαρξής μας, την παιδεία μας και τον πολιτισμό μας...

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αλληλεγγύη και κράτος πρόνοιας, αν λειτουργούσαν θα χρειαζόταν η φιλανθρωπία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πάντα θα χρειάζεται η φιλανθρωπία. Σίγουρα όμως όχι στον βαθμό που χρειάζεται σήμερα που δεν υπάρχει τίποτα παρά μόνο η εκκλησία.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πιστεύετε πως οι νέοι σήμερα έχουν έντονα μέσα τους το αίσθημα του εθελοντισμού; Πώς θα μπορούσαν οι γονείς να εντάξουν τα παιδιά τους, στον κόσμο του εθελοντισμού και της προσφοράς;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όπως σας είπα, υπάρχει στο DNA του Έλληνα αν και τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μια έντονη και ανησυχητική κρίση αξιών. Σημαντικό είναι να δούμε από την αρχή τις ρίζες μας, τις αξίες μας και τα ιδανικά μας. Τα παιδιά χρειάζονται πρότυπα. Αρχικά μαθαίνουν να μιμούνται τη συμπεριφορά των γονιών και κατόπιν από το σχολείο. Τα παιδιά μαθαίνουν από τις πράξεις μας. Επίσης, μπορούμε να τα παροτρύνουμε να συμμετέχουν ενεργά σε συλλόγους, εθελοντικές οργανώσεις κ.ά.

Διαβάστηκε 2195 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Friday, 20 April 2018 20:43
 Δημήτρης Πανταζής

 

Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης

 

Εκδότης εφημερίδας "Η Φωνή της Νέας Σμύρνης"

Ο Δημήτριος Αντ. Πανταζής γεννήθηκε στην Νέα Σμύρνη το 1981 και κατάγεται από την Μικρά Ασία μέσω των παππούδων του Δημήτριο Ιωαν. Πανταζή που γεννήθηκε στην Σμύρνη, Ευγενία Πανταζή το γένος Νικολαίδη που γεννήθηκε στο Οδεμήσιο και Δημήτριο Καχριμάνη που γεννήθηκε στο Αϊδίνιο. Γονείς του είναι ο Αντώνιος Πανταζής που γεννήθηκε στην Νέα Σμύρνη και η Ασπασία Καχριμάνη που γεννήθηκε στην Στυλίδα.

Έχει σπουδάσει Ειδικός Ναυτιλιακής Κατεύθυνσης και Ειδικός Φοροτεχνικού Γραφείου σε δύο Ι.Ε.Κ. του Δημοσίου. Στο διάστημα 2003 έως 2010 εργάστηκε σε φορείς του Ιδιωτικού και του Δημοσίου τομέα.

Αρθρογραφεί ακατάπαυστα στον έντυπο τοπικό τύπο από το 2006 εώς και το 2010 σε εφημερίδα της Νέας Σμύρνης εβδομαδιαίας κυκλοφορίας. Στο διάστημα Ιούνιος έως και Σεπτέμβριος 2010 εργάζεται ως αρχισυντάκτης σε ημερήσια εφημερίδα της Γλυφάδας.

Τον Ιανουάριο του 2011 αναλαμβάνει εκδότης στην "Φωνή της Νέας Σμύρνης", την εφημερίδα που ίδρυσε ο πατέρας του Αντώνης Πανταζής το 1964. Παράλληλα με την έκδοση της εφημερίδας ασκεί το ελεύθερο επάγγελμα υπό τις ιδιότητες του διαφημιστή, γραφίστα και κατασκευαστή ιστοσελίδων.

Εκδίδει και διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα στα εννέα βιβλία που έγραψε ο πατέρας του Αντώνης Πανταζής για την ιστορία της Νέας Σμύρνης με τίτλο "Νέα Σμύρνη - Το Χρονικό μιας Πόλης".

Εκλέγεται πρώτος σε σταυρούς Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης το 2014 με την Δημοτική Παράταξη "Συμμαχία Πολιτών για την Νέα Σμύρνη". Ως Δημοτικός Σύμβουλος ορίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Σμύρνης από τον Σεπτέμβριο 2014 έως και τον Φεβρουάριο 2017 μέλος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής όπου ομόφωνα από την ίδια την Επιτροπή εκλέχθεκε Αντιπρόεδρός της, καθώς και μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Νέας Σμύρνης «Κέντρο Δραστηριότητας και Κοινωνικής Προστασίας παιδιών και νέων Νέας Σμύρνης (Εθνική Στέγη).

Από Μάρτιο 2017 έως και Αύγουστο 2019 που λήγει η τωρινή Δημαρχιακή θητεία είναι μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στις Ενιαίας Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας (Γραμματέας) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νέας Σμύρνης, καθώς και μέλος στην Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Το 2015 ίδρυσε μαζί με ακόμα 24 Νεοσμυρνιούς το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Όλοι μαζί για την Νέα Σμύρνη» στο οποίο σήμερα διατελεί Πρόεδρος.

Το 2018 ανακοίνωσε την προσχώρηση και υποψηφιότητα του για τις Δημοτικές Εκλογές Μαΐου 2019 στην Δημοτική Παράταξη του Δημάρχου Νέας Σμύρνης Σταύρου Τζουλάκη «Νέα Σμύρνη Πόλη Πρότυπο».