Monday, 11 December 2017 00:00

Θ. Γιαννιώτης & Π. Τρύφωνος: Οι Πρόεδρος & Αντιπρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων μιλούν στην «ΦΩΝΗ»

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Θωμάς Γιαννιώτης & Πέτρος Τρύφωνος: Οι Πρόεδρος και

Αντιπρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων μιλούν στην «ΦΩΝΗ»

Γράφει ο εκδότης Δημήτρης Πανταζής

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σχετικά με την στάση που κράτησε η Ένωση Γονέων στο θέμα για την παραχώρηση των σχολικών χώρων: Προτείνετε ανοιχτά τα σχολεία για δράσεις από κοινωνικές ομάδες. Αν αυτές δεν είναι σύλλογοι γονέων ή άλλοι συσχετιζόμενοι άμεσα με το σχολείο, ποιος νομίζετε ότι θα μπορεί να έχει τον έλεγχο και την εποπτεία κατά την ώρα των δραστηριοτήτων τους; Πως θα διασφαλιστεί ότι δεν θα παρεισφρήσουν στους χώρους του σχολείου και άλλες ομάδες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν φθορές και ποιος αναλαμβάνει τα κόστη που συνεπάγονται όλα αυτά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η θέση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, κ. Πανταζή, σχετικά με την παραχώρηση σχολικών χώρων, όπως διατυπώθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 15ης/11/2017 εγγράφως και προφορικώς, ήταν ξεκάθαρη και αναφερόταν στην ύπαρξη σχολικών κτιρίων, ανοιχτών στην κοινωνία και στη γειτονιά, κέντρων ελεύθερης έκφρασης των ιδεών, της σκέψης και της ελευθερίας του λόγου, τηρουμένων των προϋποθέσεων της ασφάλειας και της καθαριότητας των χώρων. Να διασαφηνίσουμε αρχικά ότι η θέση μας αυτή δεν συμπεριλαμβάνει τη διάθεση των χώρων αυτών σε ιδιωτικούς φορείς, που έχουν ως σκοπό την παροχή υπηρεσιών με σκοπό το κέρδος.

Την ευθύνη για την τήρηση των παραπάνω προϋποθέσεων αναλαμβάνει σε κάθε περίπτωση ο φορέας που αιτείται, διοργανώνει και υλοποιεί τις δράσεις, ο οποίος από τη σύστασή του θα πληρεί τις συνθήκες της νομιμότητας, της εγκυρότητας και της κανονικότητας της λειτουργίας του, γεγονός το οποίο διαπιστώνει το αρμόδιο όργανο που χορηγεί την άδεια για την παραχώρηση. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια κάθε φθορά που τυχόν προκληθεί έχει την υποχρέωση να αποκαταστήσει ο ίδιος ο φορέας που κατέθεσε την αίτηση για αδειοδότηση. Η μέχρι σήμερα εμπειρία μας στο χώρο των σχολείων έχει αποδείξει ότι ακόμα και στις λίγες περιπτώσεις που σχολικά κτίρια έχουν διατεθεί σε φορείς που πληρούν όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις, δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα με φθορές, καταστροφές ή βανδαλισμούς εντός των κτιρίων.

Αντίθετα τέτοια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε ευρεία κλίμακα από ομάδες που δεν τήρησαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες για παραχώρηση των χώρων και εκμεταλλεύτηκαν την ελλειπή φύλαξη των σχολικών κτιρίων, για να παρεισφρήσουν σ' αυτά και να δημιουργήσουν βανδαλισμούς στα σχολεία μας. Οποιαδήποτε άλλη λύση μας επιστρέφει κάποιες δεκαετίες πίσω, όταν έμεις ως μαθητές είχαμε βιώσει το «κλειστό σχολείο», μακριά από την αυτενέργεια των μαθητών και τη συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σχολική φύλαξη: Με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για δεύτερη χρονιά υπάρχει σύμπραξη του Δήμου με ιδιωτική εταιρεία φύλαξης. Είναι γνωστό ότι η φύλαξη αυτή ΔΕΝ μπαίνει μέσα στα σχολεία, θεωρείται ότι θα έπρεπε ο Δήμος να αποφάσιζε να διαθέσει κάθε νύχτα έναν σεκιούριτι εντός των σχολείων για φύλαξη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η φύλαξη των σχολικών κτιρίων είναι ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα, το οποίο έχει τεθεί επανειλημμένα από την Ένωση μας σε όλα τα όργανα τα οποία συμμετέχουμε. Δυστυχώς η ανυπαρξία φύλαξης, ιδιαίτερα κατά τις ώρες υψηλής επικινδυνότητας, συνεχίζεται και φέτος στα σχολεία της πόλης μας. Σίγουρα το νομοθετικό πλαίσιο που υφίσταται είναι απαγορευτικό, εφόσον δεν επιτρέπει την προσληψη εκπαιδευμένων υπαλλήλων για το σκοπό αυτό. Κάθε άλλη λύση για εμάς θεωρείται αποσπασματική και αναποτελεσματική. Η ιδιωτική εταιρεία με την οποία έχει συμπράξει ο Δήμος σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει το χώρο των σχολείων. Εμείς έχοντας συνεργαστεί για το ζήτημα αυτό με Ενώσεις Γονέων άλλων όμορων Δήμων αλλά και την Ομοσπονδία Γονέων, έχουμε καλέσει και καλούμε τις αιρετές διοικήσεις των Δήμων, να διεκδικήσουμε από κοινού, οργανωμένα και συλλογικά από την εκάστοτε πολιτική εξουσία, την επίλυση αυτού του χρόνιου προβλήματος, με μόνιμο και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό. Πρέπει κάποια στιγμή να γίνει αντιληπτό από όλους ότι αποτελεί μεγαλύτερη οικονομική αιμορραγία η αποκατάσταση των ζημιών, από την έγκαιρη και αποτελεσματική πρόληψή τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Καθαριότητα σχολείου: Σε περιπτώσεις όπου έχει διαπιστωθεί ανεπάρκεια ανθρώπινου δυναμικού στο αρμόδιο προσωπικό ποια η θέση της Ένωσης στην παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας από ιδιώτες τους οποίους ο Δήμος θα επιλέξει μέσα από τις ανάλογες διαδικασίες που ορίζει η νομοθεσία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το ίδιο ακριβώς, κ. Πανταζή, συμβαίνει και στο πρόβλημα της καθαριότητας των σχολικών συγκροτημάτων, με τη διαφορά ότι στην περίπτωση αυτή αντί του προβλήματος της ασφάλειας, διακυβεύεται το πολύ σημαντικότερο ζήτημα της δημόσιας υγείας των παιδιών μας. Και στην περίπτωση αυτή δεν σας κρύβω ότι και ως Ενωση έχουμε αποδεχτεί αποσπασματικές και αναποτελεσματικές λύσεις, με την απασχόληση υπαλλήλων της υπηρεσίας καθαριότητας για μία ή δύο ώρες, οι οποίες όμως τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ήταν οι μοναδικές που μπορούσαν έστω και προσωρινά να δώσουν μια μικρή δυνατότητα κάλυψης του προβλήματος. Το ζήτημα και εδώ είναι ότι τρέχουμε συνεχώς πίσω από το πρόβλημα, χωρίς να έχει δοθεί η δυνατότητα μιας γόνιμης συνεργασίας όλων των φορέων της σχολικής κοινότητας και του Δήμου για τη χάραξη μια ενιαίας πολιτικής που θα λύσει με τον κατάλληλο σχεδιασμό το θέμα. Η πρόσληψη και η είσοδος ιδιωτών εντός των σχολείων κατά την ώρα της λειτουργίας τους, οπότε και εντοπίζεται το πρόβλημα, είναι εκτός από παράνομη και αδιαφανής, ένα μέσο το οποίο θα αποτελέσει σίγουρα την κερκόπορτα μέσω της οποίας θα παρεισφρήσουν ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της εκπαίδευσης, γεγονός το οποίο θεωρούμε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε καλυφθεί από απαντήσεις σε ερωτήματα που έχετε θέσει καθώς και αν έχετε λάβει λύσεις σε προβλήματα που κατά καιρούς απευθύνεται στην διοίκηση της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου από την συμμετοχή των εκπροσώπων σας στα δύο αυτά Νομικά Πρόσωπα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι θέσεις μας, οι οποίες έχουν διατυπωθεί επανειλήμμενα μέσω των εκπροσώπων μας τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή, έχουν επικεντρωθεί από την αρχή της δράσης μας, στο γεγονός της τήρησης των θεσμοθετημένων διαδικασιών για τη λήψη των αποφάσεων εντός των Σ.Ε. Το γεγονός αυτό, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από κάποιους ως εμμονή στην τυπικότητα, θεωρούμε ότι συντελεί κατ' ελάχιστον στην τήρηση της διαφάνειας και της νομιμότητας, από τη στιγμή που αρμόδιότητα των οργάνων αυτών είναι η διαχείριση του δημόσιου χρήματος με τον αποτελεσματικότερο τρόπο. Ευτυχώς έχουμε διαπιστώσει ότι οι παρεμβάσεις μας τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να αποδίδουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και στα δύο όργανα, παρά τις αντιδράσεις που περιστασιακά συναντούμε. Τώρα σε ότι αφορά κτιριακά ζητήματα κυρίως σε όσα σχετίζονται με συντηρήσεις, επισκευές και ανακαινίσεις σχολικών χώρων υπάρχει μια σύγκρουση αρμοδιοτήτων μεταξύ των Σ.Ε. και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, με αποτέλεσμα τα αιτήματα που υποβάλλονται να παραπέμπονται μεταξύ των δύο υπηρεσιών και να καθυστερούν στην υλοποίησή τους. Θεωρούμε ότι επιβάλλεται να γίνει πλέον σαφής διάκριση των πλαισίων δράσης κάθε υπηρεσίας, ώστε τα αιτήματα να απευθύνονται στον φορέα που μπορεί και πρέπει να τα ικανοποιήσει.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Βάση της ιδιότητας των Προέδρων των Συλλόγων Γονέων στο 1ο Λύκειο και στο 5ο Γυμνάσιο: Ποια είναι τα κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζετε ως σχολικό συγκρότημα; Ανταποκρίνεται ο Δήμος στις ανάγκες του σχολείου; Οι υπάρχουσες αίθουσες διδασκαλίας ή δραστηριοτήτων στο σχολικό σας συγκρότημα καλύπτουν τις ανάγκες σας ή θεωρείται πως εφόσον υπήρχε η δυνατότητα επέκτασης του κτηρίου θα έπρεπε να γίνει κάποιο ανάλογο έργο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το 1ο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης είναι σύμφωνα με την ονομασία του, το πρώτο σχολείο που κατασκευάστηκε για τις ανάγκες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη μας. Ως εκ τούτου λόγω της παλαιότητάς του έχει τις μεγαλύτερες ανάγκες συντήρησης και επισκευών από κάθε άλλο κτίριο στη δευτεροβάθμια. Επιλέγοντας επιγραμματικά κάποιες ανάγκες θα είχα να παραθέσω τα εξής : 1) Την αντικατάσταση των αλουμινίων και των πορτών του 1ου Ορόφου, τα οποία υποβαθμίζουν την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου, 2) Την επισκευή του δαπέδου του εργαστηρίου φυσικών και χημικών επιστημών, του οποίου η κατάσταση δημιουργεί επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες για την υγεία των μαθητών, 3) η απουσία ασανσέρ για την άνοδο και κάθοδο των μαθητών που το έχουν ανάγκη, αποτελεί καθοριστικό πρόβλημα στη μετακίνηση αυτών των παιδιών, που πολλές φορές αναγκάζονται να μεταφέρονται με τη βοήθεια των γονέων τους ή των εκπαιδευτικών του σχολείου, αλλά και των συμμαθητών τους, 4) το εργαστήριο πληροφορικής είναι απαρχαιωμένο, 5) όλες οι τάξεις λειτουργούν με πίνακες κιμωλίας, ενώ στα υπόλοιπα σχολεία έχει γίνει αντικατάστασή τους με πίνακες μαρκαδόρων. Ολα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την ανάγκη εσωτερικού και εξωτερικού βαψίματος που επί σειρά ετών δεν έχει υλοποιηθεί στα σχολείο μας, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων για την ποιοτική αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των μαθητών μας.


Κτιριακά προβλήματα μεγάλα στο 5ο Γυμνάσιο δεν αντιμετωπίζουμε διότι το σχολείο είναι κτισμένο το 1995 και είναι σχετικά από τα καινούργια σχολεία του δήμου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που πρέπει να ασχοληθεί ο δήμος και η τεχνική υπηρεσία. 1ον ζητάμε την άμεση παρέμβαση του δήμου διότι είναι θέμα υγιεινής στις τουαλέτες των αγοριών με την αποξήλωση των όρθιων ουρητήρων που δεν λειτουργούν τα καζανάκια, τα οποία εδώ και χρόνια είναι εστία μόλυνσης. 2ον ο ελαιοχρωματισμός των αιθουσών διδασκαλίας του σχολειού είναι κάτι που έχει να συμβεί τουλάχιστον μια δεκαετία. Όσων αφορά τις μικροεπισκευές ο δήμος το τελευταίο καιρό έχει δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στέλνοντας τα συνεργεία του πιο σύντομα, όταν ζητηθεί, από ότι παλαιότερα.

Διαβάστηκε 2094 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Friday, 20 April 2018 20:41
 Δημήτρης Πανταζής

 

Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης

 

Εκδότης εφημερίδας "Η Φωνή της Νέας Σμύρνης"

Ο Δημήτριος Αντ. Πανταζής γεννήθηκε στην Νέα Σμύρνη το 1981 και κατάγεται από την Μικρά Ασία μέσω των παππούδων του Δημήτριο Ιωαν. Πανταζή που γεννήθηκε στην Σμύρνη, Ευγενία Πανταζή το γένος Νικολαίδη που γεννήθηκε στο Οδεμήσιο και Δημήτριο Καχριμάνη που γεννήθηκε στο Αϊδίνιο. Γονείς του είναι ο Αντώνιος Πανταζής που γεννήθηκε στην Νέα Σμύρνη και η Ασπασία Καχριμάνη που γεννήθηκε στην Στυλίδα.

Έχει σπουδάσει Ειδικός Ναυτιλιακής Κατεύθυνσης και Ειδικός Φοροτεχνικού Γραφείου σε δύο Ι.Ε.Κ. του Δημοσίου. Στο διάστημα 2003 έως 2010 εργάστηκε σε φορείς του Ιδιωτικού και του Δημοσίου τομέα.

Αρθρογραφεί ακατάπαυστα στον έντυπο τοπικό τύπο από το 2006 εώς και το 2010 σε εφημερίδα της Νέας Σμύρνης εβδομαδιαίας κυκλοφορίας. Στο διάστημα Ιούνιος έως και Σεπτέμβριος 2010 εργάζεται ως αρχισυντάκτης σε ημερήσια εφημερίδα της Γλυφάδας.

Τον Ιανουάριο του 2011 αναλαμβάνει εκδότης στην "Φωνή της Νέας Σμύρνης", την εφημερίδα που ίδρυσε ο πατέρας του Αντώνης Πανταζής το 1964. Παράλληλα με την έκδοση της εφημερίδας ασκεί το ελεύθερο επάγγελμα υπό τις ιδιότητες του διαφημιστή, γραφίστα και κατασκευαστή ιστοσελίδων.

Εκδίδει και διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα στα εννέα βιβλία που έγραψε ο πατέρας του Αντώνης Πανταζής για την ιστορία της Νέας Σμύρνης με τίτλο "Νέα Σμύρνη - Το Χρονικό μιας Πόλης".

Εκλέγεται πρώτος σε σταυρούς Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης το 2014 με την Δημοτική Παράταξη "Συμμαχία Πολιτών για την Νέα Σμύρνη". Ως Δημοτικός Σύμβουλος ορίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Σμύρνης από τον Σεπτέμβριο 2014 έως και τον Φεβρουάριο 2017 μέλος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής όπου ομόφωνα από την ίδια την Επιτροπή εκλέχθεκε Αντιπρόεδρός της, καθώς και μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Νέας Σμύρνης «Κέντρο Δραστηριότητας και Κοινωνικής Προστασίας παιδιών και νέων Νέας Σμύρνης (Εθνική Στέγη).

Από Μάρτιο 2017 έως και Αύγουστο 2019 που λήγει η τωρινή Δημαρχιακή θητεία είναι μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στις Ενιαίας Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας (Γραμματέας) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νέας Σμύρνης, καθώς και μέλος στην Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Το 2015 ίδρυσε μαζί με ακόμα 24 Νεοσμυρνιούς το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Όλοι μαζί για την Νέα Σμύρνη» στο οποίο σήμερα διατελεί Πρόεδρος.