Saturday, 18 March 2017 00:00

Αγγλούπας Στέλιος: Ένας Νεοσμυρνιός που μας έκανε περήφανους

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αγγλούπας Στέλιος - Ένας Νεοσμυρνιός που μας έκανε περήφανους

Γράφει η Ελένη Αγγλούπα - Περήφανη κόρη

Γεννήθηκε την 20η Μαρτίου 1947 στην οδό Ιωνίας στην Νέα Σμύρνη. Ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τον αθλητισμό τον 1961 στον Πανιώνιο στην ομάδα των παίδων στον δίσκο, όπου τον ένεταξε ο σχολικός του, στην Ευαγγελική Σχολή γυμναστής, αείμνηστος Σταυρουλάκης, ο οποίος αντιλήφθηκε πρώτος το ταλέντο του.


Κατά την ενασχόληση του στην εν λόγω κατηγορία έριξε σε σχολικούς αγώνες, 50 μέτρα και βγήκε το έτος 1963 πρώτος στους Πανελλήνιους σχολικούς. Συνέχισε την πορεία του στους εφήβους με προπονητή τον κ. Ιατρίδη Θανάση, όπου βγήκε και πάλι πρώτος στους Πανελλήνιους Εφηβικούς, με σημείο αναφοράς το Πανελλήνιο εφηβικό ρεκόρ που πέτυχε το έτος 1966, με επίδοση στα 51,30 μέτρα.


Ας σημειωθεί ότι η αναφερόμενη επίδοση, το εν λόγω έτος, ήταν η δεύτερη καλύτερη στον κόσμο, καθώς επίσης, ότι εκείνη την εποχή δεν υπήρχε δυνατότητα για να διαγωνιστούν οι Έλληνες Αθλητές εκτός Ελλάδος. Επανήλθε στον αθλητικό στίβο μετά από 3,5 χρόνια δεδομένου ότι έπρεπε να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.


Στην ομάδα Ανδρών πλέον, το έτος 1970 με προπονητές τον αείμνηστο Δημήτρη Καράφλα, προπονητή του Πανιωνίου και τον κ. Πέτρο Παπαγεωργίου, Προπονητή Εθνικής ομάδας, ξεκινά να προπονείται ξανά και πετυχαίνει το ίδιο έτος παρά την αποχή του από τις ρίψεις βολή στα 54,50 μέτρα, και εν συνεχεία το έτος 1971 στα 56,38, το έτος 1972 στα 55,80, το έτος 1973 στα 57,34 και το 1974 στα 57,16 μέτρα.


Το έτος 1975 θα τον βρει μακριά από τα σταδία εξαιτίας σοβαρού τραυματισμού του (τενοντίτιδας), λόγω του οποίου δεν μπορούσε να αγωνιστεί.


Το έτος όμως αυτό σηματοδότησε και ένα χαρούμενο γεγονός στην προσωπική ζωή του - Ο γάμος που τέλεσε με την επίσης αθλήτρια –δισκοβόλο Κύπρου Χλόη Κονναρή, με την οποία ζουν μέχρι σήμερα στην Νέα Σμύρνη και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.


Επίμονος, ταλαντούχος, πεισματάρης και φιλόδοξος ο Στυλιανός (Στέλιος) Αγγλούπας δεν εγκαταλείπει τους στόχους του. Χαρακτηριστικά είχε δηλώσει σε δημοσιογράφο εποχής «στόχος μου είναι τα 60,00 μέτρα ...αν δεν τον καταφέρω ... θα σταματήσω».
Έτσι παρά το τραυματισμό του επανέρχεται στα στάδια και επιτυγχάνει το 1976 ρίψη στα 57,70 και αμέσως το επόμενο έτος 1977, να σπάσει το Πανελλήνιο ρεκόρ Ανδρών και να πετύχει τον στόχο του.


Συγκεκριμένα στις 26-6-1977 στα Τσικλητήρεια στο Φάληρο, γίνεται ο πρώτος Έλληνας που σπάει το φράγμα των 60 μέτρων στην δισκοβολία με 60,08 μέτρα στο Καραϊσκάκη.


Για την πρωτοφανή για τις εποχές επιτυχία του, ο Στέλιος Αγγλούπας τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό (ή «Ειδικός Σταυρός) του Πανιωνίου, ενώ η ρίψη παρέμεινε ως η καλύτερη μέχρι το έτος 1983, με ρίψη 62,58 ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι σήμερα το Πανελλήνιο ρεκόρ είναι στα 63, 18 μέτρα.


Την τελευταία δεκαετία συμμετέχει σε διεθνείς και πανελλήνιους αγώνες Βετεράνων, στους οποίους έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις, όπως χάλκινο μετάλλιο στους παγκόσμιους αγώνες στην Αγγλία το 2010, χρυσό μετάλλιο στους Πανευρωπαϊκούς στην Φιλανδία κ.α
Γεγονός είναι ότι κατά κοινή ομολογία επρόκειτο για μοναδικό ταλέντο με άριστη και μοναδική τεχνική, που αν υπήρχαν οι σημερινές συνθήκες θα μπορούσε να κατακτήσει τον κόσμο.


Σημαντικότερο ωστόσο, είναι ότι εκείνα που τον χαρακτηρίζουν σε όλη του την ζωή είναι το ήθος, η τιμιότητα, η ευγένεια και η καλοσύνη του. Σπάνιος άνθρωπος, μονάκριβος πατέρας.

Διαβάστηκε 6592 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Friday, 20 April 2018 20:51
 Δημήτρης Πανταζής

 

Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης

 

Εκδότης εφημερίδας "Η Φωνή της Νέας Σμύρνης"

Ο Δημήτριος Πανταζής γεννήθηκε στην Νέα Σμύρνη το 1981 και κατάγεται από την Σμύρνη.

Αρθρογραφεί στον έντυπο τοπικό τύπο από το 2006 έως και το 2010 στην εφημερίδα "Τα Επίκαιρα Νέας Σμύρνης". Τον Ιανουάριο του 2011 αναλαμβάνει την επανέκδοση στην εφημερίδα "Φωνή της Νέας Σμύρνης" που ίδρυσε ο πατέρας του Αντώνης Πανταζής το 1964 και διατήρησε έως το 1998. Έκτοτε ως εκδότης διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα στα εννέα βιβλία που έγραψε ο πατέρας του Αντώνης Πανταζής για την ιστορία της Νέας Σμύρνης με τίτλο "Νέα Σμύρνη - Το Χρονικό μιας Πόλης".

Εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης το 2014. Διετέλεσε μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Νέας Σμύρνης «Κέντρο Δραστηριότητας και Κοινωνικής Προστασίας παιδιών και νέων Νέας Σμύρνης (Εθνική Στέγη) και στην Επιτροπή Δημοπράτησης ακινήτων.

Διατελεί μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στις Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας (ως Γραμματέας) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νέας Σμύρνης, καθώς και μέλος στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Το 2015 ίδρυσε μαζί με ακόμα 24 Νεοσμυρνιούς το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Όλοι μαζί για την Νέα Σμύρνη» στο οποίο έως σήμερα διατελεί Πρόεδρος.