Wednesday, 18 January 2017 00:00

Συνέντευξη Ράνιας Οικονόμου, Προέδρου Συλλόγου Γονέων 3ου Δημοτικού Νέας Σμύρνης

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Συνέντευξη Ράνιας Οικονόμου, Προέδρου Συλλόγου Γονέων 3ου Δημοτικού Νέας Σμύρνης

 Γράφει ο εκδότης Δημήτρης Πανταζής

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιά είναι τα κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζετε ως σχολικό συγκρότημα; Ανταποκρίνεται ο Δήμος στις ανάγκες του σχολείου; Συγκεκριμένα: Η συντήρηση των σχολείων αναμφισβήτητα χρειάζεται να γίνεται κάθε χρόνο.Ειδικότητες όπως Μπογιατζήδες, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ξυλουργοί, μαραγκοί, μαρμαράδες παρέχονται από πλευράς Δήμου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σμύρνης, στεγάζεται σε ένα από τα παλαιότερα σχολικά κτήρια της πόλης μας. Εύλογο είναι να έχει πολλές φθορές λόγω παλαιότητας αλλά και λόγω χρήσης αφού φοιτούν καθημερινά 290 μαθητές. Κατά το παρελθόν αντιμετώπισε προβλήματα μόνωσης οροφής, αστάθειας τοιχίων, θέρμανσης κ.α. τα οποία λύθηκαν αποτελεσματικά από τον Δήμο. Εν τούτοις προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται με μεγαλύτερα τα λιμνάζοντα όμβρια που καθιστούν απροσπέλαστη την είσοδο του σχολείου και την κατεστραμμένη αυλή επί της οδού Τραπεζούντος η οποία είναι πηγή ατυχημάτων. Παράλληλα, εκκρεμεί η αλλαγή όλων των λαμπτήρων εσωτερικού και εξωτερικού χώρου που, αφενός μεν «μετρούν» απώλειες, αφετέρου δε, στερούνται προστατευτικών.

Στα προβλήματα περιλαμβάνονται επίσης το στέγαστρο για δύο διδακτικές αίθουσες, η αντικατάσταση όλων των πλακιδίων σε άλλες δύο διδακτικές αίθουσες όπου έχουν ξεκολλήσει όλα σχεδόν τα πλαστικά πλακάκια, η επισκευή περιμετρικά των κατεστραμμένων τοιχίων στα κηπάρια, η τοποθέτηση προστατευτικού στην σκάλα που οδηγεί στον α' όροφο, τα προστατευτικά κιγκλιδώματα στον πεζόδρομο Προφ. Ηλία, η συντήρηση των μπασκετών κ.α. Επιπροσθέτως γενικότερα υδραυλικά και ηλεκτρολογικά προβλήματα βρίσκονται στην καθημερινότητα του σχολείου. Όλα τα προβλήματα έχουν καταγραφεί στο Σχολικό Συμβούλιο και είναι γνωστά στον Δήμο μέσω επιστολών από την διεύθυνση και τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων ενώ έχουν ήδη από το καλοκαίρι του 2015 παρουσιαστεί στην πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή και σε άλλους εκπροσώπους του Δήμου κατά την επίσκεψή τους για αυτοψία στο συγκρότημά μας.


Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις και για μικρά προβλήματα η αντιμετώπιση από τον Δήμο έρχεται σε σχετικά εύλογο χρονικό διάστημα. Για τα μεγάλα όμως και σοβαρά προβλήματα αναμένουμε την ανάληψη από εργολάβους. Ο Δήμος μας, απ' όσο γνωρίζω, δεν διαθέτει επαρκές προσωπικό για την αντιμετώπιση των καθημερινών αυτών προβλημάτων. Γενικότερα η συντήρηση γίνεται μέσω σύναψης συμβάσεων εργολαβιών της Τεχνικής υπηρεσίας και σε χρόνους αρκετά μεταγενέστερους από την στιγμή της βλάβης. Τα προβλήματα όμως τις περισσότερες φορές χρήζουν ανάγκη άμεσης επέμβασης, η οποία δεν παρέχεται πάντα. Η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, επιτάσσει την άμεση επέμβαση των τεχνικών υπηρεσιών για λόγους ασφάλειας και υγείας των παιδιών.


Παράλληλα έχει πολλάκις παρατηρηθεί μια αδυναμία επικοινωνίας και συντονισμού ανάμεσα στις υπηρεσίες του Δήμου. Για να προσθέσουμε τέλος ότι ο προγραμματισμός των μεγάλων έργων όταν αυτός γίνεται, δεν λαμβάνει υπόψη τις σχολικές διακοπές, οι οποίες θα ήταν και προσφερότερες, αλλά υλοποιούνται τα έργα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων των παιδιών με αποτέλεσμα την δυσλειτουργία του σχολείου.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε ορισμένα σχολεία κάποιοι από τους σχολικούς φύλακες που πριν δύο χρόνια είχαν καταργηθεί έχουν επανέλθει. Στο δικό σας; Επίσης γνωρίζετε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε για σύμπραξη με ιδιωτική εταιρεία φύλαξης. Η περιπολία με το όχημα είναι από τις 10:00 μ.μ έως τις 6:00 π.μ. στην οποία περιλαμβάνονται και τα σχολεία! Θεωρείται ως σχολείο πως η νυχτερινή αυτή φύλαξη του χώρου σας είναι επαρκής ή μη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το σχολικό μας συγκρότημα καλύπτεται πλημμελώς με περιοδικές περιπολίες από την φύλακα που έχει ως κύρια αρμοδιότητά της το τεράστιο συγκρότημα των δύο Γυμνασίων και δύο Λυκείων στη Νικομηδείας. Αν προσθέσουμε και τα δύο δημοτικά (3ο-13ο) αντιλαμβανόμαστε ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατον αυτή η φύλακας να ελέγξει έξι σχολεία ταυτόχρονα. Να προσθέσουμε σε αυτό και την επικινδυνότητα που προκύπτει λόγω του ότι το σχολείο μας βρίσκεται χωροταξικά σε ένα τετράγωνο με μεγάλη επισκεψιμότητα όλες τις ώρες, λόγω της γειτνίασής του με το αθλητικό κέντρο Αρτάκης.

Έχουμε επανειλημμένως ζητήσει παροχή ασφάλειας, περιπολίες και ενίσχυση του φωτισμού στον πεζόδρομο Τραπεζούντος, ο οποίος πλέον έχει γίνει στέκι κακόβουλων. Έχουμε πολλές φορές δεχθεί επιθέσεις από αγνώστους με πέτρες και σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν και μικροτραυματισμοί. Πρόσφατα ενημερωθήκαμε για την σύμπραξη του Δήμου μας με ιδιωτική εταιρεία φύλαξης. Δεν γνωρίζω εάν περιλαμβάνονται και τα σχολεία στη συμφωνία αυτή. Θα ήταν όμως πράγματι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της φύλαξης των σχολικών συγκροτημάτων με την προϋπόθεση επέκτασης του ωραρίου νωρίτερα από τις 22:00 και μέχρι τις 06:00.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στο σχολικό συγκρότημα σας υπάρχει πρόβλημα μη δυνατότητας καθαρισμού από πλευρά μη ύπαρξης αρμόδιου προσωπικού;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αρμόδιο προσωπικό έχει τοποθετηθεί στο 3ο Δημοτικό, μία καθαρίστρια, η οποία μέσα σε τέσσερις ώρες (οι οποίες δεν περιλαμβάνουν τα μεγάλα διαλείμματα) είναι υποχρεωμένη να καθαρίσει όλο το κτήριο. Αυτό φυσικά είναι αδύνατον. Το σχολείο μας βρισκόταν σε επικίνδυνα βρώμικη κατάσταση μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο 2016, όπου αναγκάστηκε ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων να φέρει συνεργείο ελαιοχρωματισμού και συνεργείο καθαρισμού για όλο το σχολείο. Μετά και την άρνηση από την πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή για κάλυψη τουλάχιστον των υλικών ελαιοχρωματισμού, το κόστος, το οποίο μπορείτε να φανταστείτε ότι ήταν ιδιαίτερα υψηλό για ένα τόσο απαιτητικό έργο, ανέλαβε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων επειδή ήταν αδύνατον πλέον να χρησιμοποιηθούν οι αίθουσες και ειδικά οι τουαλέτες των παιδιών.

Το πρόβλημα καθαριότητας του σχολείου μας όπως και πολλών σχολείων της πόλης μας είναι ένα μείζον θέμα που απαιτεί δραστικές και αποτελεσματικές αποφάσεις από τον Δήμο μας. Απαιτεί άμεσες λύσεις που θα υπερβούν τα γραφειοκρατικά κολλήματα και θα δώσουν στους μαθητές μας το αυτονόητο: ένα καθαρό και πολιτισμένο περιβάλλον που δικαιούνται.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε καλυφθεί από απαντήσεις που έχετε λάβει καθώς και λύσεις σε προβλήματα που έχετε κατά καιρούς απευθύνει στην διοίκηση της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στη τελευταία συνάντηση με την Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή κατά τη διάρκεια του Σχολικού Συμβουλίου, το οποίο αποτελεί θεσμικό όργανο, είχαν τεθεί ξανά όλα τα προβλήματα του σχολείου. Κάποια μικρά ζητήματα όντως υλοποιήθηκαν. Ακολούθησε, μετά από απαίτηση των μελών μας κατά την Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, επιστολή στον Δήμαρχο καταγράφοντας εκ νέου όλα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Ο Δήμος, μετά και την τελευταία επιστολή του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων ανταποκρίθηκε άμεσα και πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε εξετάζονται τα ζητήματα που έχουμε θέσει εκ νέου και ελπίζουμε ότι θα έχουμε άμεσες λύσεις.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι υπάρχουσες αίθουσες διδασκαλίας ή δραστηριοτήτων στο σχολικό σας συγκρότημα καλύπτουν τις ανάγκες σας ή θεωρείται πως εφόσον υπήρχε η δυνατότητα επέκτασης του κτηρίου θα έπρεπε να γίνει κάποιο ανάλογο έργο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το 3ο Δημοτικό σχολείο έχει δώδεκα υπερπλήρη τμήματα. Δύο μάλιστα από αυτά στεγάζονται σε πολύ μικρές αίθουσες. Δεν υπάρχει καν ελεύθερη αίθουσα για το τμήμα ένταξης. Χώροι άλλων δραστηριοτήτων όπως καλλιτεχνικών ή μουσικής ή βιβλιοθήκη επίσης δεν υπάρχουν, εκτός από την αίθουσα εκδηλώσεων την οποία μοιράζονται τα δύο συστεγαζόμενα σχολεία. Και φυσικά δεν υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα επέκτασης του σχολείου. Το προαύλιο φιλοξενεί καθημερινά περίπου 500 παιδιά από το 3ο και 13ο Δημοτικά σχολεία που φοιτούν στο πολυπληθέστερο σχολικό συγκρότημα πρωτοβάθμιας της πόλης μας.

Διαβάστηκε 3489 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Friday, 20 April 2018 20:35
 Δημήτρης Πανταζής

 

Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης

 

Εκδότης εφημερίδας "Η Φωνή της Νέας Σμύρνης"

Ο Δημήτριος Αντ. Πανταζής γεννήθηκε στην Νέα Σμύρνη το 1981 και κατάγεται από την Μικρά Ασία μέσω των παππούδων του Δημήτριο Ιωαν. Πανταζή που γεννήθηκε στην Σμύρνη, Ευγενία Πανταζή το γένος Νικολαίδη που γεννήθηκε στο Οδεμήσιο και Δημήτριο Καχριμάνη που γεννήθηκε στο Αιδίνιο. Γονείς του είναι ο Αντώνιος Πανταζής που γεννήθηκε στην Νέα Σμύρνη και η Ασπασία Καχριμάνη που γεννήθηκε στην Στυλίδα.

Έχει σπουδάσει Ειδικός Ναυτιλιακής Κατεύθυνσης και Ειδικός Φοροτεχνικού Γραφείου σε δύο Ι.Ε.Κ. του Δημοσίου. Στο διάστημα 2003 έως 2010 εργάστηκε σε φορείς του Ιδιωτικόυ και του Δημοσίου τομέα.

Αρθρογραφεί στον τοπικό τύπο της Νέας Σμύρνης από το 2006, το 2011 αναλαμβάνει εκδότης στην "Φωνή της Νέας Σμύρνης", την εφημερίδα που ίδρυσε ο πατέρας του Αντώνης Πανταζής το 1964. Παράλληλα με την έκδοση της εφημερίδας ασκεί το επάγγελμα του διαφημιστή.

Εκδίδει και διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα στα εννέα βιβλία που έγραψε ο πατέρας του Αντώνης Πανταζής για την ιστορία της Νέας Σμύρνης με τίτλο "Νέα Σμύρνη - Το Χρονικό μιας Πόλης".

Εκλέγεται πρώτος σε σταυρούς Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης το 2014 με την Δημοτική Παράταξη "Συμμαχία Πολιτών για την Νέα Σμύρνη".

Ως Δημοτικός Σύμβουλος ορίζεται από το Δημοτικό Σύμβουλιο Νέας Σμύρνης από τον Σεπτέμβριο 2014 έως και τον Φεβρουάριο 2017 μέλος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής όπου ομόφωνα από την ίδια την Επιτροπή εκλέχθήκε Αντιπροεδρός της, καθώς και μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Νέας Σμύρνης «Κέντρο Δραστηριότητας και Κοινωνικής Προστασίας παιδιών και νέων Νέας Σμύρνης (Εθνική Στέγη) εκπροσωπώντας την Δημοτική Παράταξη της Αντιπολίτευσης "Συμμαχία Πολιτών για την Νέα Σμύρνη".

Από Μάρτιο 2017 έως και Αύγουστο 2019 που λήγει η τωρινή Δημαρχιακή θητεία είναι μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στις Ενιαίας Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νέας Σμύρνης, καθώς και μέλος στην Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Συμμετέχει ως μέλος στους τοπικούς Συλλόγους και Σωματεία της Νέας Σμύρνης "Εστία" (Σωματείο Μικρασιατικής Μνήμης) και στον "Φοίνικα" (Εξωραϊστικός Ψυχαγωγικός και Πνευματικός Σύλλογος) στο όποιο έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος.

Έχει ιδρύσει το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Όλοι μαζί για την Νέα Σμύρνη» στο οποίο από το 2015 διατελεί Πρόεδρος.