Thursday, 28 February 2019 00:00

Πλαστικά απορρίμματα, μια ευκαιρία για την οικονομία και την εργασία

Πλαστικά απορρίμματα, μια ευκαιρία για την οικονομία και την εργασία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΓΡΑΦΕIO TYΠOY
Τηλ: 213-2025843
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Νέα Σμύρνη, 28 Φεβρουαρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πλαστικά απορρίμματα, μια ευκαιρία για την οικονομία και την εργασία

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα Andrea Puccio του Ευγενιδείου Ιδρύματος, συζήτηση με θέμα «Πλαστικά μιας χρήσης: η επόμενη μέρα», που διοργάνωσε ο Αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμμάτων Νέας Σμύρνης κ. Γιώργος Κρικρής.


Τα πλαστικά μιας χρήσης αποτελούν ένα από τα κυριότερα αίτια της περιβαλλοντικής ρύπανσης διεθνώς. Στη χώρα μας, η υπερβολική και άκριτη χρήση τους, η έλλειψη νοοτροπίας επαναχρησιμοποίησης καθώς και οι χαμηλοί ρυθμοί ανακύκλωσης εντείνουν το περιβαλλοντικό πρόβλημα. Η διόγκωση του προβλήματος σε όλον τον κόσμο έχει οδηγήσει στη διαμόρφωση πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο με επίδραση και στην εθνική νομοθεσία. Ο Δήμος Νέας Σμύρνης, πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση του ζητήματος των πλαστικών μιας χρήσης, ανοίγει τον διάλογο σε συνεργασία με φορείς από τον επιστημονικό χώρο, τη βιομηχανία και την κοινωνία των πολιτών, στοχεύοντας να συμβάλλει στη λύση αυτού του μεγάλου προβλήματος και στην ευαισθητοποίηση ενός σημαντικού αριθμού πολιτών.


Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος Νέας Σμύρνης, κ. Γιώργος Κρικρής «Έχουμε βάλει στόχο έναν σύγχρονο κανονισμό καθαριότητας για τον Δήμο Νέας Σμύρνης και να δίνουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις που ανακυκλώνουν». Ο κ. Γιώργος Καζαντζόπουλος Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ομάδας για τον Κόσμο και Υπεύθυνος για το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας επισήμανε πως «Η λύση για τα πλαστικά μιας χρήσης δεν είναι μια. Είναι μια πρόκληση που μας αφορά όλους και τον καθένα ξεχωριστά στο δικό του κομμάτι. Είμαστε όλοι κομμάτι της λύσης». Η Χριστίνα Κονταξή, έμπειρο περιβαλλοντικό στέλεχος, μέλος του Δικτύου Συνεργασίας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον σχολίασε πως στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης. Μας λείπουν εργοστάσια ανακύκλωσης στην Ελλάδα».

Η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ Λασκαρίδη, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «Η υπερβολική χρήση των πλαστικών είναι πολυεπίπεδο πρόβλημα και γι' αυτό δεν μπορεί να λυθεί μονομερώς. Χρειάζεται συνέργεια από όλους, τον πολίτη, τη Βιομηχανία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Πολιτεία».

 Δημήτρης Πανταζής

 

Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης

 

Εκδότης εφημερίδας "Η Φωνή της Νέας Σμύρνης"

Ο Δημήτριος Πανταζής γεννήθηκε στην Νέα Σμύρνη το 1981 και κατάγεται από την Σμύρνη.

Αρθρογραφεί στον έντυπο τοπικό τύπο από το 2006 έως και το 2010 στην εφημερίδα "Τα Επίκαιρα Νέας Σμύρνης". Τον Ιανουάριο του 2011 αναλαμβάνει την επανέκδοση στην εφημερίδα "Φωνή της Νέας Σμύρνης" που ίδρυσε ο πατέρας του Αντώνης Πανταζής το 1964 και διατήρησε έως το 1998. Έκτοτε ως εκδότης διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα στα εννέα βιβλία που έγραψε ο πατέρας του Αντώνης Πανταζής για την ιστορία της Νέας Σμύρνης με τίτλο "Νέα Σμύρνη - Το Χρονικό μιας Πόλης".

Εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης το 2014. Διετέλεσε μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Νέας Σμύρνης «Κέντρο Δραστηριότητας και Κοινωνικής Προστασίας παιδιών και νέων Νέας Σμύρνης (Εθνική Στέγη) και στην Επιτροπή Δημοπράτησης ακινήτων.

Διατελεί μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στις Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας (ως Γραμματέας) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νέας Σμύρνης, καθώς και μέλος στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Το 2015 ίδρυσε μαζί με ακόμα 24 Νεοσμυρνιούς το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Όλοι μαζί για την Νέα Σμύρνη» στο οποίο έως σήμερα διατελεί Πρόεδρος.