Wednesday, 20 February 2019 00:00

Απόψε η παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος Πανιώνιος ΓΣΣ 128 χρόνια ιστορίας

Απόψε η παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος Πανιώνιος ΓΣΣ 128 χρόνια ιστορίας

Παρουσιάζεται στις 20 Φεβρουαρίου στις 19.00 στο Grand Hyatt Athens


Η διαδρομή του Πανιωνίου Γυμναστικού Συλλόγου Σμύρνης από την ίδρυσή του το 1890 στη Σμύρνη μέχρι την αναγέννησή του στην Ελλάδα, στην Αθήνα και τη Νέα Σμύρνη, μετά την Καταστροφή, παρουσιάζεται στο φωτογραφικό λεύκωμα «Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης: 1890 Μνήμες» του Βαγγέλη Χατζατουριάν από τις εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ.


Το λεύκωμα 540 σελίδων, το οποίο συνοδεύεται από ωριαίο ντοκιμαντέρ, αποτελεί ένα σημαντικό τεκμήριο όχι μόνο για την ιστορική διαδρομή του κυανέρυθρου συλλόγου, αλλά και για την ιστορική, αθλητική και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.


Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη και μοναδική πλήρη έκδοση για τον Πανιώνιο Γυμναστικό Σύλλογο Σμύρνης στην οποία αποτυπώνεται όλη η ιστορία του συλλόγου από την ίδρυσή του στη Σμύρνη και η διαδρομή του μέχρι να φθάσει στον τόπο που θεωρείται η φυσική συνέχεια της γενέτειράς του, τη Νέα Σμύρνη.


Η έκδοση πλαισιώνεται από μια πλούσια συλλογή σπάνιων, ανέκδοτων φωτογραφιών και εγγράφων που αποτυπώνουν τη διαδρομή του συλλόγου από την αρχή της δημιουργίας του. To ιστορικό λεύκωμα «Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος: 1890 Μνήμες» έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό βιβλιογραφικό κενό που ενδιαφέρει όχι μόνο τους φιλάθλους ή όλους όσοι αγαπούν τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την ιστορία, αλλά κάθε Έλληνα.
Όπως εξηγεί ο συγγραφέας, Βαγγέλης Χατζατουριάν «στόχος μου ήταν να συγκεντρώσω τεκμηριωμένα σε έναν τόμο όλες εκείνες τις πολύτιμες ιστορικές στιγμές της διαδρομής του συλλόγου και να φωτίσω τα ονόματα όσων η προσφορά έχει παραγνωριστεί ή έχει σβηστεί από τη λήθη του χρόνου. Αυτό ήταν το πλαίσιο μέσα στο οποίο αποφάσισα να καταγράψω την πορεία του Πανιωνίου από την Σμύρνη του 19ου αιώνα έως και τις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα στη Νέα Σμύρνη, θέλοντας να διασώσω την ιστορική μνήμη και να καταγράψω πρόσωπα και γεγονότα όσο ακόμη βρίσκονται εν ζωή αρκετοί από τους πρωταγωνιστές.»


Να θυμίσουμε ότι ο Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος ξεκίνησε το ταξίδι του τον Σεπτέμβριο του 1890 στη Σμύρνη, ως μουσικό σωματείο «Ορφεύς» και αποτελεί το αρχαιότερο εν ενεργεία σωματείο της χώρας. Ο σύλλογος, μέσα από την πολύπλευρη δράση του, γνώρισε σημαντική ανάπτυξη ως και την Καταστροφή της Σμύρνης την οποία κατόρθωσε σταδιακά να ανακτήσει με την επάνοδό του στην Ελλάδα και τη Νέα Σμύρνη. Αφήνοντας πίσω του τη γη στην οποία γεννήθηκε, αναζήτησε μόνιμη εστία καταφέροντας σταδιακά να πρωτοπορήσει και να εξελιχθεί σε αθλητικό λίκνο της πόλης. Στη μακροχρόνια επιτυχημένη διαδρομή του, που αποτυπώνεται στο βιβλίο, κατόρθωσε να αναπτύξει πολλά διαφορετικά τμήματα, αναδεικνύοντας σημαντικούς αθλητές και αποσπώντας διεθνείς διακρίσεις. Ακόμη και σήμερα ο Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος εξακολουθεί να παραμένει σημείο αναφοράς για την ιστορική, πολιτιστική και αθλητική κληρονομιά της Σμύρνης και για όλους τους Ελληνες.


Το ιστορικό φωτογραφικό λεύκωμα «Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος: 1890 Μνήμες» παρουσιάζεται στις 20 Φεβρουαρίου 2019, στις 19.00, στο ξενοδοχείο Grand Hyatt Athens.

 Δημήτρης Πανταζής

 

Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης

 

Εκδότης εφημερίδας "Η Φωνή της Νέας Σμύρνης"

Ο Δημήτριος Πανταζής γεννήθηκε στην Νέα Σμύρνη το 1981 και κατάγεται από την Σμύρνη.

Αρθρογραφεί στον έντυπο τοπικό τύπο από το 2006 έως και το 2010 στην εφημερίδα "Τα Επίκαιρα Νέας Σμύρνης". Τον Ιανουάριο του 2011 αναλαμβάνει την επανέκδοση στην εφημερίδα "Φωνή της Νέας Σμύρνης" που ίδρυσε ο πατέρας του Αντώνης Πανταζής το 1964 και διατήρησε έως το 1998. Έκτοτε ως εκδότης διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα στα εννέα βιβλία που έγραψε ο πατέρας του Αντώνης Πανταζής για την ιστορία της Νέας Σμύρνης με τίτλο "Νέα Σμύρνη - Το Χρονικό μιας Πόλης".

Εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης το 2014. Διετέλεσε μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Νέας Σμύρνης «Κέντρο Δραστηριότητας και Κοινωνικής Προστασίας παιδιών και νέων Νέας Σμύρνης (Εθνική Στέγη) και στην Επιτροπή Δημοπράτησης ακινήτων.

Διατελεί μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στις Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας (ως Γραμματέας) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νέας Σμύρνης, καθώς και μέλος στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Το 2015 ίδρυσε μαζί με ακόμα 24 Νεοσμυρνιούς το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Όλοι μαζί για την Νέα Σμύρνη» στο οποίο έως σήμερα διατελεί Πρόεδρος.