Tuesday, 19 February 2019 00:00

Μαρμάρινη πλάκα στην Ευαγγελική Σχολή προς τιμή του ιδρυτή της

Μαρμάρινη πλάκα στην Ευαγγελική Σχολή προς τιμή του ιδρυτή της

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019, στον προαύλιο χώρο της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, εκδήλωση για την αποκάλυψη μαρμάρινης πλάκας προς τιμή του ιδρυτή της Σχολής Παντολέοντα Σεβαστόπουλου με την επιγραφή «Παντολέον Σεβαστόπουλε, χαίρε», που είναι αντίστοιχη με εκείνη που υπήρχε στην Ιστορική Σχολή στη Σμύρνη. Η επιγραφή τιμούσε τον ιδρυτή της Σχολής και χορηγό του πρώτου κτηρίου της Παντολέοντα Σεβαστόπουλο, καταγόμενο από τη Χίο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ν. Σμύρνης κ. Συμεών, εν ενεργεία και πρώην εκλεγμένοι εκπρόσωποι τοπικής αυτοδιοίκησης από τους Δήμους Ν. Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, Καλλιθέας, Μοσχάτου και άλλων όμορων δήμων, εκπρόσωποι αθλητικών συλλόγων της ευρύτερης περιοχής, εκπρόσωποι συλλόγων αποφοίτων ιστορικών προτύπων και πειραματικών σχολείων, καθηγητές, οι διευθυντές Γυμνασίου και Λυκείου, οι πρόεδροι και τα μέλη των Δ.Σ. των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων καθώς και πλήθος αποφοίτων της Ευαγγελικής Σχολής. Οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν το μουσικό σχήμα του Λυκείου της Σχολής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον Λυκειάρχη και τον Γυμνασιάρχη της Σχολής να αποκαλύπτουν τη μαρμάρινη επιγραφή που αναρτήθηκε σε περίοπτη θέση της νότιας πλευράς του προαύλιου χώρου. Η επιγραφή είναι χαραγμένη σε βυζαντινή επιχρυσωμένη γραφή με επιμέλεια της γνωστής χαράκτριας κας Ρένας Ανούση, επίτιμου μέλους του Συνδέσμου που διατέλεσε επί 30 χρόνια καθηγήτρια καλλιτεχνικών της Σχολής.

Ο αποδημήσας σεβαστός καθηγητής Αυρήλιος Ευστρατιάδης στα γνωστά Δοκίμιά του για την Ευαγγελική Σχολή περιγράφει τον Παντολέοντα Σεβαστόπουλο ως τον «βασικό οικονομικό στυλοβάτη του Σχολείου» και «κύριο ιδρυτή της Σχολής», ο οποίος εκτός από την οικονομική στήριξη που παρείχε στη Σχολή φρόντιζε και για την προστασία της θέτοντάς την υπό την προστασία της Αγγλίας μέσα στην τουρκοκρατούμενη Σμύρνη.

Στην Αίθουσα Τελετών η φιλόλογος καθηγήτρια της Σχόλης κα Τόνια Καφεντζάκη ανέπτυξε εκτενώς την ιστορική διαδρομή του Παντολέοντα Σεβαστόπουλου. Η τελετή έκλεισε με την κοπή της βασιλόπιτας του Συνδέσμου για το 2019 που έγινε σε εορταστικό κλίμα.

Η Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης, ένα από τα πέντε πρότυπα δημόσια σχολεία της χώρας μας σήμερα, επωμίζεται την τεράστια πνευματική και παιδαγωγική κληρονομιά της ιστορικής Ευαγγελικής Σχολής της Μικρασιατικής Σμύρνης που ιδρύθηκε το 1733 και στην οποία φοίτησαν σπουδαίοι Έλληνες όπως ο Αδαμάντιος Κοραής, ο Μανώλης Καλομοίρης, ο εθνομάρτυρας Γρηγόριος ο Ε', ο Αριστοτέλης Ωνάσης και πολλοί άλλοι.

Πληροφορίες για το παρόν Δελτίο Τύπου


Θάνος Τσιμπερδώνης, Πρόεδρος ΔΣ
Σύνδεσμος Αποφοίτων Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης
Τηλ. 6944627433
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 Δημήτρης Πανταζής

 

Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης

 

Εκδότης εφημερίδας "Η Φωνή της Νέας Σμύρνης"

Ο Δημήτριος Πανταζής γεννήθηκε στην Νέα Σμύρνη το 1981 και κατάγεται από την Σμύρνη.

Αρθρογραφεί στον έντυπο τοπικό τύπο από το 2006 έως και το 2010 στην εφημερίδα "Τα Επίκαιρα Νέας Σμύρνης". Τον Ιανουάριο του 2011 αναλαμβάνει την επανέκδοση στην εφημερίδα "Φωνή της Νέας Σμύρνης" που ίδρυσε ο πατέρας του Αντώνης Πανταζής το 1964 και διατήρησε έως το 1998. Έκτοτε ως εκδότης διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα στα εννέα βιβλία που έγραψε ο πατέρας του Αντώνης Πανταζής για την ιστορία της Νέας Σμύρνης με τίτλο "Νέα Σμύρνη - Το Χρονικό μιας Πόλης".

Εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης το 2014. Διετέλεσε μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Νέας Σμύρνης «Κέντρο Δραστηριότητας και Κοινωνικής Προστασίας παιδιών και νέων Νέας Σμύρνης (Εθνική Στέγη) και στην Επιτροπή Δημοπράτησης ακινήτων.

Διατελεί μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στις Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας (ως Γραμματέας) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νέας Σμύρνης, καθώς και μέλος στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Το 2015 ίδρυσε μαζί με ακόμα 24 Νεοσμυρνιούς το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Όλοι μαζί για την Νέα Σμύρνη» στο οποίο έως σήμερα διατελεί Πρόεδρος.