Thursday, 13 September 2018 00:00

Μετενομασίες οδών στη Νέα Σμύρνη

Μετενομασίες οδών στη Νέα Σμύρνη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Γραφείο Τύπου
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Τηλ.: 213 2025842 - 3
Νέα Σμύρνη, 13 Σεπτεμβρίου 2018

∆ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΟΔΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ


Μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Σμύρνης, που συνεδρίασε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018, μετονομάστηκαν τρεις δρόμοι της πόλης μας:

• Η ανώνυμη οδός μπροστά από το Μέγαρο της Εστίας Νέας Σμύρνης ονομάστηκε οδός Βάσου Καπάνταη, του γνωστού Σμυρνιού και Νεοσμυρνιού γλύπτη, έργα του οποίου κοσμούν το παράπλευρο πάρκο Χρυσοστόμου Σμύρνης.

• Η οδός Σκόπα μετονομάστηκε στο πρότερο όνομά της, Νικολάου Τσουρουκτσόγλου, εθνομάρτυρα που σφαγιάστηκε στη Σμύρνη μαζί με τον Πατριάρχη Χρυσόστομο.

• Στην οδό Σινώπης προστέθηκε και το όνομα του επί πολλά χρόνια Δημάρχου Νέας Σμύρνης, Μπάμπη Μπεχλιβανίδη, το σπίτι του οποίου βρίσκεται στην οδό αυτή.

Ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης παραχώρησε συνέντευξη τύπου σε εκπροσώπους του τοπικού Τύπου σχετικά με τις παραπάνω μετονομασίες και την παρουσίαση του νέου λογότυπου του Δήμου, καλλιτεχνημένο από τον Βάσο Καπάνταη.


Στην εκδήλωση κλήθησαν για να παραστούν συγγενείς των τιμωμένων προσώπων. Παραβρέθηκαν η σύζυγος του Βάσου Καπάνταη, κυρία Ισμήνη Καπάνταη, συγγραφέας, και η κυρία Δωρίτα Τσουρουκτσόγλου, Νεοσμυρνιά, συγγενής του Νικολάου Τσουρουκτσόγλου.


Ο Δήμαρχος Σταύρος Τζουλάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο Δήμος μας όφειλε να αποδώσει στους ανθρώπους αυτούς τον ελάχιστο φόρο τιμής και αυτό έπραξε, έστω και με καθυστέρηση».

Νικόλαος Τσουρουκτσόγλου

Νομικός, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου (1861 – 1922)


Γεννημένος στη Σμύρνη το 1861, με καταγωγή από έγκριτη οικογένεια της Καισάρειας, ο Νικόλαος Τσουρουκτσόγλου αποφοίτησε από την περιώνυμη Ευαγγελική Σχολή της γενέτειράς του. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και αναγορεύτηκε διδάκτορας της Νομικής Σχολής.


Ιδιοκτήτης της γαλλόφωνης εφημερίδας La Reforme (1900) και συνιδιοκτήτης της ελληνόφωνης εφημερίδας Ημερησία (1901), αγωνίστηκε μέσα από τα δύο αυτά έντυπα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των συμπατριωτών του. Διετέλεσε κατ' επανάληψη μέλος της δημογεροντίας Σμύρνης και μέλος του ανώτατου συμβουλίου του Βιλαετίου Αϊδινίου.


Όταν τον Αύγουστο του 1922 ο τουρκικός στρατός μπήκε στη Σμύρνη, ο Νικόλαος Τσουρουκτσόγλου συνελήφθη μαζί με τον Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο Καλαφάτη και τον, επίσης, δημογέροντα Γεωργάκη Κλημάνογλου και βρήκε, όπως και εκείνοι, μαρτυρικό θάνατο από τον τουρκικό όχλο. Μαρτύρησε δεμένος από τα πόδια σε ένα αυτοκίνητο, καθώς τον περιέφεραν στο κέντρο της Σμύρνης, ενώ το κεφάλι του συρόταν στα λιθόστρωτα καλντερίμια. Η σωρός του δεν βρέθηκε ποτέ.


Παλαιότερα, πριν το 1972, οδός Νικολάου Τσουρουκτσόγλου υπήρχε στο Δήμο Νέας Σμύρνης στην περιοχή Χρυσάκη – Άγιοι Ανάργυροι, μεταξύ των οδών Ραιδεστού και Παρασκευοπούλου.

Βάσος Δ. Καπάνταης (1924 - 1990)

Γεννήθηκε το 1924 στη Μυτιλήνη, δυο χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Οι γονείς του, Δούκας και Θελξιόπη, το γένος Τσούρτσουλα, ήταν Μικρασιάτες με καταγωγή από την Πέργαμο. Αμέσως μετά το διωγμό εγκαταστάθηκαν στη Μυτιλήνη. Ο πατέρας του ήταν έμπορος καπνών και είχε, με συνεταίρους, ένα μικρό εργοστάσιο πού έκαναν τσιγάρα.


Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών, γλυπτικής και αρχαιολογίας αλλά και στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.


Τα έργα του χωρίζονται σε δύο μεγάλες ενότητες: τα δημόσια και τα ιδιωτικά. Φιλοτέχνησε πολλά έργα με βάση το χαλκό και το μάρμαρο, τα περισσότερα με θέμα τη Μικρασιατική καταστροφή, και γενικότερα αναφορικά με την ιστορίας της Ελλάδας. Τα έργα του είναι από πηλό, πέτρα και μέταλλο. Δική του δημιουργία είναι το γλυπτό που βρίσκεται έξω από την Εστία Νέας Σμύρνης στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης.


Άλλα γνωστά έργα του είναι τα: Εισόδια Αθλητού (χαλκός 1968), Ο Έλληνας πρόσκοπος (μάρμαρο, 1973), Ηρώο της Περγάμου (μάρμαρο, 1978), Σμύρνα (1985, άγαλμα από μέταλλο και μάρμαρο), Ηρώο Πόντιου Ακρίτα στο Χαϊδάρι (χαλκός 1987), το Ηρώο της Ελευθερίας στην Πρέβεζα, που προσομοιάζει με την Νίκη (μάρμαρο 1987), έργο του ιδίου, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της Εστίας Νέας Σμύρνης. Έχει εκδώσει το λεύκωμα «Βάσος Καπάνταης Γλύπτης» και την ποιητική συλλογή Το υπόλοιπον της διαδρομής.


Τα ιδιωτικά του έργα είναι συνήθως μικρότερα σε μέγεθος και σπανίως αναφέρονται σε ιστορικά γεγονότα, ενώ κυριαρχεί το θέμα του ερωτισμού.

(Φωτογραφία: Ο Μπάμπης Μπεχλιβανίδης ως Δήμαρχος Νέας Σμύρνης παραδίδει το μετάλλιο στον Μίκη Θεοδωράκη)

Χαράλαμπος Μπεχλιβανίδης
1929 - 2016

Ο Μπάμπης Μπεχλιβανίδης γεννήθηκε το 1929, στο Αγρίνιο, όπου είχαν καταφύγει οι πρόσφυγες γονείς του το 1922. Λίγο αργότερα η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στο Δουργούτι και το 1939 ήρθαν στη Ν. Σμύρνη. Εδώ τέλειωσε το Δημοτικό, συνέχισε στο Γυμνάσιο όπου αποβλήθηκε για πολιτικούς λόγους. Για λόγους βιοπορισμού, παρακολούθησε τις τελευταίες τάξεις του νυκτερινού Γυμνασίου Λαζαροπούλου στην Καλλιθέα.


Την περίοδο της Κατοχής οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Το 1948, στον εμφύλιο, έγινε η πρώτη σύλληψή του και εξορίστηκε στη Μακρόνησο, για τρία χρόνια.
Στη συνέχεια εντάχθηκε στη Νεολαία της ΕΔΑ και μετά την διάσπαση της Αριστεράς πέρασε στο ΚΚ Εσωτερικού, όπου και διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Το 1959 εκλέχτηκε για πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης. Το 1961 απολύθηκε από την Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή, από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου, γιατί πήρε μέρος στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας, όπου δικαιώθηκε και επανήλθε στο Δήμο.


Αφού πήρε το απολυτήριο Γυμνασίου, το οποίο η πολιτική του δράση δεν του επέτρεψε να τελειώσει, το 1966 έδωσε εξετάσεις και πέρασε στην Πάντειο και τη Νομική. Εγγράφηκε στην Πάντειο το 1967, όμως εγγεγραμμένος και στα μητρώα των δια βίου κυνηγημένων αριστερών, συνελήφθη πρώτος στη Νέα Σμύρνη στις 21 Απριλίου 1967, ακριβώς 8 ημέρες μετά τον γάμο του με την Ελισάβετ Μώρου. Εκείνο το βράδυ οδηγήθηκε μαζί με εκατοντάδες αριστερούς στον Ιππόδρομο όπου έζησε τον θάνατο του καλύτερού του φίλου Ελή.

Στη συνέχεια εξορίστηκε στη Γυάρο, στο Λακί της Λέρου και στον Ωρωπό. Αποφυλακίστηκε το 1971 και το 1975 εκλέχτηκε Δήμαρχος Νέας Σμύρνης, υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ Εσωτ, την ΕΔΑ, το ΠΑΣΟΚ και την ΕΚΝΔ.


Επανεκλέχθηκε για τέταρτη φορά και παρέμεινε Δήμαρχος μέχρι το 1994, οπότε εξελέγη Νομαρχιακός Σύμβουλος και ανέλαβε καθήκοντα Αναπληρωτή Νομάρχη στον Τομέα Οικονομικής Ανάπτυξης μέχρι το τέλος του 1998.


Παρέμεινε για χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Ν. Σμύρνης. Απέκτησε τρεις κόρες την Ελένη, την Εύη και την Τάνια από τις οποίες απέκτησε έξι εγγόνια.

 Δημήτρης Πανταζής

 

Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης

 

Εκδότης εφημερίδας "Η Φωνή της Νέας Σμύρνης"

Ο Δημήτριος Πανταζής γεννήθηκε στην Νέα Σμύρνη το 1981 και κατάγεται από την Σμύρνη.

Αρθρογραφεί στον έντυπο τοπικό τύπο από το 2006 έως και το 2010 στην εφημερίδα "Τα Επίκαιρα Νέας Σμύρνης". Τον Ιανουάριο του 2011 αναλαμβάνει την επανέκδοση στην εφημερίδα "Φωνή της Νέας Σμύρνης" που ίδρυσε ο πατέρας του Αντώνης Πανταζής το 1964 και διατήρησε έως το 1998. Έκτοτε ως εκδότης διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα στα εννέα βιβλία που έγραψε ο πατέρας του Αντώνης Πανταζής για την ιστορία της Νέας Σμύρνης με τίτλο "Νέα Σμύρνη - Το Χρονικό μιας Πόλης".

Εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης το 2014. Διετέλεσε μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Νέας Σμύρνης «Κέντρο Δραστηριότητας και Κοινωνικής Προστασίας παιδιών και νέων Νέας Σμύρνης (Εθνική Στέγη) και στην Επιτροπή Δημοπράτησης ακινήτων.

Διατελεί μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στις Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας (ως Γραμματέας) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νέας Σμύρνης, καθώς και μέλος στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Το 2015 ίδρυσε μαζί με ακόμα 24 Νεοσμυρνιούς το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Όλοι μαζί για την Νέα Σμύρνη» στο οποίο έως σήμερα διατελεί Πρόεδρος.