Friday, 21 December 2018 00:00

Ποιμαντορική εγκύκλιος Χριστούγεννα 2018

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών
προς τους ευσεβείς Χριστιανούς της Ιεράς Μητροπόλεως

Αγαπητοί μου αδελφοί,


Η μοναξιά ως λέξη είναι πολύ οικεία στο λεξιλόγιο του συγχρόνου ανθρώπου. Και ως κατάσταση και κλίμα ζωής αποτελεί τον σύντροφο αναρίθμητων συνανθρώπων μας. Κι ας κατοικούν σε μεγαλουπόλεις. Κι ας συναναστρέφονται καθημερινά πλήθος ανθρώπων. Η μοναξιά έχει εισβάλει μέσα τους και έχει κάνει κατοχή στην καρδιά τους. Ζουν και κινούνται με τον πιο θορυβώδη τρόπο, που επιβάλλει ο σύγχρονος ρυθμός ζωής. Όμως, εσωτερικά αισθάνονται μόνοι. Κι αυτή η μοναξιά δηλητηριάζει τη ζωή τους και συνήθως αλλοιώνει και τη συμπεριφορά τους.


Χριστός γεννάται σήμερον! Ένα μοναδικό ιστορικό γεγονός που σπάζει τον πνιγηρό κλοιό της μοναξιάς μας. Ο Θεός κλίνει τους ουρανούς και έρχεται στη γη. Κοινωνία Θεού και ανθρώπων· ουρανού και γης. «Ο Λόγος», γράφει ο ευαγγελιστής Ιωάννης, «έγινε άνθρωπος κι έστησε τη σκηνή του ανάμεσά μας» (Ιω. 1,14).

* * *


Χριστούγεννα και πάλι! Η πανίερη εορτή της Εκκλησίας. Μετοχή στην κοινή χαρά. Μετάληψη στη σώζουσα ελπίδα. Θρίαμβος της αγάπης. «Τόσο πολύ αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε τον Υιόν αυτού τον μονογενή έδωκεν...» (Ιω. 3,16).

Έτσι καταργείται η καταδίκη μας στην αποξένωση και τη μοναξιά. Ο Θεός γίνεται ο Πατέρας μας. Και οι άλλοι, τα παιδιά του Θεού, οι αδελφοί μας.


Όλοι μαζί οι βαπτισμένοι συγκροτούμε ένα σώμα, το σώμα της Εκκλησίας με κεφαλή τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Όλοι μαζί αποτελούμε μία οικογένεια, την οικογένεια των τέκνων του Θεού.


Όλοι μαζί πλέον ζούμε εν Χριστώ, που σημαίνει ότι υπερβαίνουμε την ατομικότητα και τη μοναξιά μας και βιώνουμε μέσα στην Εκκλησία την κοινωνία της εν Χριστώ αδελφότητας.

* * *


Στην πνευματοκίνητη γραφίδα του ευαγγελιστού Ιωάν¬νου οφείλουμε μια θαυμάσια εικόνα που κατέγραψε στο βιβλίο της Αποκαλύψεως. «Ιδού, στέκομαι μπροστά στην πόρτα και χτυπώ. Αν κάποιος ακούσει τη φωνή μου και μ᾽ ανοίξει την πόρτα, θα μπω μέσα και θα δειπνήσω μαζί του, κι αυτός μαζί μου» (Α¬ποκ. 3,20).


Οι άνθρωποι αισθανόμαστε μόνοι γιατί λησμονήσαμε —αν δεν έχουμε ηθελημένα αρνηθεί— την παρουσία του Θεού. Ο Θεός είναι παρών στον κόσμο «εν προσώπῳ Ιησού Χριστού» (Β' Κορ. 4,6). Είναι κοντά μας. Είναι μαζί μας. Είναι δίπλα μας. Χτυπά την πόρτα της καρδιάς μας και μάς ζητά να Του ανοίξουμε για να εισέλθει. Να γίνει ο υψηλός ένοικός της —«Υιέ, δος μοι σην καρδίαν» (Παροιμ. 23,26).


Μόνο ο Χριστός δίνει νόημα και σκοπό στη ζωή μας. Μόνο η παρουσία Του διαλύει την απελπισία της μοναξιάς μας. Μόνο η δική Του δύναμη μάς καθιστά ικανούς να βηματίζουμε μ᾽ ελπίδα και χαρά στο ανηφορικό μονοπάτι της ζωής.

 

* * *


Η μοναξιά μας δεν σημαίνει μόνο άγνοια ή και άρνηση της παρουσίας του Θεού στη ζωή μας. Κατά κανόνα εκφράζεται και ως αποξένωση από τους άλλους, τους συνανθρώπους μας. Η μοναξιά εν τέλει είναι άρνηση της αγάπης και εγκλεισμός στο σκοτεινό υπόγειο του εγώ μας. Δεν βλέπουμε τους άλλους. Δεν συμπονούμε τους άλλους. Δεν αγαπάμε τους άλλους.


Η ενανθρώπηση του Κυρίου έρχεται να διαλύσει τα μαύρα σύννεφα της μοναξιάς που σκεπάζουν την καρδιά μας και να απλώσει το ιλαρό φως της θείας Παρουσίας. Έρχεται να γκρεμίσει το οχυρό που μάς αποξενώνει από τους άλλους και να εμπνεύσει μέσα μας αγάπη, κατανόηση, στοργή και καλοσύνη για κάθε άνθρωπο. Οι άλλοι δεν είναι η κόλασή μας, αλλά ζωντανές εικόνες του Θεού. Παιδιά του Θεού. Αδέλφια μας.

 

* * *

 

Αδελφοί μου αγαπητοί,


Χριστούγεννα σήμερα! Ο Χριστός χτυπά την πόρτα μας. Την πόρτα της καρδιάς μας. Την πόρτα της οικογενείας μας. Την πόρτα της κοινωνίας μας. Την πόρτα του κόσμου τούτου. Και περιμένει να Του ανοίξουμε. Για να μάς λυτρώσει από την καταχνιά της μοναξιάς μας. Για να προσφέρει στον καθένα μας ελπίδα και νόημα ζωής.


Η θεία ενανθρώπησή Του μάς αποκαλύπτει τον άρρητο πλούτο της θείας αγάπης Του. Και μάς προσκαλεί να Τον αγαπήσουμε κι εμείς. Και στο όνομά Του να αγαπήσουμε και τους συνανθρώπους μας.


Η αγάπη του Χριστού και μόνο θα σώσει τον κόσμο.


Ευφρόσυνα Χριστούγεννα!


Με πολλή εν Χριστώ πατρική αγάπη


ο Επίσκοπός σας
† Ο ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΣΥΜΕΩΝ

Διαβάστηκε 596 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Friday, 21 December 2018 13:02
 Δημήτρης Πανταζής

 

Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης

 

Εκδότης εφημερίδας "Η Φωνή της Νέας Σμύρνης"

Ο Δημήτριος Πανταζής γεννήθηκε στην Νέα Σμύρνη το 1981 και κατάγεται από την Σμύρνη.

Αρθρογραφεί στον έντυπο τοπικό τύπο από το 2006 έως και το 2010 στην εφημερίδα "Τα Επίκαιρα Νέας Σμύρνης". Τον Ιανουάριο του 2011 αναλαμβάνει την επανέκδοση στην εφημερίδα "Φωνή της Νέας Σμύρνης" που ίδρυσε ο πατέρας του Αντώνης Πανταζής το 1964 και διατήρησε έως το 1998. Έκτοτε ως εκδότης διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα στα εννέα βιβλία που έγραψε ο πατέρας του Αντώνης Πανταζής για την ιστορία της Νέας Σμύρνης με τίτλο "Νέα Σμύρνη - Το Χρονικό μιας Πόλης".

Εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης το 2014. Διετέλεσε μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Νέας Σμύρνης «Κέντρο Δραστηριότητας και Κοινωνικής Προστασίας παιδιών και νέων Νέας Σμύρνης (Εθνική Στέγη) και στην Επιτροπή Δημοπράτησης ακινήτων.

Διατελεί μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στις Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας (ως Γραμματέας) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νέας Σμύρνης, καθώς και μέλος στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Το 2015 ίδρυσε μαζί με ακόμα 24 Νεοσμυρνιούς το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Όλοι μαζί για την Νέα Σμύρνη» στο οποίο έως σήμερα διατελεί Πρόεδρος.