Friday, 15 December 2017 00:00

Ποιμαντορική Εγκύκλιος για τα Χριστούγεννα

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ποιμαντορική Εγκύκλιος για τα Χριστούγεννα

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2017

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
Ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών
προς τους ευσεβείς Χριστιανούς της Ιεράς Μητροπόλεως

Αγαπητοί μου αδελφοί,
Έφθασαν και πάλι τα Χριστούγεννα! Κορυφαία εορτή για την Εκκλησία του Χριστού και για ολόκληρη τη Χριστιανοσύνη. Αφορμή όμως πανηγυρισμών και για ολόκληρο τον κόσμο.
Στολισμοί, φωταγωγίες, μηνύματα, δηλώσεις και πολλά άλλα αποτελούν κάθε χρόνο συνηθισμένα στοιχεία που πλαισιώνουν τον εορτασμό. Οι εόρτιες ευχές παίρνουν και δίνουν ανάμεσα σε συγγενείς, φίλους και γνωστούς. Ευχετήριες κάρτες, τηλεφωνήματα, ηλεκτρονικά μηνύματα, όλα επιστρατεύονται για να προφέρουν το «Καλά Χριστούγεννα» και το «Χρόνια πολλά»!
Εκτός από τις ευχές, χριστουγεννιάτικος εορτασμός σημαίνει κίνηση της αγοράς, ανταλλαγές δώρων, νυχτερινή διασκέδαση, πλούσιο φαγοπότι.
Και όλα αυτά γιατί; Μα, φυσικά, γιατί γεννήθηκε ο Χριστός! Ο Χριστός που δεν αναφέρουμε καν το όνομά Του. Ο Χριστός που Τον αγνοούμε προκλητικά. Ο Χριστός που δεν έχει την παραμικρή θέση στις καρδιές και στη σκέψη μας. Ο Χριστός που επιβιώνει σαν γλυκό παραμύθι των παιδικών μας χρόνων και ο εορτασμός της γέννησής Του αποτελεί ευκαιρία να ξεφύγουμε για λίγο από τη ρουτίνα της καθημερινότητάς  μας. Για τους πολλούς, καθώς φαίνεται, δεν σημαίνει τίποτε άλλο, τίποτε περισσότερο. Σ᾽ αυτό το άλλο και το περισσότερο αισθάνεται το χρέος του ο επίσκοπός σας να αναφερθεί σήμερα.

* * *


Χριστούγεννα, αγαπητοί μου αδελφοί, σημαίνει ότι ο Υιός και Λόγος του Θεού έκλινε ουρανούς και κατέβηκε στη γη. Έγινε άνθρωπος. Προσέλαβε και ένωσε με τη θεότητά Του τη δική μας ανθρώπινη φύση. Πώς; «Εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου». Με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος και στα σπλάχνα της παρθένου Μαρίας. Μυστήριο μυστηρίων, που όσο κι αν βασανίσουμε τη σκέψη μας δεν θα μπορέσουμε να το κατανοήσουμε. Μας το λέει με τρόπο εκστατικό ο ιερός υμνογράφος : «Μυστήριον ξένον ορώ και παράδοξον...». Γεγονός μυστηριώδες, εκπληκτικό και θαυμαστό!
Ο Χριστός στη γη. Ο Θεάνθρωπος Κύριος ανάμεσά μας! Για ποιό σκοπό; Μα για να μας σώσει! Τι σημαίνει αυτό; Να μας προσφέρει τη δυνατότητα να ζήσουμε ελευθερώνοντάς μας από την αμαρτία και τη φθορά. Να μας χαρίσει τη θεία υιοθεσία, κάτι που μας στέρησε η αποστασία μας από τον Θεό. Να μας καταστήσει ικανούς να πραγματοποιήσουμε τον ύψιστο προορισμό μας να ομοιάσουμε με τον Θεό!

* * *

Πως μπορεί να σωθεί ο άνθρωπος; Μέσα στην Εκκλησία του Θεού πού Εκείνος ίδρυσε και η οποία αποτελεί το σώμα Του και το εργαστήρι αγιασμού και μεταμορφώσεως του ανθρώπου. Και στην Εκκλησία, την κιβωτό της σωτηρίας, μας εισάγει η ζωντανή πίστη στον Χριστό και το βάπτισμά μας• «Ο πιστεύσας και βαπτισθείς σωθήσεται», μας είπε (Μάρκ. 16,16).
Μέσα στην Εκκλησία γινόμαστε παιδιά του Θεού και αδέλφια μεταξύ μας. Μέσα στην Εκκλησία αξιωνόμαστε να κοινωνούμε το σώμα και το αίμα του Κυρίου. Μέσα στην Εκκλησία γνωρίζουμε και κατανοούμε το ευαγγέλιο της σωτηρίας. Μέσα στην Εκκλησία γευόμαστε την αγάπη, τη χαρά, την ειρήνη, τα ατίμητα αυτά δώρα του Αγίου Πνεύματος. Μέσα στην Εκκλησία αξιωνόμαστε να δούμε στο πρόσωπο του άλλου τον αδελφό, τον συνάνθρωπο, και συναισθανόμαστε το χρέος να στεκόμαστε κοντά του με ειλικρινή αγάπη και με γνήσιο ενδιαφέρον.
Αλλά και μέσα στην Εκκλησία μπορούμε να γιορτάζουμε οι χριστιανοί αληθινά Χριστούγεννα.
Αν δεν εκκλησιαστούμε τι είδους Χριστούγεννα θα γιορτάσουμε;
Αν δεν κοινωνήσουμε το σώμα και το αίμα του Κυρίου και δεν ενωθούμε μαζί Του, πως θα καταλάβουμε ότι ο Χριστός έγινε άνθρωπος για μας ;
Αν δεν συμπονέσουμε τον άλλο και δεν μοιραστούμε μαζί του εν αγάπῃ τη χαρά της εορτής, πως μπορούμε εμείς αυτάρεσκα να χαιρόμαστε;
Αν το γλυκό όνομα του Χριστού απουσιάζει από τα χείλη και την καρδιά μας, τότε τι νόημα έχουν τα μηνύματα, οι ευχές και οι πανηγυρισμοί για τη γέννησή Του;

 

* * *


Αγαπητοί μου αδελφοί,
Το χρέος μου ως επισκόπου με ώθησε να σας επισημάνω το άλλο και το περισσότερο της εορτής των Χριστουγέννων. Και η πατρική αγάπη μου με παρακινεί να ευχηθώ με όλη μου την καρδιά να ζήσουμε όλοι μας αυτό το άλλο και το περισσότερο της μεγάλης εορτής.

ο Ἐπίσκοπός σας
† Ο ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΣΥΜΕΩΝ

Διαβάστηκε 1868 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Wednesday, 03 October 2018 19:03
 Δημήτρης Πανταζής

 

Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης

 

Εκδότης εφημερίδας "Η Φωνή της Νέας Σμύρνης"

Ο Δημήτριος Αντ. Πανταζής γεννήθηκε στην Νέα Σμύρνη το 1981 και κατάγεται από την Μικρά Ασία μέσω των παππούδων του Δημήτριο Ιωαν. Πανταζή που γεννήθηκε στην Σμύρνη, Ευγενία Πανταζή το γένος Νικολαίδη που γεννήθηκε στο Οδεμήσιο και Δημήτριο Καχριμάνη που γεννήθηκε στο Αϊδίνιο. Γονείς του είναι ο Αντώνιος Πανταζής που γεννήθηκε στην Νέα Σμύρνη και η Ασπασία Καχριμάνη που γεννήθηκε στην Στυλίδα.

Έχει σπουδάσει Ειδικός Ναυτιλιακής Κατεύθυνσης και Ειδικός Φοροτεχνικού Γραφείου σε δύο Ι.Ε.Κ. του Δημοσίου. Στο διάστημα 2003 έως 2010 εργάστηκε σε φορείς του Ιδιωτικού και του Δημοσίου τομέα.

Αρθρογραφεί ακατάπαυστα στον έντυπο τοπικό τύπο από το 2006 εώς και το 2010 σε εφημερίδα της Νέας Σμύρνης εβδομαδιαίας κυκλοφορίας. Στο διάστημα Ιούνιος έως και Σεπτέμβριος 2010 εργάζεται ως αρχισυντάκτης σε ημερήσια εφημερίδα της Γλυφάδας.

Τον Ιανουάριο του 2011 αναλαμβάνει εκδότης στην "Φωνή της Νέας Σμύρνης", την εφημερίδα που ίδρυσε ο πατέρας του Αντώνης Πανταζής το 1964. Παράλληλα με την έκδοση της εφημερίδας ασκεί το ελεύθερο επάγγελμα υπό τις ιδιότητες του διαφημιστή, γραφίστα και κατασκευαστή ιστοσελίδων.

Εκδίδει και διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα στα εννέα βιβλία που έγραψε ο πατέρας του Αντώνης Πανταζής για την ιστορία της Νέας Σμύρνης με τίτλο "Νέα Σμύρνη - Το Χρονικό μιας Πόλης".

Εκλέγεται πρώτος σε σταυρούς Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης το 2014 με την Δημοτική Παράταξη "Συμμαχία Πολιτών για την Νέα Σμύρνη".

Ως Δημοτικός Σύμβουλος ορίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Σμύρνης από τον Σεπτέμβριο 2014 έως και τον Φεβρουάριο 2017 μέλος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής όπου ομόφωνα από την ίδια την Επιτροπή εκλέχθεκε Αντιπρόεδρός της, καθώς και μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Νέας Σμύρνης «Κέντρο Δραστηριότητας και Κοινωνικής Προστασίας παιδιών και νέων Νέας Σμύρνης (Εθνική Στέγη) εκπροσωπώντας την Δημοτική Παράταξη της Αντιπολίτευσης "Συμμαχία Πολιτών για την Νέα Σμύρνη".

Από Μάρτιο 2017 έως και Αύγουστο 2019 που λήγει η τωρινή Δημαρχιακή θητεία είναι μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στις Ενιαίας Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νέας Σμύρνης, καθώς και μέλος στην Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Συμμετέχει ως μέλος στους τοπικούς Συλλόγους και Σωματεία της Νέας Σμύρνης "Εστία" (Σωματείο Μικρασιατικής Μνήμης) και στον "Φοίνικα" (Εξωραϊστικός Ψυχαγωγικός και Πνευματικός Σύλλογος) στο όποιο έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος τα έτη 2014 και 2015.

Το 2015 ίδρυσε μαζί με ακόμα 24 Νεοσμυρνιούς το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Όλοι μαζί για την Νέα Σμύρνη» στο οποίο σήμερα διατελεί Πρόεδρος.