Thursday, 29 October 2015 00:00

«Δε θέλω, δε θέλω, δε θέλω....»: Διάβασμα στο σπίτι

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Δε θέλω, δε θέλω, δε θέλω....»: Διάβασμα στο σπίτι

Το σχολείο τελειώνει και ήρθε η ώρα της επιστροφής στο σπίτι. Η επόμενη μέρα δεν αργεί να έρθει και τα παιδιά πρέπει να κάνουν τα μαθήματα τους. Φωνές, εντάσεις, τσακωμοί, κούραση, εξάντληση της υπόμονης: αυτή είναι η εικόνα πολλών οικογενειών για το διάβασμα.Κι όμως όλα αυτά μπορεί να αντικατασταθούν από μια ήρεμη και αποτελεσματική ώρα της μελέτης!! Πώς θα γίνει αυτό;


Φτιάξτε το πρόγραμμα του σπιτιού: μαζί με το παιδί σε ένα χαρτόνι οριοθετείστε το τι πρέπει να γίνεται πότε: την ώρα του φαγητού, την ώρα της μελέτης, την ώρα του παιχνιδιού, της τηλεόρασης, του υπολογιστή (αν υπάρχει διαθέσιμος στο παιδί), την ώρα των δημιουργικών δραστηριοτήτων (χαρτοκοπτική, κολάζ, ζωγραφική κλπ), την ώρα του πλυσίματος των δοντιών, την ώρα του ύπνου. Ο χαρακτήρας της ρουτίνας δεν έχει σκοπό να περιορίσει το παιδί, αλλά αντίθετα να το κάνει υπεύθυνο και γνώστη του τι συμβαίνει στη ζωή του.

Το να ακολουθεί το πρόγραμμα, θα βοηθήσει και αυτό να οργανωθεί καλύτερα και εσάς να αποφύγετε τυχόν εντάσεις. Η ώρα της μελέτης καλό είναι να μπαίνει μετά από μια περίπου ώρα ξεκούρασης και μετά από ένα ελαφρύ γεύμα, ώστε το παιδί να μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα. Η συστηματικότητα αυτού θα οδηγήσει στην αβίαστη εφαρμογή του και στη διευκόλυνση της καθημερινότητάς.


Αποφασίστε τους κανόνες: τακτοποίηση βιβλίων και αντικειμένων του σχολείου, κασετίνες, μολύβια και ό,τι άλλο είναι απαραίτητο για τη μελέτη του παιδιού πρέπει το ίδιο να έχει φροντίσει για αυτά ώστε να είναι στη θέση τους. Το διάβασμα του καλό θα ήταν να γίνεται σε γραφείο όπου θα τακτοποιεί το ίδιο τα πραγμάτα του. Σε περίπτωση ύπαρξης άλλων αδερφών οριοθετείστε τα έτσι ώστε να μην παρεμβάλλονται στην ώρα του διαβάσματος του παιδιού και αντίστροφα. Ο καθένας έχει το ρόλο του.Εσείς θα είστε πάντα διαθέσιμη στο να το βοηθήσετε, ωστόσο ας μην είστε συνεχώς από «πάνω» του. Το παιδί σταδιακά πρέπει να μάθει να ολοκληρώνει ό,τι του έχει ζητηθεί και να αυτενεργεί πάνω σε αυτό.


Υποχρεώσεις και δικαιώματα: το διάβασμα αποτελεί μια υποχρέωση τπυ παιδιού και όχι δική σας. Συζητήστε μαζί του για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά του. Δείξτε του να καταλάβει ότι μπορεί μερικές φορές να δυσκολεύεται, να μην καταλαβαίνει, να κουραστεί και αυτό είναι λογικό. Χωρίς πίεση και καταναγκασμούς πρέπει να συνειδητοποιήσει τις συνέπειες της μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του. Επίσης, η ώρα του διαβάσματος δεν πρέπει να είναι αγγαρεία ούτε για σας ούτε για τα παιδιά. Κάντε τη διασκεδαστική, βοηθήστε τα, αλλά δώστε τους τη δυνατότητα να σας βοηθήσουν και αυτά. Ενισχύστε τα όταν κάτι τα δυσκολεύει και δώστε τους τον απαραίτητο χρόνο.


Η προσπάθεια σε κάθε βήμα είνα σημαντική. Αρκεί να την εντοπίζουμε και να την ενισχύουμε. Οριοθέτηση, σεβασμός στις ανάγκες τους, συστηματικότητα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων μας και των δικαιωμάτων μας είναι λέξεις-κλειδιά για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε ό,τι έχει σχέση με τα παιδιά.

Διαβάστηκε 1618 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Wednesday, 22 November 2017 20:54
Βίκυ Σιαμαντά

Η Βασιλική Σιαμαντά είναι νηπιαγωγός, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ειδική Αγωγή. Η καταγωγή της είναι από Κορινθία, ενώ ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα.

Αποφοίτησε από το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το μεταπτυχιακό της ειδικεύεται στην Ενταξιακή Εκπαίδευση. Εργάζεται ως Ειδική Παιδαγωγός σε Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο του Δήμου Περιστερίου. Ως αριστεύσασα του τμήματος εργάστηκε στο Νηπιαγωγείο της Βουλής των Ελλήνων, ενώ έχει εργαστεί εθελοντικά σε διάφορα νηπιαγωγεία της Περιφέρειας Αττικής, στο γενικό τμήμα, όσο και σε τμήμα ένταξης.

Ασχολείται ερευνητικά με θέματα, όπως ανάλυση νομοσχεδίων και διεθνών διακηρύξεων για την εκπαίδευση, ανάλυση Αναλυτικών Προγραμμάτων, σύγχρονες παιδαγωγικές μέθοδοι, όπως η Διαφοροποιημένη Διδασκαλία, η χρήση των Νέων Τεχνολογιών στην εκπαίδευση, η Ενταξιακή Εκπαίδευση. Επίσης, θέματα παιδοψυχολογίας άπτονται του ενδιαφέροντος της.

Τιμήθηκε με το Βραβείο «Καινοτόμας Ιδέας» για το επιχειρηματικό σχέδιο «Σύσταση εναλλακτικού παιδικού Σταθμού» από τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην προσπάθεια ανάδειξης εκ μέρους της, της αξίας της Ένταξης και της ανάγκης δημιουργίας «ενός Σχολείου για ΟΛΟΥΣ».