Monday, 14 September 2015 00:00

Τα υπέρ και τα κατά του pilates

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τα υπέρ και τα κατά του pilates

Η μέθοδος Pilates αναπτύχθηκε το 1920 από τον Joseph Pilates, ως ένα πρόγραμμα αποθεραπείας για τα μυοσκελετικά του προβλήματα και εξελίχθηκε σαν μια μέθοδο ευεργετικής άσκησης που προσφέρει έντονη αίσθηση ευεξίας. Αρκεί όμως μόνο αυτό; Είναι καλό για όλους;

Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά και είναι τα εξής:

Αυξάνει την ευλυγισία, την δύναμη και την μυική αντοχή χωρίς να δίνει όγκο στους μυείς.
Βελτιώνει την σωστή στάση σώματος
Ανακουφίζει τους πόνους της μέσης και του αυχένα, καθώς ευθυγραμμίζει και βελτιώνει την κατάσταση της σπονδυλικής στήλης (π.χ. περιπτώσεις λόρδωσης, σκολίωσης, κύφωσης κλπ)
Βοηθάει στην απομάκρυνση τους στρες, δίνοντας έμφαση στην σωστή αναπνοή
Συμμετέχει στην πρόληψη και αποκατάσταση τραυματισμών
Προσφέρει, όπως και κάθε μορφή άσκησης, ευεξία!
Δεν απαιτεί πολύ χρόνο, καθώς οι περισσότερες ασκήσεις γίνονται μέσα σε δέκα ή είκοσι λεπτά και χρειάζονται μόνο δέκα επαναλήψεις για την κάθε μία.

Μειονεκτήματα

Αν θέλεις να δεις γρήγορα και άμεσα αποτελέσματα, το pilates δεν είναι για σένα, διότι δεν αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γυμναστικής για καύση λίπους. Βοηθάει μεν στην ανάπτυξη της μυικής μάζας του σώματος, η οποία αυξάνει κατά ένα μικρό ποσοστό τον μεταβολισμό για 48 ώρες μετά την εκγύμναση, όπως βέβαια και κάθε μορφή αναερόβιας άσκησης, όμως δεν βοηθάει ιδιαίτερα στο καρδιοαναπνευστικό σύστημα, καθώς δεν αυξάνει κατά πολύ τον καρδιακό παλμό κατά τη διάρκεια της άσκησης. Το μυστικό για απόλυτη καύση λίπους είναι ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης και άσκηση με αντιστάσεις, οπότε μόνο το pilates δεν φτάνει!

Ένα ακόμα μειονέκτημα της μεθόδου pilates είναι ότι βασίζεται κυρίως στην ισομετρική άσκηση, η οποία όμως δεν είναι κατάλληλη για όλους. Ισομετρική άσκηση είναι η άσκηση κατά την οποία το μέτρο τους μυός παραμένει σταθερό και δεν αυξομειώνεται (στατικές ασκήσεις). Εκτελώντας τέτοιου είδους ασκήσεις δεν καταπονούνται μεν οι αρθρώσεις αλλά αυξάνεται η αρτηριακή πίεση και μπορεί να προκαλέσει καρδιακή αρρυθμία ή ακόμα και κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία!

Αν λοιπόν έχετε υπέρταση, καλό θα ήταν να προτιμήσετε αεροβικά προγράμματα κυρίως και προτού ξεκινήσετε θα πρέπει να συμβουλευτείτε απαραιτήτως έναν γιατρό. Επιπροσθέτως είναι μονόπλευρη μορφή εκγύμνασης καθώς δυναμώνει τον μυ μόνο σε μια συγκεκριμένη γωνία της άρθρωσης και στάση του σώματος.

Όσων αφορά τους αθλητές, η ισομετρική άσκηση δεν βελτιώνει την επίδοση στα περισσότερα αθλήματα. Χρειάζεται λειτουργικές ασκήσεις και ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας, οι οποίες προωθούν το συντονισμό, την αρμονία των κινήσεων, την βελτίωση της τεχνικής και κυρίως την πρόληψη και αποκατάσταση τραυματισμών.

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι πριν αρχίσουμε οποιαδήποτε μορφή άσκησης θα πρέπει να κάνουμε ένα γενικό check up ώστε να γνωρίζουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας, εν συνεχεία θα πρέπει να προσδιορίσουμε τους στόχους μας (καύση λίπους, ενδυνάμωση, ψυχική διάθεση) και τέλος θα πρέπει να απευθυνθούμε σε έναν πτυχιούχο γυμναστή ακαδημίας με τις κατάλληλες γνώσεις πάνω στη φυσιολογία του ανθρώπου και στο pilates, ο οποίος να γνωρίζει καλά πώς να προσαρμόσει ένα ειδικό πρόγραμμα σύμφωνα με τις ανάγκες του μυοσκελετικού μας συστήματος και τους στόχους μας.

Διαβάστηκε 1592 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Wednesday, 22 November 2017 20:53
Χριστίνα Μαυρίδου

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής - Personal Trainer

Αρθρογράφος στην Μηνιαία Τοπική Εφημερίδα Παλαιού Φαλήρου "The F Times" , Επιστημονικός Συνεργάτης στο περιοδικό Shape. Αρθρογράφος στο www.skai.gr

Πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) του Εθνικού Καποδιστριακού Παν. Αθηνών, με ειδίκευση στο κύκλο ” Άσκηση Ευρωστία και Υγεία”

Τρεις δημοσιεύσεις-επιστημονικές ανακοινώσεις στο 13ο Παν. Συνέδριο Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού - «Χρήση Της Μεσοθεραπείας Σε Αθλητές Με Προβλήματα Στον Ώμο Και Το Γόνατο», - «Εφαρμογή Ειδικών Πελμάτων Μετά Από Πελματογράφηση Παρακολούθηση Και Χρονική Διάρκεια Χρή-σης Τους» - «Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Πε-ριστατικών Που Αφορούν Βλάβη Του Μάκρου Θωρακικού Νεύρου Σε Αθλη-τές»

Επιμορφωτικά σεμινάρια γυμναστικής (Yoga, Pilates και Personal Training), καθώς και συμμετοχή σε αρκετά επαγγελματικά συνέδρια του Fitness Meeting σε όλη την Ελλάδα.

Το πάθος της για το αντικείμενό της, τη διατηρεί σε διαρκή εγρήγορση για περεταίρω εξέλιξη των φυσικών και γνωστικών της δεξιοτήτων, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από την εργασία της, προσπαθεί να βοηθάει τους ανθρώπους να αντιλαμβάνονται τα πολλαπλά οφέλη της προσωπικής προπόνησης τόσο στο σώμα, όσο και στο νου και την ψυχή.

www.personaltrainerchristy.com

Facebook page: Christy Μαυρίδου