Wednesday, 04 September 2019 00:00

Δημήτρης Κολοκανάκης: Ο Νεοσμυρνιός εκπαιδευτής αυτοάμυνας μιλάει στην «ΦΩΝΗ»

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δημήτρης Κολοκανάκης: Ο Νεοσμυρνιός εκπαιδευτής αυτοάμυνας μιλάει στην «ΦΩΝΗ»


Ρεπορτάζ: Αλεξάνδρα Δημητριάδου

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι είναι η αυτοάμυνα και ποια η φιλοσοφία της;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτοάμυνα είναι η υπεράσπιση του εαυτού μας ή των οικείων μας, με κάθε πρόσφορο μέσο απέναντι σε κίνδυνο ή απειλή. Η φιλοσοφία της αυτοάμυνας είναι η ενημέρωση, γνώση των πιθανών κινδύνων, η εκτίμηση του κινδύνου και οι δράσεις που πρέπει να αναλάβουμε προκειμένου να αποκλιμακώσουμε λεκτικά, να τον αποφύγουμε, να διαφύγουμε ή να εφαρμόσουμε την αναγκαία βία.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως προέκυψε η ενασχόληση σας με την αυτοάμυνα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η τέχνη της αυτοάμυνας μου κέντρισε το ενδιαφέρον λόγω της ολιστικής προσέγγισης της στην αντιμετώπιση της βίας. Όταν την ανακάλυψα πριν πολλά χρόνια κατάλαβα ότι δεν ήταν μια σειρά από τεχνικές αλλά μια φιλοσοφία ζωής που ταίριαζε στην ιδιοσυγκρασία και τον ψυχισμό μου. Επίσης ήταν πολύ σημαντικό για μένα να γνωρίζω πως να προστατεύσω τον εαυτό μου και τους αγαπημένους μου.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια τα οφέλη της αυτοάμυνας εκτός από ότι σε διδάσκει να προστατεύεσαι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το μεγαλύτερο όφελος θα έλεγα πως είναι η αλλαγή νοοτροπίας. Η βία δεν κάνει διακρίσεις, μπορεί να την συναντήσουμε ανά πάσα στιγμή και αν δεν είμαστε έτοιμοι μπορεί να έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα. Η ετοιμότητα μας αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας, η αυτοπειθαρχία και ο αυτοέλεγχος μας είναι επιβεβλημένα, η φυσική μας κατάσταση και μυϊκή δύναμη μας βελτιώνονται.
Δυστυχώς οι πολίτες δεν γνωρίζουν ακόμα πολύ καλά και ξεκάθαρα την τέχνη της αυτοάμυνας και την χρησιμότητα της. Πολλοί την συγχέουν με τις πολεμικές τέχνες και τα μαχητικά αθλήματα. Άλλοι θεωρούν πως μόνο οπλοφορώντας μπορούν να προστατευθούν και σε μια χώρα που απαγορεύεται η οπλοκατοχή. Κάνουμε σαν σύλλογος προσπάθεια ενημέρωσης από τα σχολεία έως τα Κ.Α.Π.Η.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Διδάσκετε das streetfighting. Τι είναι και για ποιο λόγο να το επιλέξει κάποιος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το D.A.S. Streetfighting είναι ένα πλήρες, σύγχρονο και άκρως αποτελεσματικό σύστημα αυτοάμυνας. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένο με πολλές σχολές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Ακολουθεί σύγχρονες αρχές κινησιολογίας, βιομηχανικής και ψυχολογίας. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και είναι ασφαλές και εύκολο στην εκμάθηση. Το Das Streetfighting δίδαξε την ρεαλιστική αυτοάμυνα στην Ελλάδα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Που μπορεί να σας βρει κάποιος που θέλει να διδαχθεί αυτοάμυνα;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είμαι εκπαιδευτής στον "Σύλλογο Αυτοάμυνας-Αυτοπροστασίας Νέας Σμύρνης" που εδρεύει στην οδό Έβρου 16 στην Άνω Νέα Σμύρνη.

 

 

 

Διαβάστηκε 4845 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Sunday, 22 September 2019 13:03
 Δημήτρης Πανταζής

 

τ. Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης 

Εκδότης εφημερίδας "Η Φωνή της Νέας Σμύρνης"

Γεννήθηκε στη Νέα Σμύρνη το 1981 και κατάγεται από την Μικρά Ασία. Έχει σπουδάσει Ειδικός Ναυτιλιακής Κατεύθυνσης και Ειδικός Φοροτεχνικού Γραφείου σε δύο Ι.Ε.Κ. του Δημοσίου. Στο διάστημα 2003 έως 2010 εργάστηκε σε φορείς του Ιδιωτικού και του Δημοσίου τομέα. Τον Ιανουάριο του 2011 ανέλαβε εκδότης στη 'Φωνή της Νέας Σμύρνης', την εφημερίδα που ίδρυσε ο πατέρας του Αντώνης Πανταζής το 1964.

Παράλληλα με την έκδοση της εφημερίδας ασκεί το ελεύθερο επάγγελμα υπό τις ιδιότητες του διαφημιστή, γραφίστα και κατασκευαστή ιστοσελίδων. Εκδίδει και διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα στα εννέα βιβλία που έγραψε ο πατέρας του για την ιστορία της Νέας Σμύρνης με τίτλο 'Νέα Σμύρνη – Το Χρονικό μιας Πόλης'.

Εκλέγεται πρώτος σε σταυρούς Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης το 2014 στην Δημοτική Παράταξη "Συμμαχία Πολιτών για την Νέα Σμύρνη" όπου και δύο μήνες μετά την έναρξη της πενταετούς θητείας στο Δημοτικό Συμβούλιο αναλαμβάνει επικεφαλής της μετά την παραίτηση του υποψηφίου Δημάρχου και ιδρυτή του συνδυασμού Νίκου Στέφου, δημοσιογράφου και συγγραφέα.

Ως Δημοτικός Σύμβουλος ορίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Σμύρνης (2014 – 2017) μέλος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής όπου ομόφωνα από την ίδια την Επιτροπή εκλέχθηκε Αντιπρόεδρός της, καθώς και μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Νέας Σμύρνης «Κέντρο Δραστηριότητας και Κοινωνικής Προστασίας παιδιών και νέων Νέας Σμύρνης (Εθνική Στέγη). Από τον Μάρτιο του 2017 είναι μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στις Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας (Γραμματέας) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νέας Σμύρνης, καθώς και μέλος στην Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Το 2015 δημιουργεί μαζί με ακόμα 24 Νεοσμυρνιούς την Ομάδα Εθελοντών « Νέα Σμύρνη - Όλοι Μαζί» την οποία έως σήμερα συντονίζει.

Το 2019 γράφει το πρώτο του βιβλίου με τίτλο "Η Απελευθέρωση της Σμύρνης".

Σήμερα (2020) διατελεί μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στην Ενιαία Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης του Δήμου Νέας Σμύρνης ως Γραμματέας.