Tuesday, 08 August 2017 00:00

Πόνος στον ώμο: Πρόληψη και αντιμετώπιση

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πόνος στον ώμο: Πρόληψη και αντιμετώπιση

Γράφει ο ορθοπαιδικός χειρουργός Εμμανουήλ Μπριλάκης

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας

Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας (ΕΕΧΟΤ)

Υπεύθυνος Ορθοπαιδικός Γυναικείων ομάδων Μπάσκετ Ολυμπιακού Πειραιώς & Πανιωνίου ΓΣ

Website: www.brilakisorthopaedics.grEmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Ο ώμος σου είναι η άρθρωση του σώματος που κάνει τις περισσότερες κινήσεις.

Η συστηματική καταπόνηση του λόγω χειρωνακτικής εργασίας ή έντονης και λανθασμένης άσκησης, προκαλεί τραυματισμό στους τένοντες (συνήθως του υπερακανθίου). Το φάσμα του τραυματισμού μπορεί να αρχίζει από μια απλή, αλλά ενοχλητική, φλεγμονή (τενοντίτιδα), η οποία όμως, εάν δεν αντιμετωπίστει σωστά, είναι πιθανό να μετατραπεί σε χρόνια και αυξάνει την ταλαιπωρία, τη δυσκολία αντιμετώπισης αλλά και την περίοδο αποχής σου από την άσκηση.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, όταν συμβαίνει ρήξη των τενόντων, τα συμπτώματα είναι πιο έντονα. Εκτός από τον πόνο στον ώμο σε ηρεμία στις περιπτώσεις της ρήξης, η δύναμη του χεριού μειώνεται κατά τις κινήσεις απομάκρυνσής του από το σώμα και υπάρχει πόνος κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ανατομικές παραλλαγές (τύπος ακρωμίου) ή επίκτητες καταστάσεις (παρουσία ασβεστωμάτων) προδιαθέτουν σε τέτοιους τραυματισμούς. Οι παραπάνω παθήσεις διαφέρουν από τις περιπτώσεις που υπάρχει ένα σαφές τραυματικό γεγονός κατά το οποίο «βγαίνει» ο ώμος του ασθενούς και το κυρίαρχο σύμπτωμα είναι η αστάθεια της άρθρωσης.

Η αντιμετώπιση των παραπάνω παθήσεων εξαρτάται από την βαρύτητά τους και στα αρχικά στάδια είναι συνήθως συντηρητική. Χρησιμοποιούνται παυσίπονα ή/και αντιφλεγμονώδη από το στόμα, τοπικές εγχύσεις βιολογικών παραγόντων (πχ. PRP) ή φαρμάκων και κατάλληλα προγράμματα φυσικοθεραπείας. Στις πιο σοβαρές και εμμένουσες περιπτώσεις, όταν η συντηρητική θεραπεία αποτύχει, τη λύση δίνει η αρθροσκόπηση. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο που προσφέρει άμεση όραση και μεγέθυνση των βλαβών και αποτελεί την πιο σύγχρονη λύση στην αντιμετώπιση των παθήσεων του ώμου. Αν και ξεκίνησε να εφαρμόζεται σε επαγγελματίες αθλητές, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι της καθημερινότητας απαλλάσσονται από τα προβλήματα που τους ταλαιπωρούν με την εφαρμογή της. Η επέμβαση γίνεται με τη χρήση οπτικών ινών (αρθροσκόπιο) και ειδικών εργαλείων που εισάγονται μέσα από οπές μερικών χιλιοστών χωρίς τομές στο υπερκείμενο δέρμα. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η μεγάλη αποτελεσματικότητά της σε συνδυασμό με τη μικρή «ταλαιπωρία» του ασθενή. Άλλα πλεονεκτήματα είναι η υψηλή διαγνωστική ευαισθησία, η ασφάλεια, το άψογο αισθητικό αποτέλεσμα και το πολύ μικρό ποσοστό επιπλοκών (<1%).

Τόσο η συντηρητική, όσο και η χειρουργική θεραπεία συμπληρώνεται με πρόγραμμα αποκατάστασης και σωστής ενδυνάμωσης απο ομάδα ειδικών που σκοπό έχει την λειτουργική αποκατάσταση του ώμου. Ο χρόνος της πλήρους αποκατάστασης ποικίλει ανάλογα με την βαρύτητα των βλαβών και τις λειτουργικές απαιτήσεις του ασθενούς. Σε κάθε περίπτωση η καθοδήγηση από τον ορθοπαιδικό με εξειδίκευση στον ώμο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη, στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του ώμου.

Διαβάστηκε 946 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Wednesday, 22 November 2017 20:54
Εμμανουήλ Μπριλάκης

MD, MSc, PhD Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Επιμελητής Ορθοπαιδικού Τμήματος Αθλητικών Κακώσεων Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Συνεργάτης Κέντρου Αρθροσκόπησης και Χειρουργικής Ώμου ΙΑΣΩ General

Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας

Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας (ΕΕΧΟΤ)

Υπεύθυνος Ορθοπαιδικός Γυναικείων ομάδων Μπάσκετ Ολυμπιακού Πειραιώς & Πανιωνίου ΓΣ

Website: www.brilakisorthopaedics.gr

Email: [email protected]