×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 692

Monday, 20 March 2017 00:00

Βασίλης Καψαλίδης: Ο Νεοσμυρνιός Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών μιλάει στην ΦΩΝΗ

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Βασίλης Καψαλίδης: Ο Νεοσμυρνιός Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών μιλάει στην ΦΩΝΗ

Καλησπέρα κ. Καψαλίδη. Ευχαριστώ πολύ που δεχθήκατε να μου παραχωρήσετε αυτή τη συνέντευξη. Η σημερινή μας συνάντηση αφορά τη συζήτησή γύρω από δύο ιδιότητές σας, αυτήν του Γ' Αντιπροέδρου της Εθνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών και αυτήν ως κάτοικο της Νέας Σμύρνης.

Β.Κ.: Καλησπέρα και από μένα. Εγώ ευχαριστώ πολύ για τη στήριξή σας. Ναι φυσικά θα χαρώ πολύ να απαντήσω τις ερωτήσεις σας.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αρχικά θα ήθελα να μας περιγράψετε τη σχέση σας με την Ε.Ο.Α.Κ. αλλά και τη γενικότερη δραστηριοποίησή σας στον τομέα Αθλητισμού των Κωφών.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πρόσφατα ανέλαβα ως Γ' Αντιπρόεδρος της Ε.Ο.Α.Κ. μετά από εκλογές το Δεκέμβρη του 2016 στον Παναθλητικό Όμιλο Κωφών. Από το 1999 είμαι μέλος στον Όμιλο, ενώ παλαιότερα έχω διατελέσει σε θέση Αντιπροέδρου και Προέδρου. Από εκεί ξεκίνησε ουσιαστικά η σχέση μου με την Ε.Ο.Α.Κ.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι ακριβώς είναι ο Π.Ο.Κ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: O Π.Ο.Κ. ιδρύθηκε το 1997, είναι ένας αθλητικός σύλλογος με έδρα την Αθήνα έχει διάφορα αθλητικά τμήματα, όπως ποδόσφαιρο, ποδόσφαιρο Σάλας, καράτε, στίβο, μπιτς βόλλευ, μπόουλινγκ. Παλιά συμμετείχα και εγώ ο ίδιος στην ομάδα ποδοσφαίρου. Ο Π.Ο.Κ. αποτελεί υποσωματείο της Ε.Ο.Α.Κ.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες είναι οι αρμοδιότητες σας ως Γ' Αντιπρόεδρος της Ε.Ο.Α.Κ.;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είμαι υπεύθυνος για τη Νεολαία Κωφών, ηλικίας δηλαδή 21 ετών και κάτω. Στόχος είναι να αναπτυχθεί αρκετά αυτό το τμήμα, ώστε σταδιακά να ετοιμάζονται αθλητές που να επανδρώσουν την Εθνική Κωφών σε διάφορα αθλήματα. Σε ανοιχτή πρόσκληση αθλητές Κωφοί αυτής της ηλικιακής γκάμας από όλα τα σωματεία της Ελλάδας, Αθήνα, Πάτρα, Κρήτη, Θεσσαλονίκη καλούνται να έρθουν ώστε να επιλεγούν αποσκοπώντας στην ενδυνάμωση της Αθλητικής Νεολαίας Κωφών.


Ήδη το Σάββατο, 4 Μαρτίου, διοργανώθηκαν με μεγάλη επιτυχία αγώνες ποδοσφαίρου 5x5 Σάλας (Fustal). Εγώ ήμουν υπεύθυνος οργάνωσης και χαροποιήθηκα ιδιαίτερα με την κατάληξή τους, καθώς υπάρχει ανάγκη όλο και περισσότεροι κωφοί και βαρήκοοι να συγκεντρωθούν από μικρή ηλικία αναδεικνύοντας τις δυνατότητες και τα ταλέντα τους. Οι αγώνες διεξήχθηκαν στο Παλαιό Φάληρο, όπου μετά από αίτημα μας στο Δήμο τους, μας δέχτηκαν στο γήπεδο τους.


Τώρα επόμενος στόχος μας είναι το Τουρνουά Μπάσκετ Νεολαίας Κωφών, όπου ελπίζω να γίνει εδώ στο δικό μας Δήμο, στη Νέα Σμύρνη. Αφού συγκεντρωθεί η λίστα με τους συμμετέχοντες και είμαστε έτοιμοι θα γίνει αίτημα στο Δήμο για το γήπεδο του Βαρίκα. Εκεί ήδη έχει πραγματοποιηθεί αγώνας της Εθνικής Ομάδας Κωφών Γυναικών και της ομάδας της Κιβωτού του Κόσμου, γεγονός που με έκανε να νιώθω περήφανος που ο Δήμος μου στηρίζει τέτοιες δράσεις και ελπίζω σε μια συνεργασία γενικότερη μαζί του. Μένω εδώ τόσα χρόνια και θέλω να επενδύσω σε αυτόν. Θέλω να γίνει γνωστός στην Ομοσπονδία μου, καθώς θεωρώ ότι μπορεί να προσφέρει πολλά.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Πέρα από το Τουρνουά Μπάσκετ υπάρχει κάποια άλλη διοργάνωση που βρίσκεται υπό εξέλιξη;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το πιο μεγάλο αθλητικό γεγονός θα πραγματοποιηθεί φέτος τον Ιούλιο, 18-30 Ιουλίου, στη Σαμψούντα στην Τουρκία και είναι η Ολυμπιάδα Κωφών. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε επιτυχία, αλλά υπάρχουν πολλές δυσκολίες και προβλήματα οικονομικά.


Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) δε δίνει αρκετές χρηματοδοτήσεις και αυτές που μας δίνονται είναι μικρές και καθυστερούν πολύ με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα χρέη μας και να συρρικνώνονται τα αθλήματα και οι αθλητές μας, λόγω της αδυναμίας στήριξης αυτών. Αυτό δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα καθιστώντας τεράστια την ανάγκη για χορηγίες. Προσπαθούμε για το καλύτερο και ελπίζουμε σε χορηγίες για να συνεχίσουμε το έργο μας.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Νωρίτερα αναφερθήκατε στο Δήμο της Νέας Σμύρνης και αφορμώμενη από αυτήν σας την αναφορά θα ήθελα να φέρω τη συζήτηση στη δεύτερη ιδιότητά σας, αυτή του πολίτη. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ρωτήσω κατά πόσο ο Δήμος της Νέας Σμύρνης είναι προσβάσιμος σε άτομα με Κώφωση και ποιες αλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αγαπάω πολύ το Δήμο μου! Εδώ μεγάλωσα, εδώ μένω και εδώ θέλω να μεγαλώσουν τα παιδιά μου. Θεωρώ γενικά ότι είναι πολύ καλός δήμος, αλλά πάντα υπάρχουν δυνατότητες εξέλιξης. Όσον αφορά τα άτομα με κώφωση, οι δημοτικές υπηρεσίες δεν είναι εύκολα προσβάσιμες, όπως και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, ήθελα να ετοιμάσω τα χαρτιά μου για ένα ζήτημα στο Κ.Ε.Π. και στην Κοινωνική Υπηρεσία και δε μπορούσα λόγω δυσκολίας στην επικοινωνία. Η εξυπηρέτηση δεν βοηθούσε καθόλου καθώς με έστελναν από υπάλληλο σε υπάλληλο χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα.


Το ιδανικό θα ήταν να υπήρχε διερμηνέας προσφερόμενος από το Δήμο. Διαφορετικά θα μπορούσα να κάνω μια αίτηση με το τι ακριβώς θέλω και από εκεί και πέρα να το τακτοποιούσαν οι υπάλληλοι μεταξύ τους που γνωρίζουν τη διαδικασία. Εξάλλου αυτή θεωρώ ότι είναι και η δουλειά τους. Όχι μόνο για μένα, αλλά σκεφτείτε έναν ηλικιωμένο θα μπορούσε να κάνει αυτό που έκανα εγώ για ένα χαρτί να πηγαινοέρχεται μέρες και να πηγαίνει από υπηρεσία σε υπηρεσία; Δε νομίζω. Ο Δήμος πρέπει να οργανώσει καλύτερα πιστεύω τις δομές του και να επιλέγει υπαλλήλους, που να έχουν συναίσθηση του ρόλου που επιτελούν και τη σημασία αυτού. Άλλο θέμα, επίσης, είναι το θέμα των σχολείων.


Σε άλλους Δήμους υπάρχει το ζήτημα ότι αν έχω ακούον παιδί, το σχολείο του είναι σχετικά κοντά στο σπίτι του. Εδώ μπορεί να πάρουν το παιδί σου σε σχολείο που για παράδειγμα βρίσκεται στην Άνω Νέα Σμύρνη, ενώ μένεις στην Αγία Παρασκευή. Αυτό είναι δύσκολο πολύ, καθώς πέρα από τη δυσκολία επικοινωνίας υπάρχει δυσκολία άμεσης πρόσβασης και ενημέρωσής μας σε περίπτωση που συμβεί κάτι. Γενικότερα, πιστεύω ότι ο Δήμος έχει καθοριστικό ρόλο και χρέος προς τους πολίτες του.

Κράτος πρόνοιας γενικά μπορεί να μην υπάρχει λόγω προβλημάτων του κράτους, αλλά πρέπει να υπάρχει σε επίπεδο Δήμου ώστε μετά να αναπτυχθεί και παραπέρα. Καλύτερη ενημέρωση και εκπαίδευση υπαλλήλων, καλύτερη εξυπηρέτηση, καλύτερη επικοινωνία με τις ανάγκες των πολιτών τους. Ο Δήμος στο πλαίσιο του μπορεί να κάνει αλλαγές και ελπίζω να γίνει αυτό στο δικό μας.


Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συζήτηση και για αυτό το καταπληκτικό και πολύ σημαντικό μήνυμα σας.

Β.Κ.: Εγώ σας ευχαριστώ.

Διαβάστηκε 4052 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Friday, 20 April 2018 20:37