Monday, 07 November 2016 00:00

Οι καλοί αναγνώστες από μικροί γίνονται...

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Οι καλοί αναγνώστες από μικροί γίνονται...

Η αγάπη των παιδιών για το διάβασμα συχνά αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα για πολλούς γονείς. Ιδίως καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και αυξάνονται οι απαιτήσεις στο σχολείο, αυτά απομακρύνονται από την ανάγνωση βιβλίων στον ελεύθερο χρόνο τους και προτιμούν την ενασχόληση με άλλου είδους δραστηριότητες. Στο συγκεκριμένο άρθρο γίνεται λόγος για κάποιες προτάσεις που μπορούν να εφαρμόσουν οι γονείς ώστε τα παιδιά τους να αγαπήσουν το διάβασμα.

Επιλέξτε ιστορίες ή βιβλία από κοινού με το παιδί σας. Η σύνδεση του κινήτρου είναι βασική σε οποιαδήποτε αναγνωστική ή άλλη διαδικασία. Έτσι, αυξάνεται η εμπλοκή του παιδιού σας και η ανάγνωση αποτελεί μια αμείωτου ενδιαφέροντος πράξη για σας και για το ίδιο.

Διαβάστε εσείς ιστορίες στο παιδί σας. Η ροή του λόγου, η χρήση διαφορετικών χρωμάτων και υφών βοηθάει το παιδί να απολαύσει την ιστορία, να διασκεδάσει με αυτή αλλά και να μιμηθεί τον τρόπο ανάγνωσης εμπλουτίζοντας έτσι τη δική του. Η έκφραση κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης αποτελεί βασικό παράγοντα κέντρισης της προσοχής του παιδιού.

Εμπλουτίστε τη διαδικασία της ανάγνωσης: διαβάστε το κείμενο και περιγράψτε τις εικόνες, περιγράψτε απλά τις εικόνες, διαβάστε εσείς το κείμενο και αφήστε τα παιδιά να περιγράψουν τις εικόνες, παίξτε θέατρο, κατασκευάστε παιχνίδια με βάση την ιστορία που διαβάσατε (πχ επιτραπέζια, τυπώστε τις εικόνες των ηρώων και φτιάξτε κούκλες, ζωγραφίστε τους ήρωες σε διάφορες σκηνές κια φτιάξτε νέες ιστορίες), βρείτε και άλλες ιστορίες, βιβλία με παρόμοιο θέμα, γίνετε εσείς «συγγραφείς», αλλάξτε την πλοκή, τους ήρωες, το τέλος...

Εάν υπάρχει δυνατότητα επισκεφτείτε δημοτικές βιβλιοθήκες, -όπου υπάρχουν-, ή ακόμα παρακολουθείστε δραστηριότητες που συνήθως πραγματοποιούνται σε αυτές. Η χαρά της ανάγνωσης είναι μεγαλύτερη όταν μοιράζεται και με άλλους.

Συμφωνείστε με το παιδί σας ποια ώρα προτιμάτε να διαβάσετε ιστορίες. Το να λαμβάνει πρωτοβουλία, απομακρύνει την ώρα της ανάγνωσης από το χαρακτηριστικό του «υποχρεωτικού», ενισχύοντας τη θετική διάθεση απέναντι σε αυτήν.

Συζητήστε μαζί τους για τα βιβλία. Κάντε ερωτήσεις τύπου: τι πιστεύετε ότι θα γίνει στη συνέχεια, τι σας άρεσε περισσότερο, τι θα θέλατε να αλλάξει κλπ.

Φέρτε σε επαφή τα παιδιά σας με διάφορα είδη βιβλίων: εικονογραφημένα, κόμικς, ποίηση, κλασική λογοτεχνία, βιβλία γνώσεων.

Γίνετε εσείς οι ίδιοι το πρότυπο του αναγνώστη. Αφήστε τα παιδιά σας να σας δουν να απολαμβάνετε εσείς το διάβασμα και να το εντάσσετε στην καθημερινότητά σας.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να διαβάσει, ενισχύστε το λέγοντάς του πόσο ωραία διαβάζει, πόσο σας αρέσει να το ακούτε, τι ωραίο θέμα διάλεξε, πόσο σας αρέσει η επιλογή του.

Όπως αναφέρει και ο Pennac: Το παιδί έχει δικαίωμα: να μη διαβάζει, να πηδάει σελίδες, να μην τελειώνει ένα βιβλίο, να το ξαναδιαβάζει, να διαβάζει οτιδήποτε, στον μποβαρισμό (ικανοποίηση αισθήσεων), να διαβάζει οπουδήποτε, να τσαλαβουτάει, να διαβάζει μεγαλόφωνα, να σιωπά.

Διαβάστηκε 1445 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Wednesday, 22 November 2017 20:55
Βίκυ Σιαμαντά

Η Βασιλική Σιαμαντά είναι νηπιαγωγός, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ειδική Αγωγή. Η καταγωγή της είναι από Κορινθία, ενώ ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα.

Αποφοίτησε από το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το μεταπτυχιακό της ειδικεύεται στην Ενταξιακή Εκπαίδευση. Εργάζεται ως Ειδική Παιδαγωγός σε Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο του Δήμου Περιστερίου. Ως αριστεύσασα του τμήματος εργάστηκε στο Νηπιαγωγείο της Βουλής των Ελλήνων, ενώ έχει εργαστεί εθελοντικά σε διάφορα νηπιαγωγεία της Περιφέρειας Αττικής, στο γενικό τμήμα, όσο και σε τμήμα ένταξης.

Ασχολείται ερευνητικά με θέματα, όπως ανάλυση νομοσχεδίων και διεθνών διακηρύξεων για την εκπαίδευση, ανάλυση Αναλυτικών Προγραμμάτων, σύγχρονες παιδαγωγικές μέθοδοι, όπως η Διαφοροποιημένη Διδασκαλία, η χρήση των Νέων Τεχνολογιών στην εκπαίδευση, η Ενταξιακή Εκπαίδευση. Επίσης, θέματα παιδοψυχολογίας άπτονται του ενδιαφέροντος της.

Τιμήθηκε με το Βραβείο «Καινοτόμας Ιδέας» για το επιχειρηματικό σχέδιο «Σύσταση εναλλακτικού παιδικού Σταθμού» από τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην προσπάθεια ανάδειξης εκ μέρους της, της αξίας της Ένταξης και της ανάγκης δημιουργίας «ενός Σχολείου για ΟΛΟΥΣ».