Monday, 12 September 2016 00:00

Συμβουλές για πρωτάκια !!!

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Συμβουλές για πρωτάκια !!!

Η νέα σχολική χρονιά μόλις ξεκίνησε!! Η προσαρμογή στην αρχή είναι δύσκολη για την οικογένεια καθώς αλλάζει τις ρουτίνες της και πρέπει να συνηθίσει σε ένα πρόγραμμα!! Οι γονείς πολλές φορές πανικοβάλλονται ή αγχώνονται ιδίως όταν το παιδί τους θα φοιτήσει για πρώτη φορά στο σχολείο!! Ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός για την προσαρμογή όλης της οικογένειας στα νέα δεδομένα.
Για αυτό η καλή προετοιμασία είναι η αρχή των πάντων!!

Πρωινό ξύπνημα: Μην τρέχετε!! Φροντίστε από το βράδυ τα παιδιά να έχουν διαλέξει τα ρούχα τους και να έχουν ετοιμάσει τις τσάντες τους! Αυτή η υποχρέωση είναι δική τους και όχι δική σας! Το πρωί μπορείτε να σηκώνετε τα παιδιά λίγο νωρίτερα για να προλάβουν να φάνε το πρωινό τους με ηρεμία, να πλυθούν και να ετοιμαστούν. Τα παιδιά έτσι έχουν χρόνο να ξυπνήσουν και μπορούν καλύτερα να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του σχολείου.


Καθημερινή ρουτίνα: Είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν τι συμβαίνει κάθε μέρα στο σχολείο του παιδιού. Έτσι, δίνετε στο παιδί σας να καταλάβει ότι αυτά που συμβαίνουν στο σχολείο είναι άξια αναφοράς, ότι κάνει πολύ σπουδαία πράγματα και εσείς τα αναγνωρίζετε.


Καθημερινό διάβασμα: Από τις πρώτες κιόλας τάξεις, τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι το διάβασμα αποτελεί δικής τους ευθύνη, αλλά και καθημερινή τους υποχρέωση. Ο γονέας πάντα θα βρίσκεται εκεί έχοντας όμως επιβοηθητικό και ενισχυτικό ρόλο. Με βάση τις ανάγκες του παιδιού, ο γονέας μπορεί να κάνει συμφωνίες μαζί του για το πώς θα διαχειρίζονται την ώρα της μελέτης! Είναι σημαντικό να υπάρχει οριοθέτηση και προγραμματισμός, ώστε το παιδί σταδιακά να μπορεί να οργανώνει από μόνο του τη μελέτη των μαθημάτων του.


Επικοινωνία με εκπαιδευτικούς: Η συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς είναι καίριας σημασίας για την ομαλή προσαρμογή, αλλά και θετική παραμονή του παιδιού σας στο σχολείο. Οι επισκέψεις και το ενδιαφέρον σχετικά με την πρόοδο του παιδιού σας, οι συζητήσεις για ζητήματα που πιθανόν σας απασχολούν σχετικά με το σχολείο, η δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης και οικειότητας ανάμεσα σε σας και τον εκπαιδευτικό δημιουργεί κατάλληλες βάσεις για την ομαλή σχολική πορεία του παιδιού σας. Ο σεβασμός προς τον εκπαιδευτικό και αντίστροφα, η διεκδίκηση των δικαιωμάτων σας με ήρεμο και συνεργάσιμο τρόπο, η έκφραση των πιστεύω σας και το άκουσμα της γνώμης του άλλου αποτελούν μαθήματα που το παιδί θα παρατηρεί και σταδιακά θα εφαρμόζει και το ίδιο.

Όπως αναφέρω συχνά, να ακούτε τα παιδιά σας!! Να είστε ανοικτοί να ακούτε και να σας ακούν!

 

Η Βασιλική Σιαμαντά είναι νηπιαγωγός, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ειδική Αγωγή.

Διαβάστηκε 1516 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Wednesday, 22 November 2017 20:55
Βίκυ Σιαμαντά

Η Βασιλική Σιαμαντά είναι νηπιαγωγός, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ειδική Αγωγή. Η καταγωγή της είναι από Κορινθία, ενώ ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα.

Αποφοίτησε από το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το μεταπτυχιακό της ειδικεύεται στην Ενταξιακή Εκπαίδευση. Εργάζεται ως Ειδική Παιδαγωγός σε Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο του Δήμου Περιστερίου. Ως αριστεύσασα του τμήματος εργάστηκε στο Νηπιαγωγείο της Βουλής των Ελλήνων, ενώ έχει εργαστεί εθελοντικά σε διάφορα νηπιαγωγεία της Περιφέρειας Αττικής, στο γενικό τμήμα, όσο και σε τμήμα ένταξης.

Ασχολείται ερευνητικά με θέματα, όπως ανάλυση νομοσχεδίων και διεθνών διακηρύξεων για την εκπαίδευση, ανάλυση Αναλυτικών Προγραμμάτων, σύγχρονες παιδαγωγικές μέθοδοι, όπως η Διαφοροποιημένη Διδασκαλία, η χρήση των Νέων Τεχνολογιών στην εκπαίδευση, η Ενταξιακή Εκπαίδευση. Επίσης, θέματα παιδοψυχολογίας άπτονται του ενδιαφέροντος της.

Τιμήθηκε με το Βραβείο «Καινοτόμας Ιδέας» για το επιχειρηματικό σχέδιο «Σύσταση εναλλακτικού παιδικού Σταθμού» από τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην προσπάθεια ανάδειξης εκ μέρους της, της αξίας της Ένταξης και της ανάγκης δημιουργίας «ενός Σχολείου για ΟΛΟΥΣ».