Wednesday, 18 May 2016 00:00

Health tips: Βλαισός μέγας δάκτυλος ή κότσι

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Health tips: Βλαισός μέγας δάκτυλος ή κότσι

Γράφει ο Εμμανουήλ Μπριλάκης
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
website: www.BrilakisOrthopaedics.gr

Ο βλαισός μεγάλος δάκτυλος, ή αλλιώς κότσι, αποτελεί την πιο συχνά εμφανιζόμενη παραμόρφωση του ποδιού και ενοχλεί αισθητικά μεγάλο μέρος του γυναικείου πληθυσμού. Στα πρώτα στάδια της πάθησης, το μεγάλο δάκτυλο αρχίζει να έχει μια κλίση προς τα υπόλοιπα και παράλληλα στη βάση του εμφανίζεται μια προπέτεια που διογκώνεται. Προοδευτικά τόσο η κλίση του δακτύλου, όσο και η προπέτεια γίνονται μεγαλύτερες, ενώ συχνά κάποιο δάκτυλο εφιππεύει το διπλανό του. Όσο η κατάσταση δεν διορθώνεται, κάλοι και σημεία πίεσης εμφανίζονται στο πέλμα ή/και στα δάκτυλα, προσθέτοντας τοπικό πόνο, μεταταρσαλγία και δυσχέρεια στο βάδισμα.


Η αιτιολογία της πάθησης είναι πολυπαραγοντική αλλά οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση και την εξέλιξή της είναι η κληρονομικότητα και η χρήση στενών υποδημάτων. Η χρήση τακουνιού δεν σχετίζεται άμεσα, αλλά συνήθως τα ψηλοτάκουνα παπούτσια είναι στενά στο πρόσθιο τμήμα τους.


Οι νυχτερινοί νάρθηκες απαγωγής του μεγάλου δακτύλου, τα υποδήματα με φαρδύ πρόσθιο και πάνω τμήμα, σκληρή σόλα και μαλακό πάτο ίσως να επιβραδύνουν την επιδείνωση της παραμόρφωσης αλλά δεν μπορούν να την θεραπεύσουν. Προσφέρουν όμως σημαντική βοήθεια στην ανακούφιση από τον πόνο.


Η χειρουργική θεραπεία απαλλάσσει τον ασθενή από την παραμόρφωση. Σήμερα, οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι της χειρουργικής εφαρμόζονται και για την αντιμετώπιση αυτής της πάθησης με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται διόρθωση με πολύ μικρή ταλαιπωρία για τον ασθενή. Η επέμβαση γίνεται με περιοχική ή με ελαφριά γενική αναισθησία (γνωστή ως μέθη) και ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο μετά από λίγες ώρες. Η επιλογή της χειρουργικής επέμβασης είναι εξατομικευμένη για κάθε ασθενή και εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά της παραμόρφωσης όπως αυτά ελέγχονται σε ακτινογραφίες με τον ασθενή σε όρθια θέση. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται η παραμόρφωση των δακτύλων όταν πέφτει το βάρος του ασθενούς σε αυτά. Όσο και αν έχει προοδεύσει η τεχνολογία και έχουν βελτιωθεί οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται, η ασθενής πρέπει να αντιμετωπίσει με προσοχή την επέμβαση και την πρώιμη μετεγχειρητική περίοδο για να μην έχει ανεπιθύμητες υποτροπές.


Η κινητοποίηση γίνεται άμεσα μετά την επέμβαση με τη χρήση ειδικού παπουτσιού, που στην ουσία πρόκειται για ένα ανοικτό πέδιλο, το οποίο χρησιμοποιείται για 4 εβδομάδες περίπου. Ανάλογα με τη φύση της εργασίας, αυτό είναι περίπου το χρονικό διάστημα που χρειάζεται κάποια για να μπορεί να επιστρέψει σε αυτήν.


Ο Εμμανουήλ Μπριλάκης είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός, επιμελητής του Ορθοπαιδικού Τμήματος Αθλητικών Κακώσεων του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών (Κλινική Ψυχικού) και Υπεύθυνος Ορθοπαιδικός του Γυναικείου Τμήματος Basket του Ολυμπιακού Πειραιώς και του Πανιωνίου ΓΣ.

Διαβάστηκε 1567 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Wednesday, 22 November 2017 20:56
Εμμανουήλ Μπριλάκης

MD, MSc, PhD Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Επιμελητής Ορθοπαιδικού Τμήματος Αθλητικών Κακώσεων Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Συνεργάτης Κέντρου Αρθροσκόπησης και Χειρουργικής Ώμου ΙΑΣΩ General

Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας

Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας (ΕΕΧΟΤ)

Υπεύθυνος Ορθοπαιδικός Γυναικείων ομάδων Μπάσκετ Ολυμπιακού Πειραιώς & Πανιωνίου ΓΣ

Website: www.brilakisorthopaedics.gr

Email: [email protected]