Saturday, 13 February 2016 00:00

Μεγαλώνοντας παιδιά με αυτοπεποίθηση !!!

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μεγαλώνοντας παιδιά με αυτοπεποίθηση !!!

Η αυτοπεποίθηση είναι μια 'στάση' που επιτρέπει στο άτομο να έχει μια θετική αλλά και ρεαλιστική αντίληψη για τον εαυτό του και για τις ικανότητές του να χειρίζεται τις καταστάσεις ή τις δυσκολίες που το αφορούν. Με άλλα λόγια, είναι η πεποίθηση του ατόμου ότι έχει την ικανότητα να πράξει, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του και της λογικής, ό,τι επιθυμεί, σχεδιάζει και αναμένει. Αντανακλά, επίσης, την εμπιστοσύνη που έχει στις ικανότητές του αυτές, αλλά και την αίσθηση ότι ασκεί έλεγχο στη ζωή του. Ακόμα και αν κάτι δεν πάει καλά, η θετική στάση και η αποδοχή του εαυτού βοηθάει το άτομο να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση.


Αντίθετα, τα άτομα που δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους εξαρτώνται υπερβολικά από την αποδοχή και την έγκριση των άλλων για να νιώσουν καλά με τον εαυτό τους. Επίσης, όταν δεν υφίσταται αποδοχή του εαυτού πολλές φορές τα άτομα επιλέγουν να ταυτίζονται με άλλα -πιο «ισχυρά» στην αντίληψη τους- και να μη διαχωρίζουν τον εαυτό τους από αυτά.


Η έννοια του εαυτού είναι, όπως παρατηρούμε, πολυδιάστατη και πολυσήμαντη. Η αυτοεκτίμηση αποτελεί μια πλευρά αυτής της έννοιας, ιδιαίτερα σημαντική για την ανθρώπινη συμπεριφορά. Εμπεριέχοντας δύο βασικές διαστάσεις, της ικανότητας και της αξίας, επηρεάζει αφενός το βαθμό που το άτομο βλέπει τον εαυτό του ικανό και αποτελεσματικό και αφετέρου το βαθμό που το άτομο αισθάνεται ότι είναι σημαντικό και αξίζει.

Στην παιδική ηλικία βασικός παράγοντες που καθορίζει την αντίληψη του ατόμου σχετικά με τις δύο αυτές διαστάσεις είναι ο κοινωνικός περίγυρος, και κυρίως οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί. Τα παιδιά μέσα από τα μάτια τους αυτοαξιολογούνται και διαμορφώνουν μέσω της ανατροφοδότησής που λαμβάνουν μια ακριβή εικόνα για τον εαυτό τους.


Για αυτό, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει συνεχή επικοινωνία μαζί τους. Το να ακούμε τα παιδιά, να μιλάμε μαζί τους, να είμαστε ευγενικοί και όχι αυταρχικοί, να σεβόμαστε τη γνώμη τους, να διαπραγματευόμαστε, τους δείχνουμε ότι είναι πολύ σημαντικά και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη παρά το νεαρό της ηλικίας τους. Έτσι ενισχύουμε την αυτοεικόνα τους και τα καθιστούμε ικανά να υπερασπίζονται και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Επίσης, οι δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να βιώσει ένα παιδί μπορούν να ξεπεραστούν πιο εύκολα όταν εκείνο είναι σε θέση να τις μοιραστεί μαζί μας γνωρίζοντας ότι θα το ακούσουμε. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλό να ενισχύουμε το παιδί να εκφραστεί άνετα, αλλά και να παραδεχόμαστε με ειλικρίνεια ότι και εμείς έχουμε περάσει δύσκολα και ότι προσπαθήσαμε να το αντιμετωπίσουμε όσο καλύτερα μπορούσαμε ή άλλες φορές δεν ξέραμε τι να κάναμε και ζητήσαμε βοήθεια. Μέσα από δικά μας παραδείγματα τα παιδιά αναγνωρίζουν προσωπικά τους βιώματα και οδηγούνται σε λύσεις χωρίς την άμεση παρέμβασή μας. Αυτό ενισχύει την αυτοπεποίθησης τους και την πίστη στον εαυτό τους.

Εξάλλου κανείς δεν είναι τέλειος και αυτό πρέπει τα παιδιά να το γνωρίζουν. Όλοι κάνουμε λάθη, αλλά προσπαθούμε να μάθουμε από αυτά και να τα διορθώσουμε ή να μην τα επαναλάβουμε. Η διαδικασία αυτή συμβάλλει και στην αύξηση του αυτοελέγχου των παιδιών, να μπορούν δηλαδή να αναγνωρίζουν τι αισθάνονται σε μια δεδομένη στιγμή, για ποιο λόγο και πως θα πρέπει να αντιδράσουν.


Εξηγήστε του ακόμα πως μέσα του ο κάθε άνθρωπος κρύβει μια απεριόριστη δύναμη, που τον βοηθά να ικανοποιεί τα όνειρα του. Αρκεί να προσπαθήσει και να δώσει το καλύτερο του εαυτό. Βοηθήστε το να υπομένει και να επιμένει για τους στόχους του. Εμπόδια και δυσκολίες θα συναντήσουν πολλές, το θέμα είναι να τα βοηθήσουμε έτσι ώστε να βρίσκουν τον τρόπο να τις ξεπερνούν!!!

Διαβάστηκε 1542 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Wednesday, 22 November 2017 20:55
Βίκυ Σιαμαντά

Η Βασιλική Σιαμαντά είναι νηπιαγωγός, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ειδική Αγωγή. Η καταγωγή της είναι από Κορινθία, ενώ ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα.

Αποφοίτησε από το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το μεταπτυχιακό της ειδικεύεται στην Ενταξιακή Εκπαίδευση. Εργάζεται ως Ειδική Παιδαγωγός σε Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο του Δήμου Περιστερίου. Ως αριστεύσασα του τμήματος εργάστηκε στο Νηπιαγωγείο της Βουλής των Ελλήνων, ενώ έχει εργαστεί εθελοντικά σε διάφορα νηπιαγωγεία της Περιφέρειας Αττικής, στο γενικό τμήμα, όσο και σε τμήμα ένταξης.

Ασχολείται ερευνητικά με θέματα, όπως ανάλυση νομοσχεδίων και διεθνών διακηρύξεων για την εκπαίδευση, ανάλυση Αναλυτικών Προγραμμάτων, σύγχρονες παιδαγωγικές μέθοδοι, όπως η Διαφοροποιημένη Διδασκαλία, η χρήση των Νέων Τεχνολογιών στην εκπαίδευση, η Ενταξιακή Εκπαίδευση. Επίσης, θέματα παιδοψυχολογίας άπτονται του ενδιαφέροντος της.

Τιμήθηκε με το Βραβείο «Καινοτόμας Ιδέας» για το επιχειρηματικό σχέδιο «Σύσταση εναλλακτικού παιδικού Σταθμού» από τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην προσπάθεια ανάδειξης εκ μέρους της, της αξίας της Ένταξης και της ανάγκης δημιουργίας «ενός Σχολείου για ΟΛΟΥΣ».