Thursday, 10 May 2018 00:00

Βαγγέλης Ζιάκας: Ο Νεοσμυρνιός κατασκευαστής πρωτότυπων κιθάρων μιλάει στην «ΦΩΝΗ»

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Βαγγέλης Ζιάκας: Ο Νεοσμυρνιός κατασκευαστής πρωτότυπων κιθάρων μιλάει στην «ΦΩΝΗ»

Γράφει ο Δημήτρης Πανταζής - Εκδότης της Εφημερίδας & Δημοτικός Σύμβουλος

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσο καιρό ασχολείσαι με αυτό και πόσα διαφορετικά είδη κιθάρας έχεις ως τώρα δημιουργήσει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με τα SlideBoard ασχολούμαι σχεδόν ένα χρόνο τώρα, είναι ένα διαφορετικό είδος κιθάρας που ξεκινάει από το κλασικό lap Steel που δημιουργήθηκε γύρω στο 1890. Η διαφορά είναι ότι εγώ χρησιμοποιώ μόνο πατίνια (skateboards) ως βάση και είναι κατά κύριο λόγο ηλεκτρικά. Όσον αφορά τα ποσά είδη νομίζω 3-4 ίσως βασισμένα σε cigar boxes, skateboard, tin boxes, φτυάρι και γενικά οτιδήποτε μπορεί να δημιουργήσει ηχείο.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το skateboard είναι εύκολο υλικό στο να γίνει κιθάρα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα skates δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο σαν υλικό γιατί δεν υπάρχουν στάνταρ διαστάσεις για να δημιουργήσεις ένα πατρόν ή κάτι παρόμοιο και χρειάζεται απόλυτη προσοχή στο μέτρημα για να μπει η ταστιέρα τα κλειδιά οι γέφυρες ο μαγνήτης κτλ, σίγουρα δεν είναι όπως όταν φτιάχνω μια κιθάρα που ξεκινάς από το 0 αλλά δεν γίνεται και σε μια μέρα.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Η ιδέα αυτή πως ακριβώς προέκυψε:


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Χρειαζόμουν κάτι καινούριο και κάτι σχετικά πιο απλό από τις υπόλοιπες κατασκευές μου. Κάτι που μπορεί να δημιουργηθεί σε ένα σχεδόν οποιοδήποτε χώρο με τα λιγότερα δυνατά υλικά. Έτσι μου ήρθε η ιδέα του skate όταν μου ζητήθηκε να φτιάξω ένα lap Steel. Με το skate έχεις την βάση μπροστά σου. Τα υπόλοιπα είναι φαντασία και μαθηματικά.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Ενδιαφέρον αγοράς τους υπάρχει στην Ελλάδα;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στην Ελλάδα όχι ιδιαίτερα αν και δεν έχω παράπονο. Κυρίως στέλνω εξωτερικό που είναι και ως είδος μουσικής πιο διαδεδομένο μιας και χρησιμοποιείται κυρίως στα Blues. Στην Ελλάδα υπήρξε ενδιαφέρον για την ιδέα και την κατασκευή αλλά σαν όργανο στην πράξη όχι ιδιαίτερα. Έχω συνεργαστεί με 4 5 μουσικούς που το χρησιμοποιούν στη δουλειά τους και το χαίρομαι ιδιαίτερα, προτιμώ 4 - 5 SlideBoards on stage πάρα 20 να κάθονται στο σαλόνι σαν διακοσμητικά.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσο χρονικό διάστημα απαιτείται για την δημιουργία μιας τέτοιου είδους κιθάρας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για την κατασκευή συνολικά περίπου 8 με 12 ώρες ανάλογα την κατασκευή και την έμπνευση. Μπορεί να βγάλω ένα σε 2 μέρες μπορεί να κρατήσει ένα μήνα. Το βασικό είναι να μην χαθεί το μεράκι... Δεν θέλω να το δω σαν δουλειά όπως τα service / set up κτλ στα υπόλοιπα όργανα. Το κάνω πρώτα για μένα, να διατηρήσω τη δημιουργικότητα μου όσο μπορώ ζωντανή μέσα στο χάος και την ταχύτητα που πλέον ζούμε. Είναι η ψυχοθεραπεία και θέλω να δίνω χρόνο ποιοτικό και αυτό βγαίνει και στη δουλειά μου.

Διαβάστηκε 1628 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Sunday, 14 April 2019 21:36
 Δημήτρης Πανταζής

 

Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης

 

Εκδότης εφημερίδας "Η Φωνή της Νέας Σμύρνης"

Ο Δημήτριος Πανταζής γεννήθηκε στην Νέα Σμύρνη το 1981 και κατάγεται από την Σμύρνη.

Αρθρογραφεί στον έντυπο τοπικό τύπο από το 2006 έως και το 2010 στην εφημερίδα "Τα Επίκαιρα Νέας Σμύρνης". Τον Ιανουάριο του 2011 αναλαμβάνει την επανέκδοση στην εφημερίδα "Φωνή της Νέας Σμύρνης" που ίδρυσε ο πατέρας του Αντώνης Πανταζής το 1964 και διατήρησε έως το 1998. Έκτοτε ως εκδότης διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα στα εννέα βιβλία που έγραψε ο πατέρας του Αντώνης Πανταζής για την ιστορία της Νέας Σμύρνης με τίτλο "Νέα Σμύρνη - Το Χρονικό μιας Πόλης".

Εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης το 2014. Διετέλεσε μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Νέας Σμύρνης «Κέντρο Δραστηριότητας και Κοινωνικής Προστασίας παιδιών και νέων Νέας Σμύρνης (Εθνική Στέγη) και στην Επιτροπή Δημοπράτησης ακινήτων.

Διατελεί μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στις Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας (ως Γραμματέας) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νέας Σμύρνης, καθώς και μέλος στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Το 2015 ίδρυσε μαζί με ακόμα 24 Νεοσμυρνιούς το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Όλοι μαζί για την Νέα Σμύρνη» στο οποίο έως σήμερα διατελεί Πρόεδρος.