Saturday, 17 March 2018 00:00

Ισμήνη Μπάρακλη: Η Νεοσμυρνιά συγγραφέας μιλάει στην «ΦΩΝΗ»

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ισμήνη Μπάρακλη: Η Νεοσμυρνιά συγγραφέας μιλάει στην «ΦΩΝΗ»

Γράφει ο εκδότης Δημήτρης Πανταζής

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πότε και πως ανακαλύψατε τις συγγραφικές σας ανησυχίες και ως επιρροή στον τρόπο γραφής σας ποιόν συγγραφέα θα αναφέρατε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ξεκίνησα να γράφω το 2012 και πολύ σύντομα εξέδωσα το πρώτο μου βιβλίο. Δεν ξέρω τι ακριβώς με ώθησε στο να καταπιαστώ με τη γραφή, ξέρω όμως πως ήρθε αυθόρμητα στη ζωή μου, χωρίς να το επιδιώξω, έτσι απλά, σαν δώρο. Πολλές φορές αδυνατώ κι εγώ να κατανοήσω αλλαγές οι οποίες εισβάλλουν στη ζωή, απόρροια προφανώς εσωτερικών διεργασιών. Κι αδυνατώ, γιατί είναι μυστικές, ήσυχες, καμωμένες σίγουρα από καιρό που περίμεναν καρτερικά την κατάλληλη στιγμή για να ευδοκιμήσουν.
Πολλά βιβλία αφήνουν το χνάρι τους μέσα μας για διάφορους λόγους και αντιφατικά στοιχεία που κουβαλάει η γραφή τους. Και είναι πραγματικά δύσκολο να ξεχωρίσεις κάτι και κάποιον. Έχω καλλιεργηθεί και αναπτύξει στοιχεία από πολλούς και πάντα θα ανακαλύπτω φωτεινά κείμενα που θα με εμπνέουν. Μέσα σε αυτό το συνονθύλευμα υπάρχει σίγουρα ο Καζαντζάκης για τον σπαραγμό των λέξεων.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στο διάστημα που ακολουθεί αμέσως μετά την κυκλοφορία ενός νέου βιβλίου διαβάζετε για δική σας ευχαρίστηση ή και για έρευνα πάνω σε κάποιο μελλοντικό σύγγραμμα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πάντα διαβάζεις, πριν, μετά, κατά τη διάρκεια της γραφής ενός βιβλίου. Μου έχει τύχει να διαβάζω κάτι που με άγγιξε και να γράφω κάτι άλλο, το ένα φέρνει το άλλο, σα να παίρνεις μία ενέργεια και να θέλεις να τη διοχετεύσεις κάπου αλλού, γι αυτό πιστεύω πως ο δημιουργός πρέπει πρώτα να είναι καλός αναγνώστης. Ωστόσο, το διάβασμα είναι τρόπος ζωής για όλους μας. Είναι ψυχαγωγία, χαλάρωση, ηρεμία. Δοκιμάστε να διαβάσετε λίγες αράδες πριν τον βραδινό ύπνο και συγκρίνετε την ποιότητά του σε σχέση με την τηλεόραση. Το διάβασμα είναι θεραπευτικό. Οι γιατροί, πρέπει να συστήνουν βιβλία για το άγχος σαν φάρμακο. Και, αν τελικά θέλουμε τα παιδιά μας να μάθουν να διαβάζουν, ο καλύτερος τρόπος είναι να βλέπουν τους γονείς με ένα βιβλίο στο χέρι. Αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το έβδομο σας βιβλίο «Σμύρνη κυνήγι μαγισσών» είναι το πρόσφατο συγγραφικό σας δημιούργημα. Κοιτώντας ως αναγνώστρια τα επτά σας βιβλία μπορείτε να εντοπίσετε ανάμεσα στους πρωταγωνιστές αυτών ορισμένους χαρακτήρες που να μπορούν να συνυπάρξουν σε ένα μελλοντικό σύγγραμμα εφόσον αποφασίζατε να ακολουθήσετε συγγραφικά αυτή την κατεύθυνση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κάθε βιβλίο είναι μοναδικό και αντιπροσωπεύει μια δεδομένη στιγμή του δημιουργού. Η δημιουργία ενός βιβλίου είναι μια κατάθεση ψυχής, εκφράζει μια εσωτερική ανάγκη, ολοκληρώνεται από μια εξωτερική δύναμη. Για μένα, κάθε ένα από αυτά, είναι μια αγωνιώδης προσπάθεια, χρονοβόρα, κοπιαστική, ψυχοφθόρα και λυτρωτική μαζί, να εκφράσω σκέψεις, ιδέες, συναισθήματα, αλήθειες, που πιθανόν να προβληματίσουν, να ωφελήσουν τον αναγνώστη, να τον προχωρήσουν παραπέρα. Θα σας απαντούσα λοιπόν, πως όταν κλείνει ένα βιβλίο έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος του. Οι χαρακτήρες εξυπηρετούν συγκεκριμένο σκοπό και είναι μοναδικοί. Δεν θα μπορούσα να τους σκεφτώ κάπου αλλού. Ωστόσο, ανοίγουν άλλοι κύκλοι μετά, με εξίσου γοητευτικούς χαρακτήρες που σε καρτερούν για να σε οδηγήσουν σε ένα νέο ταξίδι.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η έμπνευση σας για ένα έργο και τους χαρακτήρες του σε τι ποσοστό προκύπτει από ιστορικά γεγονότα, επικαιρότητα, και μυθοπλασία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η μαγεία της λογοτεχνίας νομίζω πως είναι η σύνθεση πολλών διαφορετικών στοιχείων που πλέκονται αρμονικά και γίνονται ένα, σαν την τέχνη του αρωματοποιού. Οι χαρακτήρες, η πλοκή, τα ιστορικά γεγονότα, η λαογραφία, ο μύθος και φυσικά ο αφηγηματικός λόγος που είναι η κλωστή και δένει όλα τα στοιχεία μαζί με μαεστρία.

Διαβάστηκε 3255 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Friday, 20 April 2018 20:43
 Δημήτρης Πανταζής

 

Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης

 

Εκδότης εφημερίδας "Η Φωνή της Νέας Σμύρνης"

Ο Δημήτριος Πανταζής γεννήθηκε στην Νέα Σμύρνη το 1981 και κατάγεται από την Σμύρνη.

Αρθρογραφεί στον έντυπο τοπικό τύπο από το 2006 έως και το 2010 στην εφημερίδα "Τα Επίκαιρα Νέας Σμύρνης". Τον Ιανουάριο του 2011 αναλαμβάνει την επανέκδοση στην εφημερίδα "Φωνή της Νέας Σμύρνης" που ίδρυσε ο πατέρας του Αντώνης Πανταζής το 1964 και διατήρησε έως το 1998. Έκτοτε ως εκδότης διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα στα εννέα βιβλία που έγραψε ο πατέρας του Αντώνης Πανταζής για την ιστορία της Νέας Σμύρνης με τίτλο "Νέα Σμύρνη - Το Χρονικό μιας Πόλης".

Εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης το 2014. Διετέλεσε μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Νέας Σμύρνης «Κέντρο Δραστηριότητας και Κοινωνικής Προστασίας παιδιών και νέων Νέας Σμύρνης (Εθνική Στέγη) και στην Επιτροπή Δημοπράτησης ακινήτων.

Διατελεί μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στις Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας (ως Γραμματέας) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νέας Σμύρνης, καθώς και μέλος στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Το 2015 ίδρυσε μαζί με ακόμα 24 Νεοσμυρνιούς το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Όλοι μαζί για την Νέα Σμύρνη» στο οποίο έως σήμερα διατελεί Πρόεδρος.