Saturday, 17 March 2018 00:00

Ισμήνη Μπάρακλη: Η Νεοσμυρνιά συγγραφέας μιλάει στην «ΦΩΝΗ»

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ισμήνη Μπάρακλη: Η Νεοσμυρνιά συγγραφέας μιλάει στην «ΦΩΝΗ»

Γράφει ο εκδότης Δημήτρης Πανταζής

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πότε και πως ανακαλύψατε τις συγγραφικές σας ανησυχίες και ως επιρροή στον τρόπο γραφής σας ποιόν συγγραφέα θα αναφέρατε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ξεκίνησα να γράφω το 2012 και πολύ σύντομα εξέδωσα το πρώτο μου βιβλίο. Δεν ξέρω τι ακριβώς με ώθησε στο να καταπιαστώ με τη γραφή, ξέρω όμως πως ήρθε αυθόρμητα στη ζωή μου, χωρίς να το επιδιώξω, έτσι απλά, σαν δώρο. Πολλές φορές αδυνατώ κι εγώ να κατανοήσω αλλαγές οι οποίες εισβάλλουν στη ζωή, απόρροια προφανώς εσωτερικών διεργασιών. Κι αδυνατώ, γιατί είναι μυστικές, ήσυχες, καμωμένες σίγουρα από καιρό που περίμεναν καρτερικά την κατάλληλη στιγμή για να ευδοκιμήσουν.
Πολλά βιβλία αφήνουν το χνάρι τους μέσα μας για διάφορους λόγους και αντιφατικά στοιχεία που κουβαλάει η γραφή τους. Και είναι πραγματικά δύσκολο να ξεχωρίσεις κάτι και κάποιον. Έχω καλλιεργηθεί και αναπτύξει στοιχεία από πολλούς και πάντα θα ανακαλύπτω φωτεινά κείμενα που θα με εμπνέουν. Μέσα σε αυτό το συνονθύλευμα υπάρχει σίγουρα ο Καζαντζάκης για τον σπαραγμό των λέξεων.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στο διάστημα που ακολουθεί αμέσως μετά την κυκλοφορία ενός νέου βιβλίου διαβάζετε για δική σας ευχαρίστηση ή και για έρευνα πάνω σε κάποιο μελλοντικό σύγγραμμα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πάντα διαβάζεις, πριν, μετά, κατά τη διάρκεια της γραφής ενός βιβλίου. Μου έχει τύχει να διαβάζω κάτι που με άγγιξε και να γράφω κάτι άλλο, το ένα φέρνει το άλλο, σα να παίρνεις μία ενέργεια και να θέλεις να τη διοχετεύσεις κάπου αλλού, γι αυτό πιστεύω πως ο δημιουργός πρέπει πρώτα να είναι καλός αναγνώστης. Ωστόσο, το διάβασμα είναι τρόπος ζωής για όλους μας. Είναι ψυχαγωγία, χαλάρωση, ηρεμία. Δοκιμάστε να διαβάσετε λίγες αράδες πριν τον βραδινό ύπνο και συγκρίνετε την ποιότητά του σε σχέση με την τηλεόραση. Το διάβασμα είναι θεραπευτικό. Οι γιατροί, πρέπει να συστήνουν βιβλία για το άγχος σαν φάρμακο. Και, αν τελικά θέλουμε τα παιδιά μας να μάθουν να διαβάζουν, ο καλύτερος τρόπος είναι να βλέπουν τους γονείς με ένα βιβλίο στο χέρι. Αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το έβδομο σας βιβλίο «Σμύρνη κυνήγι μαγισσών» είναι το πρόσφατο συγγραφικό σας δημιούργημα. Κοιτώντας ως αναγνώστρια τα επτά σας βιβλία μπορείτε να εντοπίσετε ανάμεσα στους πρωταγωνιστές αυτών ορισμένους χαρακτήρες που να μπορούν να συνυπάρξουν σε ένα μελλοντικό σύγγραμμα εφόσον αποφασίζατε να ακολουθήσετε συγγραφικά αυτή την κατεύθυνση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κάθε βιβλίο είναι μοναδικό και αντιπροσωπεύει μια δεδομένη στιγμή του δημιουργού. Η δημιουργία ενός βιβλίου είναι μια κατάθεση ψυχής, εκφράζει μια εσωτερική ανάγκη, ολοκληρώνεται από μια εξωτερική δύναμη. Για μένα, κάθε ένα από αυτά, είναι μια αγωνιώδης προσπάθεια, χρονοβόρα, κοπιαστική, ψυχοφθόρα και λυτρωτική μαζί, να εκφράσω σκέψεις, ιδέες, συναισθήματα, αλήθειες, που πιθανόν να προβληματίσουν, να ωφελήσουν τον αναγνώστη, να τον προχωρήσουν παραπέρα. Θα σας απαντούσα λοιπόν, πως όταν κλείνει ένα βιβλίο έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος του. Οι χαρακτήρες εξυπηρετούν συγκεκριμένο σκοπό και είναι μοναδικοί. Δεν θα μπορούσα να τους σκεφτώ κάπου αλλού. Ωστόσο, ανοίγουν άλλοι κύκλοι μετά, με εξίσου γοητευτικούς χαρακτήρες που σε καρτερούν για να σε οδηγήσουν σε ένα νέο ταξίδι.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η έμπνευση σας για ένα έργο και τους χαρακτήρες του σε τι ποσοστό προκύπτει από ιστορικά γεγονότα, επικαιρότητα, και μυθοπλασία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η μαγεία της λογοτεχνίας νομίζω πως είναι η σύνθεση πολλών διαφορετικών στοιχείων που πλέκονται αρμονικά και γίνονται ένα, σαν την τέχνη του αρωματοποιού. Οι χαρακτήρες, η πλοκή, τα ιστορικά γεγονότα, η λαογραφία, ο μύθος και φυσικά ο αφηγηματικός λόγος που είναι η κλωστή και δένει όλα τα στοιχεία μαζί με μαεστρία.

Διαβάστηκε 1987 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Friday, 20 April 2018 20:43
 Δημήτρης Πανταζής

 

Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης

 

Εκδότης εφημερίδας "Η Φωνή της Νέας Σμύρνης"

Ο Δημήτριος Αντ. Πανταζής γεννήθηκε στην Νέα Σμύρνη το 1981 και κατάγεται από την Μικρά Ασία μέσω των παππούδων του Δημήτριο Ιωαν. Πανταζή που γεννήθηκε στην Σμύρνη, Ευγενία Πανταζή το γένος Νικολαίδη που γεννήθηκε στο Οδεμήσιο και Δημήτριο Καχριμάνη που γεννήθηκε στο Αϊδίνιο. Γονείς του είναι ο Αντώνιος Πανταζής που γεννήθηκε στην Νέα Σμύρνη και η Ασπασία Καχριμάνη που γεννήθηκε στην Στυλίδα.

Έχει σπουδάσει Ειδικός Ναυτιλιακής Κατεύθυνσης και Ειδικός Φοροτεχνικού Γραφείου σε δύο Ι.Ε.Κ. του Δημοσίου. Στο διάστημα 2003 έως 2010 εργάστηκε σε φορείς του Ιδιωτικού και του Δημοσίου τομέα.

Αρθρογραφεί ακατάπαυστα στον έντυπο τοπικό τύπο από το 2006 εώς και το 2010 σε εφημερίδα της Νέας Σμύρνης εβδομαδιαίας κυκλοφορίας. Στο διάστημα Ιούνιος έως και Σεπτέμβριος 2010 εργάζεται ως αρχισυντάκτης σε ημερήσια εφημερίδα της Γλυφάδας.

Τον Ιανουάριο του 2011 αναλαμβάνει εκδότης στην "Φωνή της Νέας Σμύρνης", την εφημερίδα που ίδρυσε ο πατέρας του Αντώνης Πανταζής το 1964. Παράλληλα με την έκδοση της εφημερίδας ασκεί το ελεύθερο επάγγελμα υπό τις ιδιότητες του διαφημιστή, γραφίστα και κατασκευαστή ιστοσελίδων.

Εκδίδει και διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα στα εννέα βιβλία που έγραψε ο πατέρας του Αντώνης Πανταζής για την ιστορία της Νέας Σμύρνης με τίτλο "Νέα Σμύρνη - Το Χρονικό μιας Πόλης".

Εκλέγεται πρώτος σε σταυρούς Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης το 2014 με την Δημοτική Παράταξη "Συμμαχία Πολιτών για την Νέα Σμύρνη". Ως Δημοτικός Σύμβουλος ορίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Σμύρνης από τον Σεπτέμβριο 2014 έως και τον Φεβρουάριο 2017 μέλος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής όπου ομόφωνα από την ίδια την Επιτροπή εκλέχθεκε Αντιπρόεδρός της, καθώς και μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Νέας Σμύρνης «Κέντρο Δραστηριότητας και Κοινωνικής Προστασίας παιδιών και νέων Νέας Σμύρνης (Εθνική Στέγη).

Από Μάρτιο 2017 έως και Αύγουστο 2019 που λήγει η τωρινή Δημαρχιακή θητεία είναι μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στις Ενιαίας Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας (Γραμματέας) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νέας Σμύρνης, καθώς και μέλος στην Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Το 2015 ίδρυσε μαζί με ακόμα 24 Νεοσμυρνιούς το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Όλοι μαζί για την Νέα Σμύρνη» στο οποίο σήμερα διατελεί Πρόεδρος.