Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Wednesday, 13 August 2014 00:00

Φάνης Μουσταϊζής : Ο τοπικός επιχειρηματίας μιλάει στην «ΦΩΝΗ»

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Φάνης Μουσταϊζής - Ο τοπικός επιχειρηματίας του μήνα μιλάει στην ΦΩΝΗ

Γράφει ο εκδότης Δημήτρης Πανταζής

Η αφιλοκερδής προσπάθεια ενισχύσης του εμπορικού κόσμου της πόλης μας μέσω του επιχειρηματικού ρεπορτάζ της εφημερίδας μας συνεχίζεται και αυτό τον μήνα! Ο κ. Φάνης Μουσταϊζής έχει φωτογραφείο στην οδό Ιωάννου Χρυσοστόμου 46.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι σε έκανε φωτογράφο και πόσο έχει αλλάξει το επάγγελμα σου από τότε που ξεκίνησες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ξεκίνησα το 1984 μια πολύ ρομαντική εποχή της φωτογραφίας που σχεδόν όλα γίνονταν στον σκοτεινό θάλαμο και ο φωτογράφος ήταν αληθινός καλλιτέχνης. Ήταν μια τέχνη που περνούσε από τον δάσκαλο στον μαθητή με πολύ αυστηρά κριτήρια. Χωρίς την ύπαρξη σχολών φωτογραφίας ήσουν εξαρτημένος από κάποιον που όσο έβλεπε δίψα για την τέχνη σου έδειχνε με το σταγονόμετρο. Στην δική μου περίπτωση δεν είχαμε οικογενειακή παράδοση όπως κάποιοι συνάδερφοι που ακολούθησαν το επάγγελμα του πατέρα τους, έτσι έπρεπε να παλέψω για να χαράξω τον δικό μου δρόμο.
 
Με αφετηρία ένα καταξιωμένο φωτογραφείο στον Πειραιά και έναν εξαιρετικό δάσκαλο έκανα τα πρώτα μου βήματα στον χώρο με σεβασμό και υπακοή περνώντας ένα, ένα τα στάδια μύησης. Μετά την κατοχή της γνώσης και με πολλή όρεξη για δουλειά όλα ήρθαν εύκολα. Δουλεύοντας ως υπάλληλος σε αρκετά φωτογραφικά καταστήματα ρούφηξα τα μυστικά του επαγγέλματος και από το 1991 έχω το δικό μου κατάστημα. Το επάγγελμα μου έχει περάσει από μεγάλες αλλαγές στα χρόνια που εργάζομαι.
  
Πρώτη αλλαγή ήταν η μετάλλαξη του καλλιτεχνικού φωτογραφείου σε εμπορικού καταστήματος. Έχοντας κάποιος ένα κεφάλαιο χωρίς να αγαπά την τέχνη μας και χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις άνοιγε ένα κατάστημα και εκμεταλλευόμενος την χρυσή εποχή των φιλμ και την πληθώρα μυστηρίων έμπαινε στον χώρο. Τα πολλά μυστήρια έφεραν και πολλούς εξωτερικούς συνεργάτες, κυρίως δημοσίους υπαλλήλους που ήρθαν να συμπληρώσουν το εισόδημα τους τραβώντας γάμους και βαπτίσεις τα Σαββατοκύριακα φέρνοντας ένα άθλιο αποτέλεσμα στις φωτογραφίες και τα βίντεο.

Δεύτερη κορυφαία αλλαγή ήταν η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Ευτυχώς ήμουν αρκετά νέος και μπήκα δυναμικά στα κομπιούτερ σε σχέση με άλλους συναδέρφους μου που απέχοντας λίγα χρόνια από την σύνταξη δεν μπήκαν σε αυτή την διαδικασία. Σαφώς η δουλειά μας έγινε πιο εύκολη αλλά χάθηκε η μαγεία της προσμονής για το αποτέλεσμα σε εμάς και στον πελάτη. Χιλιάδες φωτογραφίες υπάρχουν στις ψηφιακές μηχανές ή στους σκληρούς δίσκους των πελατών μας δίχως ποτέ να υπάρξει αυτό το εκτυπωμένο χειροπιαστό αποτέλεσμα. Αυτό το αποτέλεσμα που θα μπει στα άλμπουμ και θα παλιώνει σαν το καλό κρασί που μόλις βρεθείς με έναν φίλο ή συγγενή το ξεφυλλίζεις και γεμίζεις αναμνήσεις και συναισθήματα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιά η γνώμη σου για την οικονομική κρίση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Βρισκόμαστε ως χώρα σε δύσκολη κατάσταση, έχοντας γίνει πολλά λάθη στο παρελθόν ήρθε τώρα η ώρα να πληρώσουμε την ζημιά. Δυστυχώς όμως θα την πληρώσουν τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα. Ο συνταξιούχος που ενώ εισέφερε μια ζωή και περίμενε να απολαύσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής, ο έμπορος που χάνοντας τον εύρωστο οικονομικά πελάτη βάζει λουκέτο αφήνοντας ανέργους το προσωπικό του και ο νέος άνθρωπος που γεμάτος εφόδια και προσόντα βρίσκει τις πόρτες κλειστές. Επειδή όμως η ζωή συνεχίζεται έχοντας κατανοήσει τις δυσκολίες των πελατών μας προχωράμε με όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές και άριστη εργασία. Αυτό είχε μεγάλη ανταπόκριση και είναι συγκινητικό πως ο Έλληνας και ειδικά ο Νεοσμυρνιώτης υποστηρίζει τα καταστήματα που στέκονται δίπλα του με ειλικρίνεια.

  
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι έχεις να συμβουλεύσεις τους νέους που βγαίνουν στον εργασιακό στίβο; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα ήθελα με την εμπειρία που έχω συλλέξει να τους πω να επιλέξουν επάγγελμα που να το αγαπούν. Στην δική που περίπτωση τελειώνοντας την Ιωνίδειο Σχολή εγκατέλειψα τις σπουδές μου στα οικονομικά μαγεμένος από την φωτογραφική μηχανή και ερωτευμένος με το επάγγελμα μου. Έχω εισπράξει τόση χαρά και ικανοποίηση από τα έργα μου που ενώ έχω μπροστά μου αρκετά χρόνια νιώθω πλήρης. Η επιλογή μου δεν με πρόδωσε και κάθε καινούργια μέρα είναι μια μέρα δημιουργίας. Ο νέος λοιπόν επιλέγει επάγγελμα που θα το αγαπά για πάντα και το σπουδαιότερο εξειδικεύεται σε αυτό. Προσπαθείς να γίνεις ο καλύτερος με μελέτη, έρευνα, πρακτική. Δεν είναι απαραίτητο να γίνουν όλοι επιστήμονες. Χτίζεις μέρα με την μέρα μια καριέρα και βλέπεις όσο εχθρικό και αν είναι το τοπίο ο αγώνας σου και η τακτική σου να δικαιώνεται.

Διαβάστηκε 4720 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Friday, 26 January 2018 16:46
 Δημήτρης Πανταζής

 

Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης

 

Εκδότης εφημερίδας "Η Φωνή της Νέας Σμύρνης"

Ο Δημήτριος Αντ. Πανταζής γεννήθηκε στην Νέα Σμύρνη το 1981 και κατάγεται από την Μικρά Ασία μέσω των παππούδων του Δημήτριο Ιωαν. Πανταζή που γεννήθηκε στην Σμύρνη, Ευγενία Πανταζή το γένος Νικολαίδη που γεννήθηκε στο Οδεμήσιο και Δημήτριο Καχριμάνη που γεννήθηκε στο Αϊδίνιο. Γονείς του είναι ο Αντώνιος Πανταζής που γεννήθηκε στην Νέα Σμύρνη και η Ασπασία Καχριμάνη που γεννήθηκε στην Στυλίδα.

Έχει σπουδάσει Ειδικός Ναυτιλιακής Κατεύθυνσης και Ειδικός Φοροτεχνικού Γραφείου σε δύο Ι.Ε.Κ. του Δημοσίου. Στο διάστημα 2003 έως 2010 εργάστηκε σε φορείς του Ιδιωτικού και του Δημοσίου τομέα.

Αρθρογραφεί ακατάπαυστα στον έντυπο τοπικό τύπο από το 2006 εώς και το 2010 σε εφημερίδα της Νέας Σμύρνης εβδομαδιαίας κυκλοφορίας. Στο διάστημα Ιούνιος έως και Σεπτέμβριος 2010 εργάζεται ως αρχισυντάκτης σε ημερήσια εφημερίδα της Γλυφάδας.

Τον Ιανουάριο του 2011 αναλαμβάνει εκδότης στην "Φωνή της Νέας Σμύρνης", την εφημερίδα που ίδρυσε ο πατέρας του Αντώνης Πανταζής το 1964. Παράλληλα με την έκδοση της εφημερίδας ασκεί το ελεύθερο επάγγελμα υπό τις ιδιότητες του διαφημιστή, γραφίστα και κατασκευαστή ιστοσελίδων.

Εκδίδει και διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα στα εννέα βιβλία που έγραψε ο πατέρας του Αντώνης Πανταζής για την ιστορία της Νέας Σμύρνης με τίτλο "Νέα Σμύρνη - Το Χρονικό μιας Πόλης".

Εκλέγεται πρώτος σε σταυρούς Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης το 2014 με την Δημοτική Παράταξη "Συμμαχία Πολιτών για την Νέα Σμύρνη". Ως Δημοτικός Σύμβουλος ορίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Σμύρνης από τον Σεπτέμβριο 2014 έως και τον Φεβρουάριο 2017 μέλος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής όπου ομόφωνα από την ίδια την Επιτροπή εκλέχθεκε Αντιπρόεδρός της, καθώς και μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Νέας Σμύρνης «Κέντρο Δραστηριότητας και Κοινωνικής Προστασίας παιδιών και νέων Νέας Σμύρνης (Εθνική Στέγη).

Από Μάρτιο 2017 έως και Αύγουστο 2019 που λήγει η τωρινή Δημαρχιακή θητεία είναι μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στις Ενιαίας Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας (Γραμματέας) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νέας Σμύρνης, καθώς και μέλος στην Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Το 2015 ίδρυσε μαζί με ακόμα 24 Νεοσμυρνιούς το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Όλοι μαζί για την Νέα Σμύρνη» στο οποίο σήμερα διατελεί Πρόεδρος.

Τελευταία άρθρα από τον/την Δημήτρης Πανταζής